Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Temné a miestami až komické: VIDEO Black Mirror ukazuje budúcu realitu tým najdesivejším spôsobom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Netflix)

Zamysleli ste nad tým, ako by vyzeral svet, keby technológie postúpili míľovými krokmi dopredu? Nech už je odpoveď akákoľvek, môžete si pozrieť veľmi kvalitnú vizualizáciu. Britská sci-fi antológia ponúka desivý obraz naozaj modernej doby či už blízkej, alebo tej vzdialenej. No jedno je isté. Sme na najlepšej ceste, aby to tak bolo.

Black Mirror skúma modernú spoločnosť, ato najmä sohľadom na neočakávané dôsledky nových technológií. Epizódy na seba nenadväzujú aobyčajne sa odohrávajú valternatívnej súčasnosti alebo blízkej budúcnosti, často sveľmi temným, ale aj satirickým podtónom. Niektoré znich sú experimentálnejšie, niektoré vyrazia dych aniektoré sú ľahšie. Jedno je však isté. Určite vás ztoho zamrazí.

Inšpirácia zo 60. rokov

Za sci-fi drámou stojí Charlie Brooker, britská mediálna osobnosť ahumorista, ktorý už vmladosti prispieval do komixov aje známy tým, že je vjeho tvorbe stále prítomný prvok kontroverzie. Spolu sním seriál zastrešuje Annabel Jones, ktorú preslávila najmä táto šou. Málokto vie, zrejme okrem skalných fanúšikov, že Black Mirror je inšpirovaný seriálom zo 60. rokov The Twilight Zone, ktorý sa vtom čase vysporiadal skontroverznými témami vtedajšej doby. Brooker sa sústredil na to, aby vynovil témy vzťahov ľudí ktechnológiám.

Black Mirror mal premiéru vroku 2011. Pôvodne seriál vysielala stanica Channel 4, no po dvoch sériách sa ho vroku 2014 chopil Netflix. Channel 4 sa postaral odve série po tri diely. Zdielne streamovacieho giganta vznikli dve série po šesť dielov, posledná piata séria stroma dielami ajeden vianočný špeciál. Súčasťou tejto série bol aj interaktívny film Bandersnatch, ktorý bol zverejnený vdecembri 2018.

Niekoľko foriem

Spočiatku tvorcovia zvažovali rôzne formy, ako antológiu natočiť. „Boli tu mnohé diskusie. Budú žiť všetky postavy na jednej ulici? Budeme mať niektoré postavy, ktoré sa objavia vkaždom dieli? Niečo na štýl francúzskej trilógie Tri farby? Rozmýšľali sme aj otom, že budeme mať jednu postavu, ktorá predstaví ostatné... Vo väčšine antológii to tak bolo. No čím viac sme otom rozmýšľali, tým divnejšie nám to pripadalo,“ povedal Brooker.

Nakoniec sa rozhodli zrejme pre tú najlepšiu formu. Takmer všetky epizódy sa dočkali mnohých pozitívnych kritík a získali niekoľko ocenení. Dve epizódy - San Junipero z tretej série a USS Callister zo štvrtej získali celkom šesť cien Emmy.

Desivé, no čoraz viac bližšie realite

Je až desivé, ako sa niektoré epizódy čoraz viac približujú realite. Prvé epizóda tretej série Nosedive je viac-menej o spoločenskom statuse. Čím väčšie získate od ľudí hodnotenie, tým lepšiu hypotéku, bývanie, prácu a celkový status máte. Veľmi podobný systém budovania sociálneho statusu by mal byť v Číne spustený už v roku 2020. Na základe tohoto spoločenského statusu budú ľudia následne v rôznych sférach života zvýhodňovaní alebo naopak.

Štvrtá séria, druhý diel. Arkangel. Myslíte si, že je nemožné, aby ste sledovali kohokoľvek vo svojom okolí? Matka stratí jedného dňa dohľad nad svojou trojročnou dcérou a rozhodne sa preto, že si nainštaluje systém Arkangel, vďaka ktorému vidí každý dcérin krok. Nechce to zneužívať, len chce, aby bola v bezpečí. Nakoniec jej to však nedá a využije systém aj na to, aby si prehrala momenty z dcérinho súkromia. Len preto, lebo vedela, že klame. Nakoniec má prehnaná starostlivosť na svedomí to, že sa odcudzia navždy a už jej nebude stačiť ani sledovacie zariadenie. Dnes to už nie je až také nemožné. Síce nie je až taký dokonalý, ale rôzne verzie tzv. rodinného lokátora si už dnes môžete kedykoľvek stiahnuť.

To, čo by sme asi nechceli

V prvej sérii sa objavila takisto desivá predstava. Načo by ste si mali niečo pamätať, keď si to môžete prehrať. Za ucho vám nainštalujú malý prístroj a pomocou dialkového si môžete hravo prehrať všetky vaše spomienky. Analyzovať pracovné pohovory či spomínať na staré časy. Dokonca aj priblížiť momenty, ktoré ste si ani nevšimli. Dokonca môžete vymazať spomienky na celý vzťah, osobu či konkrétnu situáciu. Jednoduché. Ale keby sme toho boli schopní, nestratíme svoju ľudskosť? Okolo čoraz viac dokonalých technológií je stále mnoho otázok. Táto konkrétne je zrejme ešte ďalekou hudbou budúcnosť.

Vzťahy. Pasujeme k sebe? Nerobíme chybu? Je on alebo ona naozaj tá pravá? Milióny otázok, ktoré si stále kladieme. Neostáva nám nič iné, iba sa spoľahnúť na svoj inštinkt a skúsenosti. Black Mirror vám však ponúka možnosť, kedy to tak byť nemusí a partnerskú kompatibilitu si môžete hravo otestovať. Hang the DJ (štvrtá séria, štvrtý diel) ukazuje virtuálny príbeh Franka a Amy. Pomocou programu testujú chémiu medzi nimi. Aplikácia im presne určí, aký dlhý čas majú spolu stráviť. Na ich prekvapenie je to len pár hodín. Napriek tomu sa priťahujú. Systém Coach im po pár hodinách priradí obom iného partnera, jednému na niekoľko rokov, druhému na niekoľko dní. Stále však chcú byť spolu, až sa nakoniec rozhodnú systému nejakým spôsobom ujsť. Nakoniec prídu na to, že to bol test a takmer stopercentne k sebe pasujú.

Piata, najmenej „blackmirrorovská“ séria

Nakoniec tu máme poslednú sériu. Tá je síce trochu menej kvalitná a menej tzv „blackmirrorovská“, no o to viac reálnejšia a v tomto prípade je to naozaj na zamyslenie. V prvom diel skúmajú vo virtuálnej realite svoje hranice dvaja kamaráti z dávnych čias, ktorí spolu kedysi hrávali hry. Po rokoch sa stretnú na oslave a jeden daruje tomu druhému vylepšenú verziu. Tak si to jedného dňa skúsia. Čo sa stane? Jeden v nej vystupuje ako muž, druhý ako žena. Nečakane medzi nimi prebehne iskra. Časom to nechajú zájsť ďalej.

Sex je lepší ako naozaj, rozprávajú sa hlbšie ako so svojimi polovičkami a život ich už až tak nebaví, lepšie je to v hre. Nakoniec však ten ženatý z nich dostane rozum. Všetko povie manželke, ktorá si jeho odtiahnutosť všimla. Po mesiacoch je, zdá sa, všetko v poriadku. Až na to, že jeden deň v mesiaci chodí manželka flirotvať do baru a manžel si vo virtuálnej realite užíva s kamarátom. Také... dnešné. Druhý diel je o niečo menej akčný. Taxikár v každodennej rutine vozí ľudí a počúva upokojujúce reči z tabletu.

Jedno ráno však akosi unesie zamestnanca firmy, no nie toho, po ktorom túži. Kedysi totiž zabil svoju priateľku v aute. Díval sa do mobilu a odpisoval na aplikáciu podobnú dnešných sociálnym sieťam. Chcel hovoriť so šéfom tej siete. Všetci sa mu snažili pomôcť. Nakoniec sa zastrelil. Ticho. Šéf sociálnej siete je znepokojený. Po chvíli si sadne a pokračuje v meditácii, život ide ďalej, sociálna sieť funguje. Také... dnešné. Nakoniec tu máme príbeh o obživlej bábike, ktorú naprogramovali podľa popovej hviezdičky Ashley O (Miley Cyrus). Typický príbeh o popovej mašinérii. Za mladou speváčkou stojí tím ľudí, ktorí bažia po zisku. Dokonca aj rodina. Nakoniec všetko dobre dopadne a hviezdu zachráni jedna z jej obdivovateliek.

Hoci patrí piata série suverénne k najmenej blackmirrorovským, stále si udržiava štandard a myšlienku. Black Mirror však získal rokmi medzi kritikmi vysoké hodnotenia a divácky je takisto veľmi nadpriemerne obľúbeným. Je šokujúci, temný, miestami komický a miestami až desivo analyzuje súčasnosť a ponúka relatívne presné predpovede.

Viac o téme: Black Mirror
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu