Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obľúbený český herec zvíťazil v práci i v živote: Rodinné prekliatie... Dvakrát porazil rakovinu!

Alois Švehlík Zobraziť galériu (4)
Alois Švehlík (Zdroj: Photo © Holiday Films)

Herec Alois Švehlík patrí už viac ako 30 rokov k najvýraznejším postavám hereckého súboru českého Národného divadla, úspešne hosťuje aj na iných scénach. Na konte má tento skromný, ale výrazný profesionál aj množstvo rolí pred filmovou a televíznou kamerou a preslávil sa aj ako dablér, ktorého hlasom sa napríklad prihováral Jack Nicholson. A ocenenie sa mu dostalo aj za divadelnú prácu.

Osemdesiatročný Alois Švehlíkaj v posledných rokoch nakrútil niekoľko snímok, ktoré s nadšením prijala divácka obec aj kritika. To sa týka aj zatiaľ jeho poslednejfilmovejúlohy vo filme Na streche Jiřího Mádla, v ktorom Švehlík stvárnil (miesto nečakane zosnulého Jana Triesky) postaršieho stredoškolského profesora, ktorého náhoda spojí s mladým Vietnamcom na úteku. Za rolu získal cenu Modrá kostka, ktorú každoročne udeľuje na medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch spoločnosť Innogy za výkon v snímke, ktorý koprodukovala.

Alois Švehlík vo filme Na streche (Zdroj: Photo © Falcon)
Zobraziť galériu (4)
Alois Švehlík vo filme Na streche (Zdroj: Photo © Falcon)  (Zdroj: Photo © Falcon)

Vlani mal zase premiéru cenený film o alkoholikoch Úsmevy smutných mužov, kde si zahral otca hlavného hrdinu, ktorého stvárnil syn Aloisa Švehlíka David. V Národnom divadle možno Švehlíka v nadchádzajúcej sezóne vidieť ako Winstona Churchilla v hre Audience u kráľovnej alebo v hrách Faust a Plukovník Švec.

Rodák z Pardubíc vyštudoval strojnúpriemyslovku a márne sa pokúšal dostať na DAMU, až v 23 rokochdostal angažmán v Západočeskom divadle v Klatovoch. Postupne prešiel oblastnými divadlami v Moste, v Olomouci a Liberci a v roku 1974 zakotvil v Prahe. Z Mestských divadiel pražských prešiel v roku 1988 do českého ND, kde pôsobí dodnes.

Pred kamerou od 70. rokov

Od 70. rokov sa objavuje pred kamerou, zahral si napríklad v snímkach Dym zemiakovej vňate, Mladý muž a biela veľryba, Povídky malostranské či Smrť krásnych srncov. Bol tiež jedným z dôstojníkov v Čiernych barónoch, zahral si v niekoľkých rozprávkach (vrátane Princeznejze mlejna) alebo filmoch Bolero a Alois Nebel. Výrazné úlohy dostáva Švehlík aj v seriáloch - v Letisku, Cestách domov, Ja, Mattoni alebo oceňovanom Hořícim keři.

Alojs Švehlík v Princezne ze mlejna (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Alojs Švehlík v Princezne ze mlejna (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Alois Švehlík patrí k mála hercom, ktorí niekoľkokrát dostali cenu Františka Filipovského za majstrovstvá v dabingu. V roku 1999 bol ocenený za nadabovanie Waltera Lloyda vo filme Terč, v roku 2007 dostal ďalšiu cenu za dabing Antonyho Quinna v úlohe Bomboliniho v snímke Tajomstvo Santa Vittorie. V roku 2014 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

Podľa mnohých kritikov podal možný svoj najlepší výkon ako dablér vo filme Lepšie to už nebude, kde nahovoril hlavného hrdinu v podaní Jacka Nicholsona. Jeho hlasom sa prihováral českým divákom aj slávny komisár Horst Schimanski v podaní Götze Georgeho. Alois Švehlík získal v roku 2005 Cenu Divadelnýchnovín za rolu v Divadle Na zábradlí v hre Z cudzota, za ktorú bol nominovaný aj na cenu Thálie i na Cenu Alfréda Radoka.

Alois Švehlík (Zdroj: Photo © TV Prima)
Zobraziť galériu (4)
Alois Švehlík (Zdroj: Photo © TV Prima)  (Zdroj: Photo © TV Prima)

Milovník bieleho vína, ktorý pred rokmi na dvakrát porazil zákernúchorobu, je od roku 1967 ženatý, manželku Florentine spoznal počas krátkeho pôsobenia v továrni, ešte než sa dal na hereckú dráhu. Majú spolu syna Davida, ktorý je tiež herec a s ktorým sa Švehlík niekoľkokrát stretol vo filme, a dve dcéry.

Rodinné prekliatie? Hercom bol aj Aloisov brat Jaroslav, ktorého rovnako ako Aloisapostihla zákerná choroba, s ktorou ale boj prehral.Jaroslav zomrel v roku 1973 predčasne na rakovinu vo veku nedožitých 43 rokov.

Viac o téme: Alois Švehlík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu