Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Frasier skončil pred 15 rokmi: FOTO Osudy a zmeny hercov... Škandály, rodinné tragédie a rakovina!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Photo © CBS Television Distribution)

Pamätáte si na americký sitcom Frasier? Je to už 15 rokov, čo natočili poslednú časť tohto obľúbeného seriálu, ktorý na Slovensku a vo svete zožal veľký úspech. V skutočnosti ide o 26 rokov od prvej klapky, čo je už naozaj dlhé obdobie... Aj vy sa teraz cítite starí? Pozrite sa, ako šiel čas a roky s hlavnými hrdinami.

Že mal seriál úspech svedčí aj fakt, že sa natočilo 11 serií, dokopy 264 epizód. Ak si niekto nepamätá sitcom Frasier alebo by si ho chcel vo voľných chvílach pozrieť, príbeh sa točíokolo psychiatra Frasiera, jeho brata Nilesa a otca Martina Cranea, ktorý býval dobrým policajtom, ale guľkaa vekukončilijeho kariéru. Táto rodinka žijehektickým a stresujúcim životom smotánky Seattlu, okrem toho tu vystupujetrochu výstredná anglická fyzioterapeutka, do ktorej sa Niles okamžitebláznivo zamiluje a svojrázna produkčná Frasierovej rádiovej show Roz Doylová. No a potom je tu ešte rozkošný psí člen rodinyEddie.

Kelsey Grammer - Frasier Crane

Kelseya Grammera sprevádzala rolasnobského, ale sympatickéhopsychiatra Frasiera viac ako dvadsať rokov. Málokto vie, že jeho dospievanienebolo ľahké,pretože rodinu postihlitragédie. Rodičia sa mu rozviedli, keď mal dva roky, a tak žil s matkou a starými rodičmi na Floride. Keď mal trinásť rokov, jeho otca na trávniku pred domom zastrelil mentálne labilný muž, ktoréhokvôli duševnej poruche nikdy neodsúdili. Aj keď ho takmer nepoznal, nešťastná udalosť ho zasiahla. Počas štúdia nahereckejakadémii Juilliard v New Yorkuho postihla ďalšiarana, keď jeho sestruznásilniaa zavraždia.O päť rokov neskôr navyše vplyvom nešťastnej náhody počas potápania umierajú aj Grammerovi dvaja nevlastní bratia.

Kelsey Gammer v začiatkoch seriálu Frasier a v rou 2019 (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, © Fox Network)
Zobraziť galériu (8)
Kelsey Gammer v začiatkoch seriálu Frasier a v rou 2019 (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, © Fox Network)  (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, © Fox Network)

Prvýkrát sa súlohoupsychiatra Frasiera Cranea stretáva vo vtedypopulárnom sitcome Na zdravie. Divákom saFrasier páčil natoľko, že z pôvodne zanedbateľnej postavy na pár epizód sa z neho stala jedna z hlavných postáv. Na konci sitcomu si Frasiera vypožičiava ďalší americký seriál s názvom Krídla. Po ďalšom úspechu sa niet čo čudovať, že vroku 1993 vznikásamostatný sitcom Frasier, ktorý získal desať nominácií Emmy, z ktorých štyri premenil. Úspechy v kariérnom živote sa mu len tak hrnuli, zahral si v množstváchfilmova seriálov, aktuálne Kelsey Grammerhviezdiv seriáliProven Innocent.

Smola v osobnom živote aj napriek hereckým úspechom u Kelseyho pokračovala naďalej. Aj keďmá dnes už 64-ročný herecsedem detí a jedno vnúča, má za sebou až štyri manželstvá. S prvou manželkou bol osem rokov, s ktorou mal jednu dcéru. Druhú dcéru má s vizážistkou, ktorú si však nikdy nevzal. Jeho druhou ženou bola striptérka Leigh-Anne, ktorá vraj Kelseyhopod vplyvom alkoholu mlátila a nakoniec na neho vytiahla i zbraň.

Keď podal Grammer po iba deviatich mesiacoch od svadby žiadosť o rozvod,Leigh-Anne sa pokúsila o samovraždu, pri ktorom prišla o dieťa, ktoré s Kelseym čakala. Treťou manželkou bola bývalá modelka Playboya Camille, s ktorou mal posledné dve deti. Manželstvo narušila letuška Kayte Walshová, s ktorá sa stala jeho štvrtou ženou len dva týždne po rozvode s Camille. Je s ňou doteraz.

Kelsey Grammer s manželkou Kate Walshovou roku 2018 (Zdroj: SITA/Evan Agostini / Invision / AP)
Zobraziť galériu (8)
Kelsey Grammer s manželkou Kate Walshovou roku 2018 (Zdroj: SITA/Evan Agostini / Invision / AP)  (Zdroj: SITA/Evan Agostini / Invision / AP)

O tom, že Grammer nebol nikdy žiadne neviniatko, svedčia aj jeho škandály. Prechovávanie drog či riadenie v opitosti nebolo všetko. Opletačky so zákonom mal aj kvôli údajnému zneužitiu neplnoletého pätnásťročného dievčaťa, ktoré pracovalo u neho ako detská opatrovateľka, no kvôli žiadnym dôkazom bol viny zbavený. Grammer prekonal aj infarkt.

David Hyde Pierce - Nyles Crane

David Hyde Pierce začal pôvodne študovať hudbu, no neskôr sa u neho prejavila láska k herectvu, ktorú zdedil po jeho otcovi. Kariéru začal na Brodwayi, v menších divadlách a rolami v nie príliš úspešných filmoch. Šťastie sa na neho usmialo až v Los Angeles, kde si ho v seriáli The Powets thah be všimli a dali mu rolu v seriáli Frasier. A tak sa Niles Crane sa stal jehoživotnourolou, o čomsvedčia štyri ceny Emmy pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Po skončení sitcomu si zahral v niekoľkých filmoch a seriáloch, napríklad Dobrá manželka (2014-2015) aleboWet Hot American Summer: First Day of Camp, no najradšej je na divadelnom javisku.

Davida Hyde Piercea by ste dnes asi nespoznali. Vpravo paparazzi snímka z roku 2019. (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, YouTube/thepaparazzigamer)
Zobraziť galériu (8)
Davida Hyde Piercea by ste dnes asi nespoznali. Vpravo paparazzi snímka z roku 2019. (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, YouTube/thepaparazzigamer)  (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, YouTube/thepaparazzigamer)

Čo sa týka osobného života, v New Yorku žije so svojim dlhoročným partnerom, televíznym scenáristom a režisérom Brianom Hargroveom, s ktorým sa zobral len pár dní pred schválením zákona zakazujúceho manželstvá rovnakého pohlavia v Kalifornii. Dnes už 60-ročný herec sa aktívne zapája v boji proti Alzheimerovej chorobe a AIDS.

John Mahoney - Martin Crane

John Mahoney je z početnej rodiny, narodil sa ako siedme dieťa z ôsmych. S herectvom začalv divadle, kde ho oslovil John Malkovich, aby sa pripojil k divadlu Steppenwolf Theatre. Mahoney tak urobil a získal cenu najnádejnejší mužský nováčik. V roku 1986 dostal ďalšiu cenu, a to Tony Award ako najlepší hlavný herec za hru Johna Guarea s názvom The House of Blue Leaves. Vo filme sa prvýkrát objavil v roku 1982. Po viacerých filmoch zahviezdil v seriáli Frasier v úlohe bývalého policajta a otca Frasiera a Nilesa, z kadiaľ ho práve my poznáme.

John Mahoney v začiatkoch Frasiera a v roku 2014 (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, SITA/AP Photo/Courtesy of the Northlight Theatre, Michael Brosilow)
Zobraziť galériu (8)
John Mahoney v začiatkoch Frasiera a v roku 2014 (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, SITA/AP Photo/Courtesy of the Northlight Theatre, Michael Brosilow)  (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, SITA/AP Photo/Courtesy of the Northlight Theatre, Michael Brosilow)

Po skončení seriálu dostal viacero ponúk na účinkovanie v rôznych sitcomoch, ale Mahoney ich odmietol. Dôvody boli jednoduché. Po prvé, vďaka Frasierovi si zarobil dosť peňazí apo druhé, chcel sa vrátiť do divadla, ktoré považovalza svoj domov. Neskôr sa ale ešte blysol v pár filmoch, napríklad v úspešnej romantickej dráme Má ma rád, nemá ma rád (2010).

Madeline Carroll a John Mahoney vo filme Má ma rád, nemá ma rád (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (8)
Madeline Carroll a John Mahoney vo filme Má ma rád, nemá ma rád (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Osobný život si John Mahoney starostlivo strážil a len zriedka o ňom hovoril.V jednom rozhovore však prezradil, že mal pár vzťahov, no nikdy sa neoženil s odvolaním sa na nešťastné manželstvo jeho rodičov. Mahoneymu v roku 2014 diagnostikovali rakovinu hrdla.4. februára 2018 zomrel po komplikáciách vo veku 77 rokov.

Jane Leeves -Daphne Moonová

Jane Leeves sa narodila a vyrastala v Anglicku. V mladosti sa venovalabaletu a tiež pracovala ako modelka. Zranenie všetko zmenilo, a tak sa postupom času zamerala na herectvo. Po pár menších rolách v britských filmoch sa presťahovala do USA. Prvú úspešnejšiu úlohu si zahrala v sitcomeMurphy Brown (1988) a svoju prvú hlavnú rolu stvárnilav seriáli Throb (1986). Až pri seriáli Frasier ju spoznal celý svet, v ktorom sa blysla ako excentrická fyzioterapeutka Daphne Moonová. Vďaka veľkému úspechu v populárnom sitcomesa stalanajlepšie platenou britskou herečkou v Hollywoode.

Jane Leeves je aj po mnohých rokoch stále kočka (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, Reprofoto FB/The Resident)
Zobraziť galériu (8)
Jane Leeves je aj po mnohých rokoch stále kočka (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, Reprofoto FB/The Resident)  (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, Reprofoto FB/The Resident)

V roku 2010 začala hrať v seriáli Núdzové pristátie, v ktorom účinkovala do roku 2015. Od minulého roku vystupuje v seriáli Doktori. Dnes už 58-ročná herečkamala aj v súkromnom živote šťastie. V roku 1996 si vzala za mužaMarshalla Cobena,výkonnéhoriaditeľaCBS Paramount Television, s ktorým je doteraz aspolu majú dve deti.

Peri Gilpin -Roz Doylová

Peri Kay Oldham sa narodila v Texase a vyrástla v Dallase.Študovala herectvo v Austine a potomna britsko-americkej akadémii v Londýne.Ako herečka začala používať meno Peri Gilpin. Rovnako ako seriálového Frasiera, aj Peri postihla rodinná tragédia. Jej otec Jim O'Brien zomrel pri parašutistickom nešťastí v roku 1983.

S Kelseyom Grammerom sa prvýkrát stretla v seriáli Na zdravie, ktorý bol jej prvou hereckou kariérnou skúsenosťou. Najväčší úspech však zožala až v seriáli Frasier, kde si zahrala svojráznu produkčnú Frasierovej rádiovej show. Po skončení sitcomu sme ju mohli vidieť v menších rolách seriálov, ako napríklad Zúfalé manželky, Kriminálka Las Vegas, Parťáci, Zákon a poriadok aleboŠkorpión.

Peri Gilpin vyzerá aj po 26 rokoch výborne (Photo © CBS Television Distribution, Instagram/Peri Gilpin)
Zobraziť galériu (8)
Peri Gilpin vyzerá aj po 26 rokoch výborne (Photo © CBS Television Distribution, Instagram/Peri Gilpin)  (Zdroj: Photo © CBS Television Distribution, Instagram/Peri Gilpin)

Veľké úsilie vo svojom živote venovala výskumu liekov proti rakovine, po tom, čo jej matka zomrela na túto smrteľnú chorobu. V roku 1999 sa vydala za maliara Christiana Vincenta, s ktorým majú dvojčatá Stellu May a Avu, ktoré imporodila náhradná matka. Dnes má Peri 58 rokov.

Viac o téme: Frasier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu