Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajomný a životom poznačený Keanu Reeves: VIDEO Tragédie, obrovské srdce a skvelý návrat!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube, SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Je charizmatický, tajomný, talentovaný a v živote prežil chvíle, po ktorých by len málokto zvládol fungovať. Videli sme ho v mnohých filmoch, jeho herectvo je prijímané váhavo, no diváci ho jednoducho milujú. Keanu Reeves sa predstavil v mnohých úlohách, na ktoré nikdy nezabudneme. V živote sa musel vyrovnať s množstvom tragédií a dnes sa vo veľkom vrátil ako John Wick.

Ak máte radi bytosti zahalené rúškom tajomstva, ste na správnej adrese. Keanu Reeves jednoznačne k takýmto typom ľudí patrí. Niektorí ho milujú, niektorí mu nevedia prísť na chuť. Má za sebou slušnú paletu postáv a životné udalosti, ktoré ponecháva bez komentára. Jeho meno znamená v havajštine chladný vánok. Jednoznačne však patrí k najzaujímavejším hercom, akých Hollywood pozná.

Netypický pôvod a nevlastní otcovia

Keanu Reeves sa narodil v hlavnom meste Libanonu v Bejrúte do rodiny nekonvenčnej Angličanky a otcageológa, ktorý pochádzal z Havaja a okrem toho mal čínske, anglické, írske a portugalské korene.„Moja babka mala čínsko-havajský pôvod, takže v detstve som bol často obklopený čínskym umením, nábytkom i kuchyňou,“ povedal Reeves s tým, že jeho matka ho zas učila anglickým spôsobom. Jeho rodičia sa stretli v Bejrúte, kde jeho matka v tom čase pracovala. O dva roky pribudla do rodiny sestra Kim.

Rodičia sa však čoskoro rozviedli. Matka Patricia sa začala naplno venovať kostýmom a pracovala ako dizajnérka, s dvoma sa deťmi presťahovala do New Yorku. Vtedy Keanu spoznal svojho prvého nevlastného otca. Divadelného a filmového režiséra Paula Aarona a rodina sa opäť presťahovala. Tentokrát do Toronta. Ich manželstvo však vydržalo len rok. Čoskoro ho však nahradil tretí manžel - rockový propagátor Robert Miller. Ani ten však nebol posledný. Po štyroch rokoch manželstva vzťah ukončili. Jej štvrtým manželom sa stal majiteľ kaderníckeho salóna Jack Bond, manželstvo sa skončilo v roku 1994.K dvom súrodencom pribudla počas 70. rokov ešte sestra Karina.

Komplikovaný vzťah s otcom

Samuel Nowlin Reeves, hercov biologický otec, opustil rodinu aj s dvoma deťmi, keď mal Keanu tri roky. So svojím otcom sa nestretával, poslednýkrát sa videli na ostroveKauai, keď mal trinásť rokov. Odvtedy už medzi nimi neprebehol žiadny kontakt. Dôvodom je aj to, že jeho otec skončil za mrežami. Polícia ho chytila potom, čo predával na havajskom letisku heroín. Keanu prežil väčšinu detstva v torontskej časti Yorkville. Začal navštevovať školu v Toronte, no ako sa menili členovia rodiny, menili sa aj školy.

Za päť rokov vystriedal štyri stredné školy. Medzi nimi bola aj umelecká stredná škola, z ktorej ho však vylúčili. Keanu tvrdil, že to bolo kvôli tomu, že bol občas drzý a roztržitý. Na strednej sa zamiloval do dvoch odlišných vecí - do herectva a hokeja. Na jednej zo škôl bol úspešným brankárom, dokonca dostal prezývku „Stena“. Istý čas rozmýšľal o tom, že sa bude venovať hokeju profesionálne, no keď mal 15, jeho vízia bola jasná. Chcel sa stať hercom. Na ďalšej strednej škole sa mohol vzdelávať a vo voľnom čase sa venovať herectvu. V sedemnástich však zo školy odišiel bez toho, aby získal diplom. Živil sa brúsením korčúľ alebo aj ako manažér obchodu s cestovinami.


Hrdina nielen na filmovom plátne: Keanu Reeves tajne podporuje detské nemocnice


Zlom v kariére

Napriek tomu, že si vybral herectvo až v 15-ich, v divadle sa objavil už ako deväťročný. Neskôr sa objavil v divadelnej hre Rómeo a Júlia. V 80. rokoch prišlo niekoľko divadelných i televíznych úloh, ale aj niekoľko reklám, medzi ktorými bola aj Coca-Cola, či krátke filmy. Jeho prvou vážnejšou úlohou bola rola vo filme Youngblood, kde si paradoxne zahral kanadského brankára. Vo filme sa objavil s Patrickom Swayzem či Robom Lowom. Jeho nevlastný otec presvedčil Erwina Stoffa, aby bol jeho manažérom. Súhlasil a ostal ním dlhé roky.Po tomto filme si zbalil veci a s troma dolármi sa vybral do Los Angeles za nevlastným otcom, ktorý mu pomohol získať aj zelenú kartu.

Stávala sa z neho hviezda tínedžerských filmov. Zlom prišiel v roku 1986, keď sa objavil vo filme Na brehu rieky, ktorý opisoval, aký vplyv má vražda na skupinu tínedžerov. Po úspechu u kritikov sa následne objavil v mnohých ďalších, vrátane nečakane komerčne úspešnom komediálnom seriáli Bill & Ted's Excellent Adventure.

V tom istom roku sa objavil vo filme Rodičovstvo. Pomaly sa začal dostávať zo škatuľky pekného tínedžera a začal sa objavovať v akčných a vážnejších nízkorozpočtových filmoch. Medzi ne patrí aj Moje súkromné Idaho, kde sa objavil so svojím priateľom Riverom Phoenixom, bratom Joaquina Phoenixa.

Úspešné 90. roky a vrchol v podobe Matrixu

Začiatkom 90. rokov mal šťastie na skvelé úlohy. Odštartovali to Nebezpečné známosti z roku 1988. Nasledoval Coppolov Dracula. Rok na to sa objavil v Shakespearovej adaptácii Veľa kriku pre nič a úspešnú sériu zakončil filmom Malý Budha. To všetko si mohol zapísať do svojej filmografie ešte predtým, než prišiel jeho prvý skutočný hit kariéry - Nebezpečná rýchlosť, kde si zahral so Sandrou Bullock. Film s celosvetovým ziskom 300 miliónov dolárov spravil z oboch cez noc hviezdy akčných thrillerov. Rozruch vzbudilo, keď Reeves odmietol 12-miliónovú ponuku zahrať si v druhom dieli. Namiesto toho si odišiel zahrať Hamleta do Kanady, kde žije dodnes.

V polovici 90. rokov zvolnil tempo a objavil sa v romantickej dráme Prechádzka v oblakoch a v rovnakej dobe sa objavil aj v sci-fi Johnny Mnemonic. V roku 1997 sa však vrátil v plnej forme v úlohe diablovho advokáta v rovnomennom filme po boku Al Pacina a Charlize Theron. To ešte nikto netušil, že si nasadí čierne okuliare a kožený plásť a vráti sa vo filme bratov Wachowských a oživí mladého počítačového experta, ktorý sa vydá do boja o budúcnosť ľudstva. V Matrixe si zahral hlavnú úlohu Nea a po obrovskoom úspoechu sa objavil aj v dvoch pokračovaniach v roku 2003.

... a potom prišiel John Wick

Na začiatku nového milénia sa tak znova rozbehol. V roku 2000 odmietol časť svojho honorára v Náhradníkoch, aby ostali prostriedky na obsadenie Gena Hackmana. V Novembrovej romanci sa opäť stretol s Charlize Theron. Objavil sa v mysterióznom thrilleri Constantine, ktorý dodnes považuje za jeho najobľúbenejší film. V Dome pri jazere sa zas opäť stretol so Sandrou Bullock a v roku 2008 si zahral s Forestom Whitakerom v akčnom filme Králi ulice.

Po tejto úlohe sa neobjavil v ničom väčšom až do roku 2014, kedy jeho herecká kariéra ožila naozaj vo veľkom. Zo dňa na deň sa z neho stal John Wick. Muž, ktorému zabili psa a kvôli nemu rozpútal vojnu medzi prpfesionálnymi zabijakmi. Prvý diel z neho opäť spravil hviezdu akčných filmov a bol kritickým i diváckym úspech. John Wick sa dočkal dvoch pokračovaní a zdá sa, že tým to nekončí. V treťom diele sa Wick poriadne naštval, takže sa zrejme môžeme tešiť na pokračovanie. V súčasnosti prezentuje aj hru Cyberpunk 2077, v ktorej sa objaví jeho podobizeň. Bude tam hrať postavu, ktorú nadabuje.

Hokej a milovaná basgitara

Keanu Reeves sa nevenuje len herectvu. Okrem spomínaného hokeja miluje aj svoju basovú gitaru. V roku 1991 stretol v supermarkete bubeníka Roba Mailhousa so znakom detroitského hokejového klubu. Keanu sa ho spýtal, či nepotrebujú brankára. Nakoniec z tohto stretnutia vznikol základ jehoalternatívnej rockovej kapely Dogstar. Fungovala do roku 2002. Vydali tri albumy a Keanu napísal pár textov. Reeves a Mailhouse spolu mali neskôr kapelu s názvom Becky a v súčasnosti chystajú dokumet o rokoch, kedy boli na koncertnej šnúre.

Užíva si aj surfovanie, jazdu na koni a v prvej rade motorky. Cez celý hrudník a brucho má obrovskú jazvu. V roku 1987 sa nočná jazda kaňonom skončila takmer tragicky. Šiel bez zapnutých svetiel a narazil do skaly. O pár rokov neskôr jazdil ulicami Los Angeles opitý a polícia ho musela zatknúť. Rád si však niečo prečíta a k jeho obľúbeným dielam patrí Shakespeare, Dostojevskij či Mann.

Súkromie a svoje tragédie si stráži

Súkromie, ktoré si Keanu naozaj stráži, zvykne často rozostriť mätúcimi výrokmi v skromnom počte príležitostných interview. Na jeho tvári však vidno, že jeho život je poznačený mnohými osobnými tragédiami, s ktorými sa musel v živote vyrovnať. Prvou tragédiou bolo úmrtie jeho veľmi blízkeho priateľa Rivera Phoenixa, s ktorým si zahral v dvoch filmoch. Zomrel na predávkovanie. Pitva ukázala, že mal v krvi kokaín, morfium a iné omamné látky. Mal len 23 rokov.

Na snímke s Riverom Phoenixom

Jeho veľkou láskou v 90. rokoch bola Jennifer Syme. S ňou zažil ďalšiu tragédiu.V roku 1999 sa im narodila mŕtva dcérka. Bohužiaľ, smútok zo straty dieťaťa ich vzťah nevydržal a o pár týždňov sa rozišli. O dva roky neskôr Syme prišla o život počas autonehody, čo bola pre Reevesa ďalšia rana. Polícia neskôr našla v jej aute lieky, liečila sa z depresií. Kvôli tomu si herec musel vziať pár dní voľno počas nakrúcania Matrixu. V roku 2014 v rozhovore priznal, že jeho sestra Kim dlhé roky zápasila s leukémiou, s ktorou prehrala svoj boj. Štyri roky predtým sa preslávila jeho fotka, na ktorej sedí smutný a sám na lavičke.

Obrovské srdce

Napriek tomu sa nevzdal. Keanu Reeves je človek s obrovským srdcom a napriek sláve nikdy nepozeral na peniaze. Väčšinu svojich honorárov venuje na charitu a vlastné projekty. Je zakladateľom charity pre ľudí s rakovinou, no odmietol, aby charita niesla jeho meno. Podporuje mnoho ďalších charít. „Peniaze sú tou poslednou vecou, na ktorú myslím. Mohol by som žiť z toho, čo som doteraz zarobil, niekoľko ďalších storočí,“ povedal v roku 2003pre magazín Hello.

Viac o téme: Keanu ReevesJohn Wick
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu