Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutná správa, vo veku 72 rokov zomrela významná osobnosť slovenského filmu a televízie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

Vo štvrtok zomrel vo veku 72 rokov významný televízny a filmový dramaturg i scenárista Marián Puobiš. Dlhodobo pôsobil v Československej a neskôr v Slovenskej televízii. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Puobiš sa narodil 29. júla 1947 v Bratislave. Vyštudoval divadelnú vedu na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Do Československej televízie nastúpil ešte počas štúdia na vysokej škole. Bol šéfredaktorom Redakcie literárno-dramatického vysielania aj šéfproducentom Producentského centra umeleckých programov Slovenskej televízie.

Pod jeho dramaturgickým vedením v Hlavnej redakcii literárno-dramatického vysielania vznikli reprezentatívne tituly televíznej dramatickej tvorby z domácej i svetovej literatúry v rámci legendárnych Bratislavských pondelkov, ktoré získali ocenenia na významných medzinárodných festivaloch. Dramaturgicky sa napríklad v roku 1976 podpísal pod televíznu adaptáciu poviedky Thomasa Manna Mário a kúzelník, ktorá získala hlavnú cenu na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle.

Marián Puobiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: rtvs.sk)

Patril k najväčším osobnostiam televíznej dramaturgie v hranej tvorbe. Podieľal sa na vzniku viac ako 150 televíznych inscenácií či filmov. Počas svojho profesionálneho života pracoval s významnou hereckou generáciou vtedajšej doby, tvorcami a režisérskymi osobnosťami.

Najvýraznejšia bola jeho spolupráca s režisérom Miloslavom Lutherom na takých tituloch ako Lekár umierajúceho času, Zabudnite na Mozarta, Chodník cez Dunaj či Anjel milosrdenstva. Spolupracoval i s Martinom Šulíkom, Dušanom Trančíkom, Dušanom Hanákom, Jurajom Nvotom, Stanislavom Párnickým alebo Martinom Hollým.

Viac o téme: Marián PuobišRTVS
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu