Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Herecký velikán a legendárny drsný chlapík: TOTO ste o tejto filmovej hviezde nevedeli!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © ARTE France)

Hoci mal Lino Ventura talianske korene, väčšinu života strávil vo Francúzsku. Nakrútil tu aj väčšinu zo sedemdesiatich filmov, v ktorých hral. Stvárňoval policajtov aj gangstrov, takmer vždy však išlo o tvrdých a nekompromisných chlapov. V protiklade s prototypom svojho filmového hrdinu žil herec pokojným rodinným životom. Od jeho narodenia v nedeľu 14. júla uplynie 100 rokov.

Angiolino Giuseppe Pasquale Ventura sa narodil 14. júla 1919 vtalianskej Parme, kde žili spoločne smatkou do jeho ôsmich rokov. Potom sa presťahovali do Paríža. Pracoval od mladosti ako pomocný účtovník vcestovnej kancelárii. Neskôr sa tu zoznámil so svojou manželkou Odette Le Conte. Mesiac po svadbe, ktorá sa konala 8. januára 1942, dostal povolávací rozkaz. Od svojej vojenskej jednotky zTalianska však utiekol nazad do Paríža, kde striedal rôzne zamestnania.

Po vojne, keď si jeho manželka založila spoločnosť na výrobu detských odevov, Lino Ventura pracoval ako jej obchodný zástupca. Začal sa venovať zápaseniu vo voľnom štýle. Vroku 1950 získal vo švajčiarskom Lausanne titul majstra Európy vstrednej váhe. Pri jednom zo zápasov mu súper zlomil nohu tak nešťastne, že ju mal ocentimeter kratšiu asvrcholovým športom musel skončiť. Venoval sa manažovaniu aorganizovaniu zápasov. Vtom čase však už naňho čakala prvá ponuka zprostredia filmu.

Do nakrúcania filmu sa mu nechcelo, dostal milión

Režisér Jacques Becker hľadal do svojho filmu Nesiahajte na prachy! (1954) niekoho, kto hovorí po francúzsky aj po taliansky. Cez priateľa dostal tip na Lina Venturu, ktorý mu nielen vyhovoval svojím vzhľadom, ale aj pri skúške podal presvedčivý výkon. Vhlavných úlohách mali hrať vtom čase slávny Jean Gabin ajeho kolegyňa Jeanne Moreau, ktorej prisľúbili honorár 750.000 frankov. Lino Ventura mal dostať 100.000 – akeďže sa mu do nakrúcania nechcelo, aby mal od filmárov pokoj, vypýtal si rovný milión. Honorár však napokon dostal arežisér bol svýkonom 34-ročného debutanta veľmi spokojný.

Jeanne Moreau a Lino Ventura vo filme Nesiahajte na prachy! (Zdroj: Photo © Les Films Corona)
Zobraziť galériu (4)
Jeanne Moreau a Lino Ventura vo filme Nesiahajte na prachy! (Zdroj: Photo © Les Films Corona)  (Zdroj: Photo © Les Films Corona)

Už orok nasledoval film Henriho Decoina Keď je vParíži noc opäť sGabinom vhlavnej úlohe. Celkom iný žáner si Ventura vyskúšal vroku 1956, keď ho režisér Georges Lampin obsadil do voľnej adaptácie Dostojevského románu Zločin atrest.

Odmietol niekoľko veľkých hereckých príležitostí

Vroku 1958 získal Lino Ventura prvú hlavnú rolu všpionážnom filme Zdraví vás Gorila (Bernard Borderie) ahoci sa pripravovali ďalšie pokračovania,herecvnich odmietol hrať. Ventura bol známy tým, že odmietol niekoľko veľkých hereckých príležitostí, vktorých potom zažiarili jeho kolegovia. Jednou znich bol francúzsky vedec vBlízkych stretnutiach tretieho druhu Stevena Spielberga, ktorého potom stvárnil François Truffaut.

Spolu so Jeanom Paulom Belmondom aBernardom Blierom si Lino Ventura zahral vo filme Stotisíc dolárov na slnku (Henri Verneuil, 1964). Vroku 1967 sa pred kamerou stretol sAlainom Delonom v snímke Dobrodruhovia (Robert Enrico). Odva roky neskôr si dvojica spolu sJeanom Gabinom zahrala v Sicílskom klane (Henri Verneuil), ktorý patrí knajznámejším Venturovým filmom podobne ako thriller Valachiho svedectvo režiséra Terenca Younga (1972).

Alain Delon a Lino Ventura v snímke Dobrodruhovia (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie)
Zobraziť galériu (4)
Alain Delon a Lino Ventura v snímke Dobrodruhovia (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie)  (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie)

Vkomédii Dotieravý chlap (Edouard Molinaro, 1973) si Ventura zahral profesionálneho vraha, ktorému bráni vo výkone akcie neurotický sused zhotelovej izby vpodaní belgického speváka ahercaJacquesa Brela. Vtom istom roku ho Claude Pinoteau obsadil do roly vedca v špionážnej dráme Mlčanlivý. Vroku 1978 nakrútil Lino Ventura filmy Motýľ na pleci (Jacques Deray), Rozhnevaný muž (Claude Pinoteau) aDotyk Medúzy (Jack Gold).

Nasledovala snímka Svedok (Claude Miller, 1981) apre Lina Venturu netypická rola Jeana Valjeana vBedároch. Známe dielo Victora Huga vroku 1982 preniesol do filmovej podoby Robert Hossein aLino Ventura sa zhostil roly, ktorú predtým vytvoril jeho veľký herecký vzor Jean Gabin. Legendárneho "Drsného chlapíka" vréžii Josého Giovanniho nakrútil vroku 1983.

Lino Ventura ako
Zobraziť galériu (4)
Lino Ventura ako  (Zdroj: Photo © AMLF)

Žiadne politické filmy a erotické scény

Lino Ventura odmietal hrať vpolitických filmoch avyhýbal sa erotickým scénam. Mali s manželkou štyri deti, syna Laurenta a dcéry Milenu, Lindu aCléliu. Linda pre komplikácie pri pôrode trpela mentálnym postihnutím.Lino Ventura sa od roku 1966 venoval pomoci hendikepovaným deťom vnadácii Snežienka.

Prezident Jacques Chirac mu venoval Rad Čestnej Légie, ktorý však prevzala jeho manželka. Bol milovníkom dobrého jedla, ale aj histórie akultúrnych pamiatok. Pravidelne cvičil ašportoval. Napriek tomu, že sa udržiaval vskvelej fyzickej kondícii, Lino Ventura náhle zomrel 22. októbra 1987 na infarkt.

Bol známy striedmym herectvom bez veľkých giest azvyšovania hlasu. "Keď hrám, hovorím ako vživote. Avživote nekričím. To je prejav slabosti," hovorievalherec, ktorý sa ako samouk stal jednou znajväčších hviezd európskej kinematografie.

Viac o téme: Lino Ventura
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu