Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď ľuďom chýba tolerancia: Tieto výborné filmy o rasizme by si mal pozrieť každý!

koláž filmy o rasizme
koláž filmy o rasizme (Zdroj: koláž Telkáč)

Zbytočná nenávisť a predsudky. Rasová neznášanlivosť je obrovským problémom aj v dnešnej dobe, preto je namieste neustále si pripomínať, že rasistické správanie a činy sú neospravedlniteľné. Napríklad aj pomocou týchto vynikajúcich filmov.

Šofér slečny Daisy (1989)

Milá filmová záležitosť z roku 1989 je výsledkom práce režiséra Brucea Beresforda. Nenásilnou formou a nadhľadom film zaujal všetky vekové kategórie a posunul dôležité myšlienky. K tomu stačí snáď už len pripočítať skvelý výkon Morgana Freemana a Jessicy Tandy, ktorá v tom čase mala 80 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Vynikajúce filmy s LGBT tematikou: Sú kvalitné a učia tolerancii


Kult hákového kríža (1998)

Edward Norton sa predviedol v hlavnej úlohe ako fanatický neonacista Dere a za svoj výkon si odniesol aj nomináciu na Oscara. Ten chce pomstiť otca, ktorý bol zastrelený v černošskom gete. Dere podniká rôzne akcie a nakoniec si za vraždu dvoch černochov odsedí vo väzení tri roky. Odtiaľ sa vracia ako nový človek, no ani doma to už nemá také jednoduché.

BlackkKlansman (2018)

Filmového spracovania sa dočkal aj príbeh o černošskom policajtovi, ktorý sa infiltroval do Ku Klux Klanu. Réžie sa ujal Spike Lee a vytvoril skvelý film, v ktorom nechýbalo napätie ani humor. Zo šiestich nominácií si nakoniec sošku Oscara prevzali len scenáristi.


Mohlo by vás zaujímať:Násilie, alkohol, kupliarstvo, prostitútky: Tieto hviezdy si posedeli za mrežami


12 rokov otrokom (2013)

Režisér Steve McQueen sa chopil skutočného príbehu Solomona Nurthupa a vytvoril veľmi silnú drámu. Solomon bol talentovaný hudobník, mal rodinu, slobodu a, bohužiaľ, aj smolu. Uniesli ho totiž na otrokársky Juh a na dlhých 12 rokov predali do otroctva. Tam si prežil nielen náročnú prácu, ale aj bičovanie, psychický teror či pokus o lynčovanie… Film získal obrovský úspech a tiež tri zlaté sošky Oscara.

Selma (2014)

Dráma Selma rozpráva príbeh Martina Luthera Kinga, ktorý sa preslávil ako veľký bojovník proti rasizmu a výrazne zmenil dejiny. Táto kvalitná snímka, pod ktorú sa podpísala režisérka Ava DuVernay, získala dve nominácie na Oscara a jednu z toho premenila na zlatú sošku.


Mohlo by vás zaujímať:Krehké herečky? To určite! Kvôli filmovým úlohám museli zvládnuť tvrdý tréning


Ako zabiť vtáčika (1962)

Snímka z roku 1962 s Gregorym Peckom v hlavnej úlohe, rovnako ako jej knižná predloha, je dnes už kultovou záležitosťou, ktorú by si mal pozrieť každý človek. A to najmä kvôli posolstvu, ktoré divákom ponúka. Gregory Peck ako právnik Atticus obhajuje černocha Toma Robinsona, ktorého obvinili zo znásilnenia belošky a každý ho považuje za vinného. Rasistická atmosféra amerického Juhu pritom vôbec nenapomáha spravodlivému procesu. Film premenil tri z ôsmich nominácií na Oscara.

Viac o téme: Kult hákového krížaŠofér slečny DaisyBlackkKlansman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu