Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Neuveríte, koľko už má rokov Chandler z Priateľov: Potrápili ho aj démoni závislosti

Matthew Perry Zobraziť galériu (3)
Matthew Perry (Zdroj: profimedia)

Matthew Perry, ktorý si zahral postavu Chandlera Muriela Binga v populárnom sitkome Priatelia, oslávil v pondelok 19. augusta 50. narodeniny.

Matthew Langford Perry sa narodil 19. augusta 1969 vo Williamstowne v americkom štáte Massachusetts. Jeho otcom bol herec Bennet Perry a mamou Suzanne Perry Morrisnová, bývalá hovorkyňa kanadského premiéra Pierra Trudeaua. Rodičia sa rozviedli včase synových prvých narodenín.


Chcete ísť na koncert RichardaMüllera? Teraz máte šancu


Matthew vyrastal vKanade, potom ako 15-ročný odišiel bývať kotcovi do Los Angeles. Želaním otca bolo, aby po ukončení strednej školy začal študovať na vysokej škole. Veľkou záľubou budúceho herca bol tenis, ktorému sa chcel venovať profesionálne. Po veľkom prehranom zápase sa rozhodol inak. Ťahalo ho to aj k filmu. Matthew totiž vždy v škole zabával spolužiakov a herecký talent po otcovi nezaprel.

Matthew Perry (Chandler Bing)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Rich Fury/Invision/AP)

Priatelia mu zmenili život

Týždeň po maturite dostal Matthew jednu zhlavných úloh v mysteriózno-komediálnom sitkome spoločnosti Fox, v seriáli Second Chance (Druhá šanca, 1987-88). Filmovú hviezdu urobila zherca postava Chandlera Binga vpopulárnom sitkome Friends (Priatelia 1994-2004). Šesticu hlavných hrdinov spolu s ním tvorili Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Matt LeBlanc a David Schwimmer.

Priatelia od filmových tvorcov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej boli jedným z najpopulárnejších televíznych sitkomov vdejinách USA aohromnému úspechu sa tešili na celom svete. Chandler, Monica, Phoebe, Joe, Rachel a Ross svoje príbehy rozpovedali počas desiatich sezón v 236epizódach. Vďaka tomu sa všetkým z nich, vrátane Perryho, začali hrnúť lukratívne ponuky na celovečerné filmy.

Univerzálny herec

Matthew Perry sa stal úspešným newyorským manažérom Alexom Whitmanom, o ktorého manželských peripetiách s krásnou Mexičankou (Salma Hayek) rozpráva romantická komédia Fools Rush In (Len blázni sa ponáhľajú, 1997) vréžii Andyho Tennanta. Zaujal aj ako dobrodruh Leslie Edwards sprevádzajúci robustného a opileckého stopára (Chris Farley) pri dobývaní Západu na začiatku 19. storočia v komédii Almost Heroes (Takmer hrdinovia, 1998) vréžii Christophera Guesta.

Divákov pobavil aj ako ambiciózny chicagský architekt Oscar Novak v romantickej komédii Three to Tango (Traja do tanga, 1999). Pod réžiu snímky sa podpísal Damon Santostefano. Neskôr hral vsnímke Jonathana Lynna The Whole Nine Yards (Môj sused zabijak, 2000) avo filme Serving Sara (Slúži Sáre, 2002) vréžii Reginalda Hudlina.

Mathhew Perry prekvapil v romantickej konverzačnej komedii Numb (Zmätená duša, 2007) režiséra Harrisa Goldberga. Ako univerzálny herec dokázal, že vie zahrať takmer každý žáner.Bývalý hrdina svetoznámeho televízneho seriálu stvárnil vroku 2010 Bena Donovana - muža sústredeného iba na seba, sukničkára a manažéra rušného športového areálu - v sitkome americkej televízie ABC nazvanom Mr. Sunshine.

Démon v podobe alkoholu a liekov

Matthew Perry pomohol aj pri písaní scenára a produkcii komediálneho seriálu. Na divadelných doskách stelesnil výrazné úlohy vinscenáciách Naše mestečko, Za zvukov hudby, Divotvorkyňa, Pán múch. Svoj komediálny talent predviedol aj vúlohe kabaretného komika na scéne L. A. Connection.

Neuveríte, koľko už má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Invision/Evan Agostini)

Herec sa vminulosti podrobil liečbe zo závislosti od alkoholu a liekov proti bolesti. Často si ho preto brali na mušku bulvárne médiá, ktorých stránky zapĺňal aj svojimi románikmi sherečkami Meg Ryanovou aJuliou Robertsovou.Na otázku médií, či by chcel ešte raz oživiť seriál Priatelia, odpovedal: "V druhej polovici môjho života nechcem robiť štandardné sitkomy. Chcem robiť ostrejšie, temnejšie a dramatickejšie veci."

Viac o téme: Matthew Perry
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu