Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrdinovia, agenti CIA a démonizácia obrazu sovietskej vlády: FOTO Čo vieme o ruskom Černobyle?

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: YouTube/Amalgama Studio)

Miniséria Černobyľ sa stala obrovským hitom. Diváci, ktorí možno predtým nevedeli žiadne detaily, sa dozvedeli, čo sa pred tridsiatimi rokmi stalo a k akej veľkej katastrofe došlo. Rusi však s touto verziou nesúhlasili a rozhodli sa natočiť vlastnú. Nedávno zverejnili trailer, ktorý po čase stiahli. Čo všetko vieme o verzii z východu?

Fenomén Černobyľ, ktorý má pod palcom stanice HBO, vyrozprávaldetaily jednej z najväčších katastrof v histórii. Zároveň podporil aj turizmus do zakázanej zóny. Okrem iného vytvoril aj priestor na obrovskú diskusiu a otvoril brány konšpirátorom. Nespokojní boli aj Rusi a rozhodli sa prísť s vlastnou verziou.

Prvé správy - ruská verzia Černobyľu

O nej sa spočiatku veľa nevedelo. Prvotné informácie hovorili len o tom, že televízna stanica NTV chystá svoju vlastnú verziu Černobyľa. Tieto správy sa objavili v čase, keď americká miniséria vrcholila. Bol začiatok júna. Stanica NTV sa dá v Rusku voľne naladiť a od roku 2001 ju vlastní plynárenský gigant Gazprom. Je známa prokremeľským programom.

Zábery z ruskej verzie Černobyľu
Zobraziť galériu (6)
Zábery z ruskej verzie Černobyľu  (Zdroj: YouTube/Amalgama Studio)

Údajne značnou časťou financiína seriál prispelo ruské ministerstvo kultúry. Išlo o 30 miliónov rubľov, čo je zhruba 414-tisíc eur. Celý rozpočet nie je známy. Kým americkú verziu videli milióny, o ruskej verzii sa toho vedelo veľmi málo. Kto seriál produkuje, že sa nakrúcal v Bielorusku a že príde na obrazovky ešte tento rok. No odvtedy bolo ticho.

Okolo elektrárne sa pohyboval tajný agent CIA

Po dlhšej odmlke sme sa dozvedeli niečo viac o obsahu. Ruská verzia totiž pracuje s teóriou, že sa v dobe, kedy sa havária stala, v okolí elektrárne pohyboval tajný agent CIA. Hlavným hrdinom bude člen KGB na stope amerických diverzantov. Zápletka bude spočívať práve v tom, aby ho sovietski agenti odhalili. "Ukážeme divákom, čo sa tu skutoče stalo," povedal režisér projektu Alexej Muradov. „Existuje teória, že Američania sa infiltrovali do Černobyľu. Mnoho historikov to nepoprelo, že sa v čase havárie na mieste vyskytol nepriateľský agent.“

Hrdinovia, agenti CIA a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/Amalgama Studio)

Prítomnosť agenta CIA sa nikdy nedokázala. Komsomolskaja Pravda dokonca publikovala článok s názvom "Černobyl neukázal tú najdôležitejšiu časť príbehu - naše víťazstvo". Aj ruskí diváci niektoré detaily britsko-amerického seriálu síce kritizovali, no celkovo to prijali kladne. Ako sa im bude páčiť domáca verzia, to sa ešte uvidí. Žiadne oficiálne materiály k seriálu zatiaľ zverejnené neboli.

Uniknutý TRAILER

Okrem traileru. Ten sa objavil nedávno na internete. Dostal niekoľko stoviek lajkov, no tisíce negatívnych reakcií. Následne ho producenti veľmi rýchlo stiahli. Podľa stanice NTV totiž nemalo uniknúť. Stanica uviedla, že za jeho šírenie hrozí obvinenie z porušenia autorských práv. Podľa ruskej stanice video uniknúť nemalo aza jeho šírenie hrozí obvinením zporušenia autorských práv.

Hrdinovia, agenti CIA a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/Amalgama Studio)

Krátku ukážku zverejnil na svojom Twitteri aj moskovský korešpondent denníka The Financial Times Max Seddon. Video bolo v ruštine, no objavila sa aj anglická verzia. Seddon na sociálnej sieti napísal, že sa v traileri objavujú „heroickí ruskí velitelia, ktorí sa starajú o životy záchranárov, a americkí špióni, ktorí sabotujú prímestské železnice“.

Trailer už nie je k dispozícii.

Démonizácia obrazu sovietskej vlády

Ruský Černobyľ je nespokojnou reakciou Rusov, ktorý tvrdia, že tvorca americkej minisérie Craig Mazin nakrútil propagandu ako z čias studenej vojny. Ruskí komunisti nazvali americkú minisériou doslova „nechutnou“.„V minisérii Černobyľ sa skutočná tragédiastala predmetom ideologickej manipulácie zo strany HBO,“ uviedol člen komunistickej strany v RuskuSergej Malinkovič. „Televízny seriál o dramatických udalostiach zapríla1986 je ideologickým nástrojom určeným na očierňovanie a démonizáciu obrazu sovietskej vlády a sovietskeho ľudu.“

Zábery z americkej minisérie
Zobraziť galériu (6)
Zábery z americkej minisérie  (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Napriek tomu priznali, že chronológia udalostí v seriáli i kľúčové momenty zodpovedajú realite. „Činy samotných hrdinov, poradie vzťahov v inštitúciách a kolektívoch a nakoniec morálne podnebie samotnej sovietskej spoločnosti je prvým príkladom absolútnej lži.“Regulačný úrad pod ministerstvom telekomunikácií ruskí komunistivyzvali, nech zablokuje prístup ktomuto odpornému seriálu na všetkých zariadeniach azdrojoch.

Žaloba na tvorcov hitu

Ruskí komunisti sa chystajú aj na žalobu. Dôvodom súurážkyna cti. Žaloba je namierenáproti tvorcovi showMazinovi, producentom a scenáristom tohto seriálu. Tvrdia, že miniséria a jej tvorcovia porušujú článok129 trestného zákona Ruskej federácie.Údajne na ruskej verzii pracovali už od roku 2014, projekt však zapadol.

Rusov vyprovokovala v akcii zrejme až americká miniséria. Pôvodná premiéra mala byť v decembri 2016, neskôr sa posunula na apríl 2019 a dnes je opäť v nedohľadne. Ako celý projekt dopadne a či sa ho vôbec dočkáme, to sa zrejme dozvieme až časom.

Hrdinovia, agenti CIA a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/Amalgama Studio)

Viac o téme: Černobyľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu