Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda z Hornej Dolnej: Herectvo je vydieranie prácou... Prečo to teda robí?

Štefan Kožka Zobraziť galériu (4)
Štefan Kožka (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

Nielen na filmovom plátne, ale aj na divadelných doskách vytvoril množstvo pozoruhodných postáv a účinkoval v desiatkach inscenácií. V rozhovore však prezradil, že predsa len je ešte jedna, ktorú by si veľmi rád zahral - Gréka Zorbu. Slovenský herec Štefan Kožka sa v nedeľu 11. augusta dožíva 65 rokov.

„Každá postava je výzva, pretože po prvé musíte naplniť predstavu režiséra, po druhé musíte naplniť aj svoj duševný obzor. Musíte to urobiť najlepšie ako viete. Ja som mal na vysokej škole úžasného profesora Jozefa Budského a on hovoril dve základné veci: Réžia je umenie situácie aherectvo je umenie akcie. Režisér postaví tú kostru alen odhercazávisí, či to bude svalovec alebo rachitis. Ja sa vždycky snažím, aby to nebol svalovec, ale aby to bol človek zmäsa akostí,“ vyznal sa vrozhovorejubilant Štefan Kožka, ktorý sa narodil 11. augusta 1954 vTrenčíne.

Kherectvu ho to ťahalo od malička. Napokon jeho otec, vojak zpovolania, hrával ochotnícke divadlo adokonca napísal aj divadelnú hru z vojenského prostredia.Štefan Kožka sa po prvý raz dotkol umenia vŽiline, keď ako tretiak základnej školy začal chodiť do dramatického súboru vĽudovej škole umenia. Neskôr sa presťahoval srodičmi do Bratislavy. Svoj život mal precízne naplánovaný, pretože už na strednej škole si povedal, že ak ho nezoberú na herectvo, pôjde šoférovať kamión.

Štefan Kožka (Zdroj: TASR - Martin Baumann)
Zobraziť galériu (4)
Štefan Kožka (Zdroj: TASR - Martin Baumann)  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Na herectvo ho zobrali a po skončení štúdia na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) sa stal vroku 1977 členom Divadla pre deti amládež vTrnave. Počas jedenástich sezón tam vytvoril množstvo pozoruhodných postáv ako napríklad Bobák (Faustiáda, 1981), Romeo (Romeo a Júlia, 1982), Zámbor (Ako bolo, 1984), či Tartuffe (Tartuffe, 1984).

ZTrnavy prešiel Štefan Kožka vroku 1988 do Poetického súboru vBratislave, ktorý sa neskôr zlúčil sdivadlom Nová Scéna, členom ktorého je dodnes. Na divadelných doskách účinkoval v desiatkach inscenácií. Napríklad vo svetoznámom muzikáli Fidlikant na streche (2007) alternoval shercom Mariánom Slovákom hlavnú postavu mliekara Tovjeho, v komediálnej hre Figaro sem, Figaro tam (2011) si zahral grófa Almavivu a v pôvodnom slovenskom muzikáli Mata Hari (2013) sa predstavil v úlohe manžela exotickej tanečnice Rudolfa McLouda.

Štefan Kožka a Sisa Sklovská v muzikáli  Mata Hari (Zdroj: TASR  - Pavel Neubauer)
Zobraziť galériu (4)
Štefan Kožka a Sisa Sklovská v muzikáli Mata Hari (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Štefan Kožka stvárnil počas dlhoročnej kariéry aj desiatky postáv vo filmoch atelevíznych seriáloch. Prvý dotyk skamerou mal ako 13-ročný vo filme Rok na dedine (1967). Nasledovali filmy ako napríklad Súkromná vojna (1977), Smrť šitá na mieru (1979), Tisícročná včela (1983) alebo Šiesta veta (1986). Je známy aj zmnohých televíznych seriálov ako Odsúdené, Priateľky, či Horná Dolná, vktorom stvárňuje postavu veterinára Chalupku.

Kožka o herectve

Hoci Štefan Kožka vraví, že „herectvo je vydieranie prácou, pretože keď jej máte málo ste nešťastný, že jej máte málo, keď jej máte veľa, ste nešťastný, že nemáte čas na iné veci“ - múze zostal verný viac ako polstoročie. „Prečo som stále vdivadle arobím toto remeslo? Lebo neviem nič iné,“ dodal súsmevom.

Vsúčasnosti môže divák Štefana Kožku vidieť na divadelných doskách vkomédii Bosé nohy vparku a vobnovenej premiére, modernej verzie pôvodného slovenského rockového muzikálu Cyrano zpredmestia. Avšak, parafrázujúc výrok populárneho českéhohercaMiloša Kopeckého, ktorý hovoril, žeherecje ako tanečnica, ktorá čaká na to, kto ju vyzve do tanca - Štefan Kožka dodal: „Aj ja teraz čakám, kto ma vyzve do tanca.“

Štefan Kožka v Hornej Dolnej (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)
Zobraziť galériu (4)
Štefan Kožka v Hornej Dolnej (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)

Napriek tomu, že stvárnil množstvo postáv rôznych charakterov od dramatických, cez komediálne imuzikálové až po predstavenia pre detského diváka je ešte nejaká konkrétna, ktorú by si rád zahral? „Ja prijímam každú rolu s pokorou azodpovednosťou urobiť ju čo najlepšie - blízko k človeku adivákovi, aby mala svoje človečenstvo. Ale minule som rozmýšľal, že čo by som strašne chcel, tak potom, ako som robil Tovjeho vo Fidlikantovi na streche, tak by som išiel vstopách Vlada Müllera achcel by som, keby mi to bolo umožnené, Gréka Zorbu,“ povedal vrozhovore slovenskýherecŠtefan Kožka.

Viac o téme: Štefan Kožka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu