Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Herecká kráska so slávnym zostrihom: Na predmestí Paríža ju našli mŕtvu... Spáchala samovraždu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Arte)

Americká herečka Jean Sebergová, ktorá pred 40 rokmi spáchala samovraždu, si za svoju dvadsaťročnú kariéru zahrala vo viac ako 30 filmoch. Patrili medzi ne Myš, ktorá revala, Záhadný kontraband, Kyvadlo, Atentát v Paríži či Divoká kačica. Najviac sa ale preslávila kultovou snímkou ​​Na konci s dychom (1960) režiséra Jeana-Luca Godarda, v ktorom jej bol partnerom vtedy ešte nie príliš známy Jean-Paul Belmondo.

Sebergová sa narodila 13. novembra 1938 v Iowe v luteránskej rodine. Jej predkovia pochádzali zo Švédka, Anglicka i Nemecka. Na Iowskej univerzite študovala dramatickéumenie a v roku 1957 sa prvýkrát objavila vo filme.

Režisér Otto Preminger si ju vybral do hlavnej úlohy vo filmovej adaptácii divadelnej hry Saint Joan (Svätá Johanka), a to z 18 tisíc adeptiek. Nasledoval už ďaleko úspešnejšíPremingerovv film Dobrý deň, smútok, potom sa objavila po boku Petra Sellersa vo filme Myš, ktorá revala a hviezdousa stala vďaka filmu Na konci s dychom.

Jean-Paul Belmondo a Jean Seberg vo filme Na konci s dychom (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie (SNC))
Zobraziť galériu (3)
Jean-Paul Belmondo a Jean Seberg vo filme Na konci s dychom (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie (SNC))  (Zdroj: Photo © Société Nouvelle de Cinématographie (SNC))

Sebergová, ktorá sa preslávila krátkym zostrihom blond vlasov, sa o samovraždu pokúsila v 70. rokoch opakovane. Mŕtva bola nájdená v auguste 1979 v aute na predmestí Paríža, príčinou úmrtia bolo zrejme predávkovanie barbiturátmi.


Charizmatický fešák z Mentalistu je miláčikom žien: Smola, vyše 20 rokov je verný jedinej!


Za tragickým koncom Sebergovej sa mohli podľa špekulácií stať depresie zo straty dcéry krátko po pôrode či FBI, ktorá ju sledovala kvôli jej aktivitám v ľavicových politických organizáciách a podpore radikálneho černošského hnutia Čierni panteri. Sebergová bola štyrikrát vydatá a mala dve deti. Pochovaná je na slávnom parížskom cintoríne Montparnasse.

Jean Sebergová (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (3)
Jean Sebergová (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

Viac o téme: Jean Sebergová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu