Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsný muž ako nežná žena a naopak: Toto sú tie najlepšie premeny pohlaví vo filmoch

Eddie Redmayne vo filme Dánske dievča (Danish Girl)
Eddie Redmayne vo filme Dánske dievča (Danish Girl) (Zdroj: Universal Pictures/Focus Entertainment)

Silné biografické snímky i skvelé komédie, ktoré nás dokážu pobaviť aj po rokoch. Vo filme nie je zase až tak výnimočné vidieť, ako sa z herca stane žena a z herečky poriadny kus chlapa. My sme si pre vás pripravili výber tých najlepších a najzaujímavejších. Pokiaľ ste niektorý z nich nevideli, rozhodne vám odporúčame si ich pozrieť. A pokiaľ ste niektorý videli, určite nebude na škodu si ho pripomenúť, čo poviete?

Dánske dievča (2015) - Eddie Redmayne

Film Dánske dievča vás zavedie do Kodane do obdobia dvadsiatych rokov minulého storočia. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patrí k nejlepším dánskym maliarom svojej doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu pritom poskytuje maximálnu podporu a pritom sa sama snaží preraziť ako portrétistka. Postupné rúcanie ich harmonického vzťahu odštartuje banálna príhoda. Gerde, ktorá pripravuje sériu baletných portrétov, nedorazí figurantka a Einar sa rozhodne, že svojej žene bude pózovať ako model oblečený do baletného kostýmu.

Intenzívne spojenie so ženským elementom v Einarovi rozpúta obrovský emocionálny chaos. Vyrovnáva sa s ním najskôr „nevinnou" hrou na tajné dánske dievča Lili, a neskôr čím ďalej silnejším presvedčením, že len ako žena dokáže byť šťastný. Bol by ochotný podstúpiť čokoľvek, aby jeho transformácia bola dokonalá... Behom tejto premeny ho verne sprevádza jeho Gerda, ktorá vďaka Lili, svojej novej múze, síce konečne prerazí ako umelkyňa, ale zároveň stratí svoju životnú lásku.

Partička B. D. (2007) - Cate Blanchett

Todd Haynes pojal životopisný film o Bobovi Dylanovi experimentálne. Vybral šesť rozdielnych hercov, aby vyobrazili niekoľko inkarnácií tohto folkového trubadúra. Vo výsledku je zobrazených niekoľko dekád a žánrov, ktoré reprezentujú Dylanov život. Woody (Marcus Carl Franklin) je mladé černošské dieťa, posadnuté folkovou muzikou, Jack Rollins (Christian Bale) je začínajúci folkový spevák, ktorý svojimi protest songami rozžeravil celú generáciu.

Šok pre fanúšikov Jamesa Bonda: Agenta 007 po prvýkrát stvárni žena černošského pôvodu

Arthur (Ben Wishaw) je figúrka, ktorá používa nové formy lyrickej poézie, Robbie (Heath Ledger) je známy herec, ktorý sa ožení s Claire a manželstvo sa im rozpadne vplyvom jeho životného štýlu, Billy (Richard Gere) je neistý vedúci skupiny, ktorý je zaslepený starým americkým folklórom a nakoniec je tu konfrontačná Jude (Cate Blanchett), ktoré reprezentuje búrliváka Dylana v strede 60-tich rokov.

Otec v sukni (1993) - Robin Williams

Daniel Hillard (Robin Williams) nie je bežný rozvedený otec, ktorému stačí vidieť svoje tri deti Lydiu, Chrisa a Natalie (Lisa Jakubová, Matthew Lawrence, Mara Wilsonová) raz do týždňa, práve naopak. Keď sa dozvie, že jeho ex-manželka Miranda (Sally Fieldová) potrebuje gazdinú, pretože je mimoriadne pracovne vyťažená, Daniel sa okamžite uchádza o miesto. Stačí na to perfektná parochňa, make-up, pár vypchávok a šaty na každú príležitosť.

Daniel sa razom mení na pani Doubtfireovú, lojálnu britskú pestúnku, ktorú Miranda okamžite prijme. Prezlečený Daniel je zrazu ženou, hoci nikdy netušil, že by ňou mohol byť, a to mu umožní začať s celou svojou rodinou celkom nový život. Objaví sa však háčik v podobe šarmantného Stua (Pierce Brosnan), nového Mirandinho nápadníka.

Zamilovaný Shakespeare (1998) -Gwyneth Paltrow

Film je príbehom o ľúbostnom vzplanutí dramatika, pričom scenáristi Marc Norman a Tom Stoppard hojne používajú repliky z originálneho Rómea a Júlie. Táto romantická komédia sa odohráva v Londýne koncom 16.storočia, v období, kedy sa Shakespearovi príliš nedarí. Nemá peniaze, jeho citový život je nenaplnený, a čo je najhoršie - nedarí sa mu napísať najnovšiu hru "Romeo a Ethel, dcéra piráta". Shakespeare obdivuje nového herca Thomasa Kenta, ktorý však náhle odíde.

Slovenský film odhaľuje sexuálne vydieranie na internete: Vylákať nahú fotku je jednoduché

V majestátnom dome, kde Thomas býval, sa teraz objavuje Viola de Lesseps, mladá a príťažlivá žena. Medzi nimi vznikne láska na prvý pohľad a Shakespeara to inšpiruje k dopísaniu hry. Čoskoro však spisovateľ zistí, že Thomas je vlastne Viola v prestrojení, pretože ženy v tom čase nesmeli hrať v divadle.

Klub poslednej nádeje (2013) - Jared Leto

Píše sa rok 1985. Elektrikár a príležitostný jazdec rodea Ron Woodroof sa od lekárov dozvedá, že má AIDS a že mu neostáva viac ako 30 dní života. Doktori si s dovtedy novou smrteľnou chorobou nevedia dať rady, a tak Ronovi viac-menej dokážu poradiť jediné - pošlú ho domov zomrieť. Ale Ron sa nevzdáva, púšťa sa do bitky o svoj život s lekármi, farmaceutickými firmami, úradníkmi a hľadá cestu ako prežiť. Vyráža do Mexika, ale nehľadá tam drogového bossa, hľadá alternatívne možnosti liečby AIDS a jeho šancou sa tak stáva medzinárodný čierny trh. A keďže nemá inú možnosť a ani čo stratiť, začne tieto lieky pašovať cez hranice do USA. Zvláštneho spojenca nájde Ron v Rayonovi, transsexuálovi, ktorý má rovnakú túžbu po živote, aj rovnakú diagnózu.

Našťastie, Rayon zdieľa Ronovho podnikateľského ducha, a tak spolu začnú hľadať cestu, ako sa vyhnúť vládnym sankciám namiereným proti predaju neschválených liekov. Nakoniec založia Dallas Buyers Club, ktorý funguje na princípe, v ktorom si chorí ľudia platia mesačné príspevky, a za to získavajú prístup k zásobám nových a predovšetkým neoficiálnych liekov.

Takto vzniká komunita rovnako postihnutých a často zúfalých ľudí, ktorá sa rýchlo rozrastá a naberá na sile. Ron už nie je len pašerákom liekov, ale stáva sa bojovníkom za dôstojnosť, vzdelanie a spoločenské prijatie HIV pozitívnych ľudí. Tak vďaka svojej snahe prežiť, žije Ron naplno ako nikdy predtým, v čase keď už mal byť dávno mŕtvy. Film Klub poslednej nádeje je inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Viac o téme: Robin WilliamsCate BlanchettGwyneth PaltrowEddie RedmayneZamilovaný ShakespeareKlub poslednej nádejeJared LetoPartička B.D.Dánske dievčaOtec v sukni
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu