Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Charizmatický fešák z Mentalistu je miláčikom žien: Smola, vyše 20 rokov je verný jedinej!

Simon Baker Zobraziť galériu (8)
Simon Baker (Zdroj: SITA/Photo by Diane Bondareff/Invision for Longines/AP Images)

Austrálsky herec Simon Baker, ktorého my poznáme ako Patricka Janea z Mentalistu, patrí vďaka svojmu vzhľadu k miláčikom ženského publika. Napriek tomu je však už 21 rokov ženatý a verný jedinej žene.

Simon Baker sa narodil 30 júla 1969v Launcestone v Tasmánii. Jeho otec sa živil ako mechanik a školník, jeho matka učilaangličtinu a drámuna strednej škole. Jeho rodina sa presťahovala na Novú Guineu, ale o nejaký čas potom sa rodičia rozviedli. Už v mladomveku začal Simon surfovať a nielen na pláži bavil ostatných svojimivýstupmia srandičkami. Predtým, ako sa dostal k herectvu, Simon pracovalv zamestnaniach ako bežný človek. Živil sa napríkladako obsluha v nočnom bare, murár, elektrikár, pizzér, čisprávca skladu vo veľkej reštaurácii, kde robil prebierky a výdaj pivných sudov.

Keď sa na Simona Bakera pozrieme, nie je vôbec zvláštne, že sa venoval aj modelingu. Začal s ním vroku 1989 a okrem iného nastúpil ajako asistent režiséra v spoločnosti, ktorá sa venovalatočeniu firemnýchprezentáciíalebo hudobnýchvideoklipov.Keď raz sprevádzal jedného priateľa na konkurz, rozhodol sa to tiež skúsiť a vyšlo mu to. Nasledoval začiatok jeho úspechu. Aj keď nikdy nevyštudoval herectvo, tak sa začalobjavovať v televízii. V tej dobe nasledoval ajväčší dopyt po Simonovi ako modelovi. V roku 1991 ho časopis Dolly zaradil do päťdesiatky Najviac cool chlapov súčasnosti. Dokonca sa mihol aj vo videoklipoch kapely Euphoria alebo speváčky Melissy.

Simon Baker (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)
Zobraziť galériu (8)
Simon Baker (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

V roku 1989 sa blysol v seriáli E Street, kde si zahral spolu so svojou budúcou manželkou Rebeccou Ring. Z pôvodných plánov, v ktorých sa mal Baker ukázať len v dvoch dieloch, ho potom, ako sa staljednou z najobľúbenejších postáv, scenáristi nechali v seriálicelý rok. Vroku 1993vyhráva cenu pre Najnadanejšieho nováčika Austrálie. Neskôr sa objavil v seriáloch Škola zlomených sŕdc (1994), Pot a drina (1996) a Naked: Stories of Men (1996).

Sťahovanie do Ameriky a herecké úspechy

V roku 1996 sa rozhodol, že to chce v herectve niekam dotiahnuť a presťahoval sa do Los Angeles. O rok neskôr hrá menšiu rolu vo filmochL.A. - Prísne tajné (1997) a Najhľadanejší muž Ameriky(1997). V roku 1998 hrá v snímkach Judášov bozk, Pozdrav z bodu nula a Restaurant. Rok pred miléniom sa blysol vo vojnovej dráme Jazda z diablom. V roku 2000 hral v akčnom thrilleri Červená planéta a v komédii Sunset Strip.

Danny DeVito, Simon Baker a Kevin Spacey vo filme L.A. - Prísne Tajné (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (8)
Danny DeVito, Simon Baker a Kevin Spacey vo filme L.A. - Prísne Tajné (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)

O rok neskôr vystupuje v historickej dráme Aféra s náhrdelníkom a začína hrať v seriáli Ten, kto ťa chráni, kde hviezdi až do roku 2004, za ktorýbol nominovaný na Zlatýglóbusza najlepšieho herca v dráme. Nasledujúci rok hrá vo filmoch Home and Away: Romances, Kruh 2 a v horore Krajina mŕtvych, o rok neskôr v komédii Niečo nové a Diabol nosí Pradu. Okrem toho si zahral vo filmoch ako Sex 100+1 (2007), Podnájomník (2009), Unesená (2009), Ženy v problémoch (2009), Vrah vo mne (2010), Deň pred krízou (2011), Dávam tomu rok (2013), Breath (2017) a Here nad Now (2018).

Simon Baker, Ben Spence a Samson Coulter vo filme Breath (Zdroj: Photo © Gran Via Productions)
Zobraziť galériu (8)
Simon Baker, Ben Spence a Samson Coulter vo filme Breath (Zdroj: Photo © Gran Via Productions)  (Zdroj: Photo © Gran Via Productions)

Najväčší prelom v jeho hereckejkariére však nastal v roku 2008, keď dostal rolu Patricka Janea v seriáli Mentalista, v ktorom účinkoval až do roku 2015. Za svoj herecký výkon bol nominovaný na ocenenie Zlatý Glóbus ako Najlepší herec v seriáli - dráma.

Robin Tunney a Simon Baker si v seriáli Mentalista zahrali hlavné úlohy (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System (CBS))
Zobraziť galériu (8)
Robin Tunney a Simon Baker si v seriáli Mentalista zahrali hlavné úlohy (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System (CBS))  (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System (CBS))

Osobný život

Simon Baker sa so svojou manželkou Rebeccou Ringspoznal na jednom večierku a hneď bol ňou fascinovaný, ako raz priznal v jednom rozhovore. V roku 1993 sa im narodilo prvé dieťa, dcéraStella Breeze. V roku 1998 sa s Rebeccou oženil a o rok neskôr sa im narodil syn Claude Blue. Tretíprírastok do rodiny pribudolv roku 2001 a dali mu meno Harry Friday.

Simon Baker so svojou rodinou (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Simon Baker so svojou rodinou (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Vzhľadom k tomu, ako sa mu rozrástla rodina, saonedlho po narodení tretieho dieťaťa rozhodolpresťahovaťa usadiťsa v Malibu. S manželkou sú spolu doteraz, čo im môžu závidieť aj bežné manželské páry, nie len tie celebritné.

Medzi Bakerových blízkych priateľov patriaherečkyNaomi WattsaNicole Kidman.Watts je kmotrou jeho staršieho syna Claudeho a Kidman je zase kmotrou jehonajmladšieho syna Harryho.Dňa 14. februára 2013 bol Baker poctený hviezdou nahollywoodskom chodníku.

Viac o téme: Simon BakerMentalista
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu