Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z Harryho Pottera je už zrelý tridsiatnik: VIDEO Životná úloha so sebou niesla večnú nálepku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP, SITA/AP/Willy Sanjuan)

Napínavé príbehy britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej o čarodejníckom učňovi Harry Potterovi si získali zástupy obdivovateľov. Čarovný svet kúziel, magických bytostí, boja dobra so zlom sa objavili aj na filmovom plátne a v hlavnej úlohe sa predstavil britský herec Daniel Radcliffe. V utorok 23. júla bude mať filmový predstaviteľ Harryho Pottera 30 rokov.

Daniel Jacob Radcliffe sa narodil 23. júla 1989 vlondýnskom obvode Fulhame v Spojenom kráľovstve. Jeho matka Marcia Greshamová pracovala ako castingová režisérka a otec Alan Radcliffe bol literárnym agentom. Budúci populárny herec sa tak už od detstva pohyboval vumeleckom prostredí.

Hercom chcel byť už ako dieťa

Hercom sa túžil stať už ako šesťročný a kvysnívanému povolaniu mu pomohla náhoda. Keď bol srodičmi na divadelnom predstavení, všimli si ho producenti David Hayman a Steve Kloves. Následne prišla ponuka na konkurz, ktorý Daniel Radcliffe sľahkosťou vyhral.

Foto: TASR/AP/Scholastic Inc., Stuart Ramson
Zobraziť galériu (4)
Foto: TASR/AP/Scholastic Inc., Stuart Ramson  (Zdroj: TASR/AP/Scholastic Inc., Stuart Ramson)

Získal prvú rolu v adaptácii románu Charlese Dickensa David Copperfield (1999). O dva roky neskôr sa objavil aj vmenšej úlohe po boku Pierca Brosnana vakčnom filme The Tailor of Panama (Agent z Panamy, 2001), nakrúteného podľa bestsellera Johnna Le Carrého.

Zo dňa na deň obrovskou hviezdou

Najväčšiu popularitu priniesla Davidovi Radcliffovi filmová adaptácia románu J.K. Rowlingovej očarodejníkovi Harry Potterovi. Nakrúcanie nebolo pre mladého herca jednoduché, tak ako si predstavoval. Často nevedel vyjadriť správne emócie. S pribúdajúcimi filmovými skúsenosťami však zistil ako to možno dokázať. Knihy Rowlingovej ho ovplyvnili natoľko, že často nachádzal podobnosť hlavného hrdinu so sebou samým.

Prvé dva diely úspešnej série nakrútil režisér Chris Columbus s názvom Harry Potter and the Philosopher's Stone (Kameň mudrcov, 2001) a Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter a Tajomná komnata, 2002). Radcliffe hral osamelú sirotu Harryho Pottera, ktorý zistí, že je vlastne čarodejník a zapíše sa do Rokfortskej čarodejníckej školy.

Ako herec dospel počas natáčania

Čary, metlobal, Voldemort, zakázaný les preniesla na strieborné plátna spoločnosť Warner, ktorá vybrala aj ďalších skvelých detských hercov.Nasledovala časť Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter aväzeň zAzkabanu, 2004), tento raz vréžii Alfonsa Cuaróna. Kritika označila spomenutý diel za jeden znajlepších. Najskôr preto, že sa radikálne líšil od predchádzajúcich rozprávkových dielov a prvýkrát sa vňom vyskytli ajmrazivé scény azáhadná postava Siriusa Blecka. Zatiaľ čo prvé filmy boli určené deťom, tento opäť vhlavnej úlohe sDanielom Radcliffom oslovil aj teenegerské publikum.

Foto: TASR/AP/Peter Mountain
Zobraziť galériu (4)
Foto: TASR/AP/Peter Mountain  (Zdroj: TASR/AP/Peter Mountain)

Herec sa samozrejme objavil ivďalších pokračovaniach ako bol Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter aOhnivá čaša, 2005), kde filmového tvorcu Cuaróna nahradil režisér vdôchodkovom veku Mike Newell. „Mám obrovskú radosť z toho, ako väčšina detských hercov profesijne vyrástla. Radcliffe je už od piateho dielu naozajstným hrdinom,“ povedal vtom čase režisér Newelll.

Príbeh mladého čarodejníka pokračoval apribúdali ďalšie napínavé časti, ktoré filmoví diváci netrpezlivo očakávali - Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter a Fénixov rád, 2007), Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter apolovičný princ, 2009), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (Harry Potter a Dary smrti: Časť 1, 2010), a Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Harry Potter a Dary smrti: Časť 2, 2011).

Foto: TASR/AP/Diane Bondareff
Zobraziť galériu (4)
Foto: TASR/AP/Diane Bondareff  (Zdroj: TASR/AP/Diane Bondareff)

Ťažko odstrániteľná škatuľka

Životná úloha Harryho Pottermu priniesla nielen slávu, nové možnosti a miesto v prvej desiatke najbohatších Britov do 30 rokov, ale aj ťažko odstrániteľnú "škatuľku" jednej role. Daniel Radcliffe sa vroku 2013 zaskvel aj v londýnskom divadle v komédii z írskeho vidieka od Martina McDonagha, ktorúSlovenskénárodné divadlo (SND) uvádzalo pod názvom Mrzák z Inishmaanu. Vystupoval aj na Broadwayi v divadelnej hre Equus a vmuzikáli How to Suceed in Business Without Really Trying (Ako uspieť v obchode bez snahy). Filmový predstaviteľ čarodejníckeho učňa Harryho Pottera sa opäť vroku 2016 vrátil na divadelné dosky v Londýne. Kritika ocenila jeho rolu v hre žijúceho britského dramatika Toma Stopparda s názvom Rosencrantz a Guildenstern sú mŕtvi.

Veľký úspech priniesla britskému hercovi v roku 2017 aj hlavná rola v snímke Stratený v džungli v réžii Grega McLeana. Istý čas sa venoval aj poézii. Publikoval niekoľko básní pod pseudonymom Jacob Gershon, čo je kombinácia jeho druhého mena a židovskej verzie matkinho rodného mena Gresham. Daniel Radcliffe sa okrem filmu a divadlu venuje aj hudbe a patrí k milovníkom motoristického športu. Hrá na basovú gitaru a s obľubou sleduje preteky Formuly 1.

Viac o téme: Harry PotterDaniel Radcliffe
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu