Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenská legenda z Nevery po Slovensky: Herectvu zasvätil celý svoj život

Milan Kiš Zobraziť galériu (5)
Milan Kiš (Zdroj: archív TASR)

Hereckému umeniu zasvätil slovenský herec Milan Kiš celý svoj život. V televízii zaujal tragickou postavou Róma vo filme Martina Hollého Balada o siedmich obesených (1968). Snímka s hercom v hlavnej úlohe zvíťazila na Festivale televíznych filmov v Hollywoode. S divadelným kolegom Jozefom Dóczym vytvoril skvelú dvojicu komikov v Zlatých chlapcoch, Jeppem z vŕšku, či Fidlikantoch na streche. Dlhoročný člen Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre by sa 3. augusta dožil 85 rokov.

Milan Kiš sa narodil 3. augusta 1934 v Bratislave. Už ako žiak základnej školy pôsobil v rozhlasovej hereckej družine. Nazačiatku roku 1952 sa prihlásil na konkurz do Dedinského divadla a 1. októbra toho roku sa stal jeho členom. Prijali ho do mládežníckeho súboru, kde sa okrem hier pre mladých hralo aj bábkové divadlo pre najmenších. Medzi jeho prvými úlohami bola postava Míšu v hre so spevmi Svadba s venom, ktorú režíroval Štefan Munk. Nezabudnuteľnú rolu odohral spolu s Ondrišom Jarjabkom v roku 1953 vo veselohre Kubo.

Vojenskú základnú službu si odkrútil medzi ženistami na Dunaji a druhý rok v českom Terezíne. Po príchode do civilu v roku 1956 sa stal členom pobočky Dedinského divadla v Spišskej Novej Vsi. Po roku sa opäť vrátil na materskú scénu Dedinského divadla, ktoré onedlho zrušili. Otvorili však Trnavské divadlo, v ktorom získal angažmán. Hral napríklad v Prefíkanej vdove úlohu Arlecchina. Divácky úspešné predstavenie reprízovali stopädesiatkrát. Po ňom nasledovala podobná postava Trufaldína z Goldoniho hry Sluha dvoch pánov a harlekýn z Hry lásky a náhody. Režisér Karol Strážnický vo svojom absolventskom predstavení obsadil Kiša do úlohy Dona Carlosa v dráme Filip II. Vynikol v postave doktora Gala v Čapkovom R. U. R. a v dramatických kreáciách nasledovala rola doktora Galéna v Bielej nemoci.

Milan Kiš v snímke Záplata na záplate (Zdroj: Photo © Archiv STV / Pavol Bera)
Zobraziť galériu (5)
Milan Kiš v snímke Záplata na záplate (Zdroj: Photo © Archiv STV / Pavol Bera)  (Zdroj: Photo © Archiv STV / Pavol Bera)

Pri ďalšej reorganizácii divadiel v roku 1965, keď spojili Nitru s Trnavou, Žilinu sMartinom a Spišskú Novú Ves s Prešovom prešiel Milan Kišdo Nitry. Začal vo Voskovcovom a Werichovom Nebi na zemi a v Katovi a bláznovi. Neskôr účinkoval v Žobráckom dobrodružstve, Zurabáji, Klamárovi, Čarodejníkovi z krajiny Oz a v mnohých ďalších.

Mimoriadne úspešné inscenácie Divadla Andreja Bagara sa spájajú s jeho menom

Na scéne nitrianskeho divadla sa po bokuMilanaKišačasto objavoval jeho súputník Jozef Dóczy. Vo viacerých komédiách vytvorili kontrastnú dvojicu. Nevídaný úspech žali najmä v inscenáciách Čudný pár a Zlatí chlapci.

MilanKišúčinkoval tiež v jednej z mimoriadne úspešných inscenácií Divadla Andreja Bagara v Nitre Fidlikant na streche, ktorá mala 140 repríz. Alternoval v nej - spolu s Mariánom Slovákom - titulnú rolu mliekara Tovjeho. V roku 1998 bolMilanKiš za túto postavu odmenený Cenou Jozefa Kronera.

Milan Kiš preberá Cenu Jozefa Kronera (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)
Zobraziť galériu (5)
Milan Kiš preberá Cenu Jozefa Kronera (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Poznáme ho najmä z televízie a filmov

Väčšina ľudí poznalahercaaj z televíznych obrazoviek a z filmového plátna. Jeho filmografiu dopĺňajú napríklad aj tituly Horúčka (1975), Tetované časom (1975), Ružové sny (1976), Penelopa (1977), Zlatá réva (1977), Zlaté časy (1978), Smrť šitá na mieru (1979), Děti zítřků (1980) a Člny proti prúdu (1981). Ako lekárnik Filadelfi zažiaril vo filme Pomocník (1982).

Režisér Juraj Jakubisko dal Kišovi príležitosť rozvinúť svoj talent v postave Karči „Edisona“ vo filme Nevera po slovensky (1980). Rola holiča Dropu z Tisícročnej včely (1983) opäť v réžii Juraja Jakubiska sa tiež podľa kritiky radí khercovým výrazným úlohám. Filmoví tvorcoviahercaobsadili aj do snímok ako V bludisku pamäti (1984), Skleníková Venuša (1985), Cena odvahy (1986), Utekajme, už ide! (1986) a Začiatok sezóny (1987).

Milan Kiš a Vlado Müller v snímke Smrť šitá na mieru (Zdroj: Photo © Slovenský filmový ústav)
Zobraziť galériu (5)
Milan Kiš a Vlado Müller v snímke Smrť šitá na mieru (Zdroj: Photo © Slovenský filmový ústav)  (Zdroj: Photo © Slovenský filmový ústav)

Ani odchod do dôchodku mu nezabránil hrať v divadle

S divadlom sa Milan Kiš nedokázal rozlúčiť ani po odchode do dôchodku. Už vo vysokom veku stvárnil jednu z postáv v muzikáli režiséra Jozefa Bednárika Divotvorný hrniec.Literárny fond udelil dramatickému umelcovi vnovembri 2001 cenu za celoživotnú tvorbu.

MilanKišzomrel 5. marca 2007 v Nitre, dožil sa 72 rokov.Vroku 2014 mala 200. premiéru jedna znajúspešnejších inscenácií Divadla Andreja Bagara (DAB) vNitre, komédia poľského dramatika Andrzeja Saramonowicza Testosterón. Táto jubilejná premiéra bola zároveň spomienkou nahercaMilana Kiša, ktorý vnej vminulosti exceloval.

Martin Fratrič a Milan Kiš v najúspešnejšej inscenácií DAB Testosterón (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)
Zobraziť galériu (5)
Martin Fratrič a Milan Kiš v najúspešnejšej inscenácií DAB Testosterón (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Viac o téme: Milan Kiš
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu