Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapujúci fakt, ktorý sa v seriáli Černobyľ neobjavil: Tvorcom by sa za to vysmiali!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: HBO)

Černoch, ktorý ako devätnásťročný mladík v uniforme sovietskeho vojaka v roku 1986 likvidoval následky havárie jadrovej elektrárne v Černobyle, si ruskej redakcii BBC posťažoval na rasizmus, na ktorý občas v Rusku narazí. Absencia černošských postáv v seriáli HBO o Černobyle ho však netrápi.

Igor Chirjak z mesta Čerepovec sa preslávil aj za hranicami Ruska práve vďaka sporom okolo kritiky, že sa v päťdielnom seriáli žiadny černoch neobjavil. "To je nezmysel, že by sa v sovietskej ére mohol nejaký černoch, snáď dokonca cudzinec, objaviť v takom objekte (jadrová elektráreň). Keby sa černosi v seriáli vyskytovali, samozrejme by sa tvorcom hneď vysmiali," povedal BBC sám Chirjak.

V čase katastrofy ho spolu s ďalšími vojakmi z jeho jednotky poslali postaviť most cez rieku Pripjať kvôli evakuácii rovnomenného mesta, obývaného pracovníkmi elektrárne a ich rodinami. "Vyzeralo to, že začala naozajstná vojna," zaspomínal. "Prišiel generál a prečítal rozkaz: nepriateľ použil jadrové zbrane, použite prostriedky ochrany pred chemickým napadnutím!"

Igor Chirjak
Zobraziť galériu (3)
Igor Chirjak  (Zdroj: Repro foto Twitter BBC)

Neskôr začali kolovať povesti o havárii na jadrovej elektrárni. "Veliteľ roty to začul a zakázal podobné reči. Na sovietskych jadrových elektrárňach sa predsa nikdy nestali havárie! Sú to provokácie!" uviedol Chirjak. Za svitania ale prišla k vojakom starenka, ktorá o havárii hovorila na plné ústa.

"Všetci sme chápali, že je to nebezpečné, ale asi všetkým nedošlo, ako veľmi," dodal s tým, že ďalší deň dostal každý vojak dozimeter. "Spočiatku som každý rok ležal mesiac v nemocnici, teraz je to lepšie," opísal to, ako sa Černobyľ podpísal na jeho zdraví.

Miniséria Chernobyl
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Stáva sa mu vraj, že narazí "na ľudí, ktorí si myslia, že zaberám ich územie a beriem im ich prácu, že sem vôbec nepatrím a mám sa vrátiť do svojej krajiny, vypadnúť odtiaľ". "Vždy to považujem za smiešne. Kam mám odísť, keď som sa tu narodil a tu žijem?" povedal.

Podľa Chirjaka sa v Rusku usadil už jeho pradedo, o ktorom ale nevie, odkiaľ pochádzal a ako sa do Ruska dostal. "Jediný likvidátor čiernej pleti" ale za dôležité pokladá hlavne to, aby sa nezabudlo na ľudí, ktorí pomáhali likvidovať následky jadrovej havárie.

Viac o téme: ČernobyľIgor Chirjak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu