Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peaky Blinders sa vracajú na scénu: Toto o fantastickom gangsterskom seriáli musíte vedieť

Peaky Blinders Zobraziť galériu (3)
Peaky Blinders (Zdroj: BBC Two)

V roku 2013 prišiel na televízne obrazovky britskej BBC seriál o gangoch v Birminghame a okamžite si získal priazeň kritikov aj divákov. Už o pár dní sa dočkáme piatej série a pokiaľ ste so seriálom ešte nemali dočinenia, zaručujeme vám, že po prečítaní tohto článku sa do neho s očakávaniami ihneď pustíte. Rozhodne nebudete banovať.

Výpravná gangsterská rodinná sága sa môže pochváliť skvelým obsadením vrátane Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryovej, Annabelle Wallisovej, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milesa. Obsadený bol do nej aj spisovateľ a rastafariánsky básnik Benjamin Zephaniah.

Tajomný, obrovský a nekonečný vesmír: VIDEO Tieto filmy vás prenesú na iné planéty

Chudobné štvrte Birminghamu

Príbeh, ktorý pre televíziu BBC napísal Steven Knight, začína v roku 1919 v chudobných štvrtiach povojnového anglického mesta Birmingham, kde žiadne zákony neplatia. Navrátilci z vojny, noví revolucionári a zločinecké bandy, tí všetci bojujú o prežitie v priemyselnom prostredí, ktoré sa zmieta uprostred dramatických hospodárskych zmien. Zbrane prepašované zo zákopov sa dostávajú do ulíc a kto ich má, nezdráha sa ich použiť.

Peaky Blinders sa vracajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kým Churchill mobilizuje svoje jednotky osobitného oddelenia, ilegálni bookmakeri zarábajú imanie v nelegálnych stávkových kanceláriách a traumatizovaní infanteristi zapíjajú svoj granátový šok v hlučných krčmách. Na okrajoch má mesto ešte stále vľúdnejšiu tvár, tam cigáni a lodníci obchodujú s koňmi a veštia budúcnosť. 

FOTO+VIDEO Tip na seriál: Gomorra - skutočné zákulisie talianskej mafie, ktoré vás šokuje

Rodina, ktorá ovláda všetko

Na vrchole tejto priemyselnej džungle sa usadzuje rozvetvená rodina Shelbyovcov, ktorej početní súrodenci, bratranci a strýkovia tvoria ten najkrutejší gang zo všetkých - Peaky Blinders. Svoj názov si vyslúžili zašívaním žiletiek do šiltov svojich čiapok a peniaze zarábajú stávkami mimo závodiska, vyberaním výpalného a lúpežami.

Seriál Peaky Blinders
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: flickr.com/tofoli.douglas)

Od premiéry seriálu v roku 2013 si prešli postavy veľmi veľkým vývinom. Mnohé z nich zomreli, niektoré sa dočkali šťastného konca a niektoré sa dostali do bodu, kedy je pomsta ich jediným motívom. Najviac si toho samozrejme vytrpela hlavné postava Tommyho Shelbyho v podaní famózneho Cilliana Murphyho. Samotní tvorcovia prezradili, že celý seriál sa bude odohrávať od konca 1. svetovej vojny po začiatok tej druhej, tak uvidíme, čo pre nás ešte majú schované v rukáve. 

Legendárny krásavec i mafiánsky krstný otec: Zaujímavosti, ktoré ste o ňom nevedeli

5. séria

Ako informovala BBC na svojom facebookovom profile, prvá epizóda dlho očakávanej 5. série tohto seriálu k nám dorazí už o pár dní, konkrétne 25. augusta tohto roku. V nej nás čaká trojročný posun od konca štvrtej série a vidieť by sme v ňom mali nielen boj Tommyho Shelbyho so sebou samým, ale zároveň aj s vodcom anglických fašistov, Oswaldom Mosleym v podaní Sama Claflina. Tešiť sa tak môžeme nielen na besnenie gangov v uliciach Birminghamu, ale aj na ostré súboje v najvyššej politike.

Aby sme vám skrátili čakanie (i keď už nebude také dlhé), pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavostí z tohto mimoriadne chváleného projektu:

  • Tommy Shelby fajčí írske cigarety bez filtra značky Sweet Afton. V predaji boli od roku 1919 do roku 2011. Aj keď je pritom Hoci je Cillian Murphy nefajčiar, v seriáli vyfajčil viac ako 3000 cigariet.
  • Postava tety Polly (Helen McCrory) je inšpirovaná skutočnou tetou scenáristu Stevena Knighta.
  • Nakrúcalo sa v Birminghame, Bradforde, Dudley, Leeds a Liverpoole. Scény so železnicou sa natáčali medzi Keighley a Damems, používali sa súpravy prepožičané od Ingrow Museum of Rail Travel a od Lancashire and Yorkshire Railway Trust.
  • V Thomasovom zázname je uvedené, že dostal v prvej svetovej vojne Kráľovu medailu za statočnosť. Taká medaila však neexistovala a ani neexistuje. 
  • Joe Cole (John Shelby) a Finn Cole (bratranec Michael) sú v reálnom živote bratia.
  • Scenárista Steven Knight prezradil, že inšpiráciou pri písaní mu boli príbehy, ktoré mu rozprával jeho otec: „Hovorieval mi o jeho strýkoch, ktorí boli súčasťou gangu Peaky Blinders." 
  • Cillian Murphy sa netají tým, že Thomas Shelby bola pre neho najťažšia rola v kariére, hlavne kvôli telesnej stavbe a počtu bitiek, ktorých sa zúčastnil.
Viac o téme: BBCSeriálCillian MurphyPeaky BlidersGangy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu