Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovenská kráska o svojom filmovom debute: Obrovský stres... Ostych prekonávala veľmi ťažko!

(Zdroj: Photo © Evolution Films / Zuzana Panská)

Slovenská herečka Dana Droppová, ktorá čoskoro debutuje na plátnach slovenských kín v novej česko-slovenskej rozprávke Hodinárov učeň režisérky Jitky Rudolfovej, bola podľa vlastných slov počas nakrúcania v obrovskom strese.

„Bol to stres, keďže hrám jednu z hlavnejších postáv a boli tam dosť skúsení herci a ľudia, pred ktorými mám celkom rešpekt. Mala som také sklopené uši a nevedela som, čo si môžem dovoliť. Všetko bolo nové. V prvej scéne som mala prebehnúť cez miestnosť a už len keď som prišla do toho priestoru, vládol tam úplný chaos. Každý ma začal zdraviť a vravieť mi, čo mám robiť ‘Takto sa postavte, takto sa otočte, počkajte, teraz! Ostrá!‘ Musela som vstrebávať množstvo nových vnemov, bolo to dosť stresujúce,“ uviedla herečka v rozhovore.

„Myslím si však, že ako prvá skúsenosť bolo to nakrúcanie aj veľmi príjemné. Napriek tomu, že som bola vystresovaná, všetci okolo boli veľmi zhovievaví, všetko mi vysvetlili, nenaháňali ma, necítila som nejaké pohľady alebo nejaký stres okolo, že by tam niekto začal obracať očami štýlom ‘Jej to nejde...‘ Naozaj boli všetci veľmi milí a v integrovaní sa do toho prostredia mi fakt pomáhali. Bola to veľmi dobrá škola. Ešte krátko predtým som totiž ani nesnívala, že by som mohla hrať v nejakom filme. Mám za sebou len prvý ročník na VŠMU a predtým som nechodila ani len na konzervatórium, nemala som s herectvom takmer žiadnu skúsenosť,“ vyznala sa Droppová.

Pomáhalo jej pozorovanie druhých

Ako zároveň herečka priznala, veľmi jej pri práci a vytváraní vlastnej postavy pomáhalo, keď pozorovala druhých. „Osobne som bola veľmi vďačná hlavne za to, že som mohla pozorovať všetkých okolo seba. A najviac som si užívala, keď som videla, ako si vytvára nejakú situáciu alebo scénu pán Viktor Preiss, ako sa so všeličím vyhrá, čo všetko do toho zapojí - do hlasu, nejakú intonáciu, mľaskanie... Tú postavu tvoria naozaj všetky najmenšie detaily. Ja som ani nevedela, čo si môžem alebo nemôžem dovoliť, moja postava nebola až tak rozmanitá ako ostatné rozprávkové postavy, no bolo mi jasné, že tam nemôžem len tak stáť pred kamerou a odrozprávať si repliku, o tom to naozaj nie je. Herecká práca je tak obšírna... Som vďačná, že som si to mohla počas toho celého procesu aspoň uvedomiť a nejako nad tým začať rozmýšľať. Bola to veľmi fajn skúsenosť,“ poznamenala.

Ostych však sympatická blondínka prekonávala veľmi ťažko. Prvé scény boli pre ňu doslova utrpením. „Jedna z prvých scén, ktorú sme mali pred kamerami stvárniť, bol posledný úsek rozprávky, keď sme s Urbanom (hlavná mužská postava rozprávky, pozn.red.) už zobratí. On bol vo svojej dielni a ja som za ním mala len prísť a objať ho. Pamätám si, že som bola tak vystresovaná, že som pôsobila aj pri tom minime strašne zahanbene. Aj režisérka mi vtedy prízvukovala, že ‘Ale vy sa poznáte odmala, ty sa ho predsa nehanbíš!‘ Tie prvé dni to bolo také... Michala (Michala Balcara, pozn. red.) som vtedy videla len druhýkrát v živote, predtým som ho stretla iba na kastingu. Postupne sme sa síce zoznámili, no ono sa to nedá lusknutím prsta, na začiatku to bolo ešte také zvláštne. Ale aj to je súčasť hereckej práce. A môžem byť vlastne rada, že je to len rozprávka a mali sme sa iba stisnúť okolo krku a dať si pusu na čelo. To je naozaj minimum. No aj tak to bola pre mňa veľká výzva,“ zasmiala sa na záver.

Viac o téme: Dana DroppováHodinárov učeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu