Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vládca pekla si vzal dovolenku! VIDEO Šarmantný Lucifer brázdi ulicami mesta anjelov, tomuto neodoláte

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: SITA/AP/John P. Fleenor/FOX)

Je pohľadný, šarmantný a nedokážete mu odolať. Aj taký je vládca pekla, ktorý sa rozhodol vziať si dovolenku, odstrihol si krídla a užíva si na Zemi. Vôbec sa netají tým, že je to sám Satan. Lucifer Morningstar alebo skrátka Lucifer. Seriál podľa predlohy DC komixu si získal srdcia divákov a sčasti aj kritikov. Ak sa chcete zabaviť humorom z pera tvorcu Californication, ste na správnej adrese.

Diabol opustil peklo a rozhodol sa vziať si dovolenku. Odrezal si krídla a do Los Angeles si prišiel užívať. Bol rebelom v nebi a vyhnali ho, teraz je rebelom na zemi, ktorý sa vzoprel Bohu, svojmu otcovi.Z diabla sa stal Lucifer Morningstar, charizmatický fešák, ktorý sa vôbec netají tým, že je vládca pekla. Postupne sa stane vlastníkom luxusného nočného klubu Lux anakoniec sa paradoxne stane civilným konzultantom losangelskej polície a vybuduje si vzťah s detektívkou Chloe Deckerovou.

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Vládca pekla si vzal dovolenku

Zrejme každého jedného z nás napadne hľadať podobnosť s námetmi z Biblie, zatiaľ čo hlavná línia pomerne sedí, niektoré veci sú doplnené z rôznych mytológií. Je to naozaj zaujímavý pohľad na vládcu pekla, ktorého každý vníma v tom najhoršom svetle. Tu sa však dozvedáme, ako padlý anjel a Boží syn trpí týmto rozhodnutím a je na svojho otca naozaj naštvaný, doplnený britský šarmom a humorom hlavného hrdinu si seriál získal popularitu.

Lucifer je americký seriál, za ktorým stojí Tom Kapinos, ktorý sa podpísal aj pod Californication. Premiéru mal koncom januára 2016 na stanici Fox a možno je to pre mnohých prekvapením, založený na charaktereprevzatého z DC komixov The Sandman Neila Gaimana. V pôvodnom komixe od nakladateľstva DC Vertigo mali hlavné postavy iný vzhľad, než vytvorili tvorcovia seriálu.

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Mazikeen, Luciferova pravá ruka, je namaľovaná s veľmi svetlou kožou a so zranením na polke tváre, kde nemá skoro žiadne mäso a väčšinou ho skrýva pred ľuďmi pod maskou. V seriáli ho odkryla polku tváre počas Halloweenu. Vzhľad samotného Lucifera podliehal striktným inštrukciám, ktorý chcel, aby Lucifer vyzeral ako David Bowie.

Vzostup, pád a finále

Prvá myšlienka sa objavila dva roky pred oficiálnou premiérou. Seriál sa natáčal zo začiatku vo Vancouveri a neskôr sa kompletne presťahoval do Los Angeles. Lucifer však zo začiatku nemal príliš dobré kritiky. Prvá séria získala od kritikov zmiešané recenzie, no v ďalších sériách sa situácia zlepšila. Mnoho kritikov totiž ocenila najmä výkon Toma Ellisa, ktorý sa predstavil ako Lucifer. Napriek tomu však seriál po troch sériách zrušili, dôvodom bol pokles sledovanosti a nízke ratingy.

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Po zrušení tretej série sa jedna z tvorcov seriálu Ildy Modrovich uviedla, že posledné dve epizódy tretej série sa nebudú vysielať a nechajú sa v zálohe pre prípad možnej štvrtej série. Fox však rozhodol inak. Posledné dve epizódy odvysielal ako dvojhodinový špeciál. Neskôr však situáciu zamiešal streamovací gigant Netflix, ktorý si seriál vybral a obnovil ho na štvrtú sériu. Tohto roku v júni Netflix obnovil seriál na piatu a poslednú sériu. U divákov je však seriál hodnotený naozaj nadpriemerne. Na finále si teda ešte chvíľu počkáme.

Petícia proti aj za

Po zrušení seriálu na stanici Fox sa na internete, hlavne na Twitteri, rozbehla obrovská kampaň na záchranu Lucifera. Populárneboli hashtagy #PickUpLucifer a #SaveLucier, ktoré ľudia spomenuli vo vyše troch miliónov príspevkov. Proti seriálu sa postavila americká organizáciaMilión matiek, ktorá odštartovala rozsiahlu petičnú akciu. Dôvodom bolo, že v seriáli aj v komixe, je Lucifer stvárnený ako kladná postava a nie ako najväčšie zlo. Podľa organizácie to dáva deťom zlý príklad.

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Tom Ellis (Lucifer Morningstar)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Lucifera Morningstara alias Diabla v seriáli stvárnil relatívne neznámy herec Tom Ellis. Rodený Walesan je druhýkrát ženatý a má tri deti. S prvou manželkou sa rozviedli po narodení ich druhej (a Ellisovej tretej) dcéry. Dôvodom bola podľa ich hovorcu jeho nevera. Až doteraz si ho diváci zrejme nezapamätali zo žiadneho výnimočnejšieho projektu. V menších úlohách sa objavil v anglickom seriáli Doctor Who či vo filme Gothica. Väčšiu úloh usi zahral v seriáli Miranda. Jedným z jeho spolužiakov bol james McAvoy, s ktorým sú dodnes priatelia. Práve on mu predstavil aj jeho prvú manželku. V úlohe Lucifera sa však preslávil a musíme uznať, že mu to skutočne ide.

Lauren German (detektívkaChloe Decker)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Lauren German je takisto pomerne neznáma herečka. Rodená Kalifornčanka študovala tanečné umenie a zúčastnila sa natáčania seriálu V siedmom nebi a svoj filmový debut absolvovala vo filme Zostaň so mnou z roku 2000. Zvýraznila sa však vďaka úlohe vo filme A Walk to Remember, kde si zahrala spolu s Mandy Moore. Dvere do Hollywoodu sa jej otvorili potom, čo jej producent Michael Bay ponúkol menšiu úlohu v horore Texaský masaker motorovou pílou z roku 2003. Pôvodne si chcela zahrať hlavnú úlohu, no tú získala Jessica Biel. Skutočný úspech prišiel až tesne pred štyridsiatkou v seriáli Lucifer, kde sa predstavila ako detektívka Chloe Decker, jediná žena, pri ktorej má aj samotný diabol slabiny.

Kevin Alejandro (detektívDaniel „Dan“Espinoza)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

V pilotnom diele si zahral detektíva Espinozu Nicholas Gonzalez, no úlohu preobsadili a odvtedy sa v koži exmanžela detektívky Deckerovej objavuje Kevin Alejandro, ktorého diváci spoznávajú o trochu viac, než predchádzajúcich hercov. Americký herec a režisér sa narodil v Texase. V začiatkoch svojej kariéry sa objavil v seriáli Škaredá Betty, menšiu úlohu dostal aj v seriáli CSI: Miami či v Čarodejniciach. Objavil sa aj vo filme Konštantín či Imigranti po boku Harrisona Forda.

DavidBryanWoodside(Amenadiel)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

D. B. Woodside je známy skôr ako seriálový herec. Síce sa objavil v niekoľkých filmoch, no v žiadnom si nezahral významnejšiu postavu. Pre Luciferom zahviezdil v seriáloch Kravaťáci a 24 hodín. V minulosti bol ženatý s herečkou Golden Brooks, s ktorou má dcéru. V Luciferovi si zahral anjela, staršieho brata Lucifera a zároveň najstaršieho zo všetkých súrodencov, ktorý napriek striktným pravidlám porušil zásady a prišiel o krídla.

Lesley-Ann Brandt (Mazikeen)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Exotická herečka pochádza z Južnej Afriky a zahrala si v množstve novozélandských seriálov. Preslávila sa až úlohou otrokyne v prvej sérii Spartaka s podnázvom Krv a piesok. Aj pre ňu znamenal Lucifer veľký úspech. V seriáli stvárňuje drsného démona, ktorý bol v pekle hlavným mučiteľom a na zem prišiel, aby Lucifera chránil za každú cenu. Pravá ruka však začne po čase o mnohom pochybovať a hľadať zmysel života. Robí preto, čo jej ide najlepšie. Stane sa lovkyňou ľudí.

Rachael Harris (doktorka Linda Martin)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/John Salangsang/Invision)

Spočiatku sa doktorka stane jednou z Luciferových posteľných príhod, no neskôr sa spriatelia a Lucifer k nej začne chodiť na terapie. Ako jediný človek uvidí jeho tvár a dozvie sa, čo že Lucifer neklame a je skutočným diablom, rovnako, ako zvyšok jeho rodiny.Rachael Elaine Harris má dve deti a je známa najmä z hosťujúcich úloh v rôznych seriáloch ako Priatelia, CSI: Crime Scene Investigation, Kravaťáciči Zúfalé manželky. Menšie úlohy mala aj vo filmoch Vo štvorici po opici, Božský Evan čiStarsky & Hutch.

Tricia Helfer (Charlotte Richards alebo Mamka)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Rebecca Cabage/Invision)

V seriáli sa objavila ako Luciferova matka a bývalá manželka Boha, ktorú vyhnal do Pekla a následne z neho ušla. Potom ako ju Lucifer poslal späť do Pekla ožila skutočná Charlotte, ktorá má niekoľkomesačný výpadok pamäti a v blízkosti Lucifera a ostatných ostala ako právnička. Pred seriálom sa Kanaďanka Tricia Helfer takisto objavila v menších úlohách, no žiadna z nich ju nepreslávila. V seriáli Dva a pol chlapa sa objavila v úlohe najlepšej priateľky Chelsea, Charlieho snúbenice, či v seriáli Battlestar Galactica. Okrem herectva sa venovala aj modelingu a objavila sa v kampaniach svetoznámych značiek ako Ralph Lauren, Versace, Chanel či Giorgio Armani.

Aimee Garcia(Ella Lopez)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Aimee Garcia sa od mala venovala tancu a v dvanástich rokoch mala viac ako 20 vystúpení mesačne. Na univerzite študovala ekonomiku, žurnalistiku a francúžštinu. Rovnako ako ostatní herci, aj ona dostávala len menšie úlohy. Objavila sa napríklad v seriáli Dexter. V Luciferovi stvárnila forenznú vedkyňu v losangelskej polícii Ellu Lopez.

Tom Welling (poručíkMarcus Pierce alias Kain)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČSFD/20th Century Fox Television)

Tom Welling je najznámejším hercom v seriáli. Diváci ho poznajú najmä ako Clarka Kenta, teda Supermana, zo seriálu Smallville. Hercom nechcel byť od malička, aj keď sa objavil v niekoľkých školských predstaveniach. Po strednej škole prijal prácu robotníka na stavbe a čiastočne sa venoval modelingu. Neskôr sa presťahoval do Los Angeles a dostal sa k herectvu. Získal úlohu v seriálu Sudkyňa Amy, no skutočným zlomom sa stal seriál Smallville. Jeho filmovým debutom bola snímka Dvanásť do tuctu a objavil sa aj v horore Hmla. V Luciferovi si zahral Kaina, prvého potomka v raji, bratovraha a stvoriteľa prvého hriechu. Spolu s Luciferom hľadajú spôsob, ako ho zabiť.

Inbar Lavi(Eva)

Vládca pekla si vzal
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Prvá žena na Zemi. Eva. Kainova matka a bývalá milenka Lucifera. Presne v takej úlohe sa objaví rodená Izraelčanka Inbar Lavi. Presťahovala sa do New Yorku a objavila sa niekoľkých predstaveniach na Broadwayi. Po maličkých úlohách jej hviezdu vyzdvihol práve Lucifer.

Viac o téme: Tom WellingLuciferTom Ellis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu