Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najväčší obchod v histórii kinematografie: Čo znamená kúpa 20th Century Fox štúdiom Disney?

Disney kúpilo štúdio 20th Century Fox Zobraziť galériu (5)
Disney kúpilo štúdio 20th Century Fox (Zdroj: comingsoon.net)

Disney bolo odjakživa gigantickou továrňou na príbehy, ktoré dokázali nielen chytiť za srdce, ale zároveň aj zarobiť nemalé peniaze. Vďaka tomu sa štúdio niekoľko rokov za sebou stalo najziskovejším v Hollywoode. Čo všetko znamená obchod za niekoľko desiatok miliárd dolárov? To všetko sa vám pokúsime načrtnúť v nasledujúcich riadkoch.

Keď Disney pred niekoľkými rokmi kúpilo Pixar Animation Studio, všetko sa zdalo byť v poriadku. Finančná injekcia zachránila štúdio s najlepšími animákmi na svete od úplneho krachu a určilo jeho smer na dlhé roky dopredu.

Keď sa Disney-mu podarilo uzavrieť veľmi výhodný obchod a kúpiť Marvel Entertainment, ešte nikto netušil, že z celého zdieľaného filmového vesmíru sa stane najziskovejšia frančíza celej kinematografie. No a keď prišiel miliardový obchod a kúpa Lucasfilmu (a teda Star Wars série), ľudia pomaly začali dvíhať obočie. A to ešte ani zďaleka netušili, čo bude nasledovať.

Najväčší obchod v histórii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew, Mark Lennihan)

Jednoducho monopol

Štúdio s myšiakom už ani zďaleka netvorí len rozprávky a animáky pre mladšiu cieľovku. To, kde a čím je dnes, by sme pokojne mohli nazvať monopolom. Čerešničkou na torte sa totiž stal gigantický obchod za 71,3 miliardy dolárov, vďaka ktorému sa Disney podarilo kúpiť jedného zo svojich najväčších konkurentov a jedného z veľkej šestky Hollywoodu, štúdio 20th Century Fox.

Fanúšikovia šalejú: Posledná časť Star Wars dostáva prvú ukážku a názov The Rise of Skywalker

Disney vo svojej prapodstate získalo práva na stovky filmov a filmových sérií, televíznych seriálov, samotné štúdio, niekoľko televíznych staníc a menšinovú kontrolu nad streamovacou spoločnosťou Hulu. Čo asi zaujme najviac je fakt, že do Marvel Cinematic Universe sa vracajú desiatky (ak nie stovky) postáv na čele s X-Men či Fantastickou štvorkou. MCU teda absolútne nič nebráni, ani fungovalo ďalšie desiatky a desiatky rokov. Keď totiž ľudí omrzí Captain America a Strážcovia galaxie, Disney jednoducho začne postupne zapájať do príbehov Magneta, Profesora X na čele s Wolverinom a všetko bude fungovať tak, ako doteraz. Nekonečný stroj na peniaze.

Najväčší obchod v histórii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČSFD/Walt Disney Studios Motion Pictures)

Stopka filmov pre dospelých?

Okrem toho však štúdio vlastní práva aj napríklad na filmovú sériu Alien, čo mnoho ľudí na internete vtipne okomentovalo tak, že z mimozemskej kráľovnej celej rasy je teraz Disney princezná. Veľkým otáznikom však bolo, či sa Disney bude držať pri týchto projektoch R-kového ratingu (neprístupné od 18 rokov) a či také série, ako Deadpool vôbec nájdu svoje miesto u myšiaka. Podľa všetkého to vyzerá tak, že náš nečaká "uberanie plynu" a Disney sa nebude štítiť odklepnúť R-kový projekt tam, kde bude cítiť príležitosť.

Ich príbehy formovali naše detstvo: Pixar má za sebou bohatú históriu a skvelé animáky

Aby toho nebolo málo, štúdio momentálne drží v hrsti aj také televízne animované projekty, akými sú Simpsonovci alebo Family Guy. Prvý spomínaný mal síce tento rok skončiť, no momentálne to vyzerá na minimálne ďalšie dve série. Aby sme si to ale ujasnili, nejde len o to, že Disney vlastní práva a bude tlačiť na pokračovania.

Deadpool
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia)

Hlavným dôvodom sú plány do budúcna

Ide tu o to, že veľké štúdiá si uvedomujú silu streamovacích platforiem, akými sú Netflix, Amazon Prime, Hulu či HBO Go. Disney preto chystá vlastný projekt, ktorý bude niesť názov Disney+, na ktorom svoje miesto nenájdu len ich staré známe projekty, ale zároveň napríklad aj množstvo postáv z MCU dostane svoj vlastný seriál (Wanda+Vision, Captain America a Winter Soldier). K tomu všetkému teraz môže štúdio pridať Simpsonovcov čiBuffy, krotiteľku upírov,MASH či24. A o to vlastne celý čas išlo.

Najväčší obchod v histórii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Desivá doba konsolidácie médií

Žijeme v desivej novej ére konsolidácie médií. Môžeme si otvorene povedať, že čím menšia konkurencia v Hollywoode bude, tým obmedzenšie budeúplne všetko. Počnúc titulmi, končiac niekde pri pracovných miestach nielen pre obyčajných ľudí, ale napríklad aj takých profesionálov.

Príbehy rovnaké, no scenáre a dojem iný: Toto sú remaky obľúbených Disney filmov

Pokiaľ si totiž Disney vyberie iba jedno štúdio na tvorbu vizuálnych efektov, ostatné jednoducho zaniknú pre nedostatok práce, prípadne žiadnu. A to je len špička ľadovca. Ako (veľmi zle) to však bude vyzerať v konečnom dôsledku, to ukáže až čas.

Viac o téme: Disney20th Century Fox
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu