Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svojimi filmami znechutil celý svet: Kto je Lars von Trier, režisér známej Nymfomanky?

Lars von Trier Zobraziť galériu (3)
Lars von Trier (Zdroj: SITA/AP Photo/Axel Schmidt, File)

Zvrátená myseľ, ktorá nemá problém natočiť to najnechutnejšie, čo vieme nájsť v kinematografii. Feťák, voľnomyšlienkár a svojho času aj persona non grata na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. To je len niekoľko označení, s ktorými častovali dánskeho režiséra Larsa von Triera. Aby ste však mohli chápať jeho, povedzme "inú" tvorbu, musíte najprv chápať jeho životnú cestu.

Režisér Lars von Trier sa narodil 30. apríla 1956 v hlavnom meste Dánska, Kodani. V roku 1983vyštudovaldánsku Národnej filmovú školu.Ešte počas štúdia nakrútil niekoľko krátkych filmov, ktorými si podmanil európske publikum a okrem iného si za ne odniesol ajceny za najlepšie filmy na jednotlivých ročníkoch filmového festivalu v Mníchove. Po škole mohol začať pracovať na svojej európskej trilógii, ktorá odštartovala jeho kariéru a priniesla mu nejedno prestížne ocenenie.

Mimoriadne úspešné začiatky

Prvým filmom bol Prvok zločinu, ktorý získal v Cannes cenu za techniku, nomináciu na Zlatú palmu a mnoho ocenení v Dánsku. Druhým bola snímka Epidemic, na ktorého scenári spolupracoval s Niels Vorselom a ktorý okrem nominácie na cenu za najlepší film na filmovom festivale v Portugalsku. Táto druhá časť však bola prijatá veľmi vlažne.

Spolupráca s Vorselom pokračovala aj naďalej a dala vzniknúť poslednému a zároveň najúspešnejšiemu dielu Európa, ktorý si v Cannes vyslúžil cenu za techniku, najlepšie umelecký film a cenu Prix du Jury, nehovoriac oďalších cenách iných filmových festivalov.

Lars von Trier
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan, File)

Medzitým sa podujalnasfilmovanie slávnej Euripidovejhry Médeia do televíznej podoby, alebo sa podpísal pod videoklip k hitu "Bakerman" od dánskej funkovej skupiny Laid Black.V roku 1992 založili s producentom Peterom Aalbak Jensenom vlastnú produkčnú spoločnosť Zentropa Entertainment. Chceli tak dosiahnuť čo najväčšiu finančnúnezávislosťa tým pádom ajslobodu pri tvorbe svojich nadchádzajúcich projektov. Táto filmová spoločnosť sa okrem iného preslávilaaj tým, že ako jediná z tých mainstreamových produkovala filmy obsahujúcehardcore sexscény.

Zásadný zlom v kariére

V roku 1995 prichádza zásadný zlom v Trierovejtvorbe. Od svojej umierajúcej matky sa dozvedel, že jeho otcom je syn dánskeho skladateľa JPE Hartmanna.Išlo o úplne niekoho iného, nežsa domnieval, a že bol, ako sám Lars von Trier hovorí, "obeťougenetického experimentu svojej matky", ktorá chcela syna s "tvorivými génmi". Následne vo filme skoncoval s akoukoľvek štylizáciou a začal klásť dôraz na surovosť a úprimnosť. Nakoniec zakladá s Thomasom Vinterbergom filmársky manifest Dogma95, z ktorého sa postupne vyvinulo významné postmodernéhnutiedánskeho a európskeho filmu vôbec.

Kritička si poriadne zgustla na novom českom filme: Je to pornografia násilia!

Hlavnou myšlienkou je odstránenie všetkých ilúzií a efektov, ktoré film dnes ponúka, a sústredenie sa na príbeh a herectvo. Medzi pravidlá filmu Dogmy 95 patrí napríklad používanie výlučne ručnej kamery, neprípustnosť obrazových efektov, úprav prostredia pomocou kulís, dejového či miestneho posunu príbehu. To ovplyvnilo Trierov ďalší film s názvom Prelomiť vlny, nakrútený v intenciách manifestu, ale nie úplne. Snímka vyhrala hlavnú cenu v Cannes a preslávila herečku Emily Watson, ktorá bola za svoj herecký výkon nominovaná na Oscara. Následne sa rozhodol natočiť film Idiot čisto podľa Dogmy95 a tým manifest objavil aj pre širšie publikum a inšpiroval filmárov po celom svete.

Lars von Trier
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Dogma 95 zmenila európsku kinematografiu

V roku 2000 získal jehomuzikál Tanečnica v tme v Cannes Zlatú palmu a pre predstaviteľku hlavnej úlohy, islandskú speváčku Björk, priniesol renomé výbornejherečky. O tri roky neskôr otvára svoju ďalšiu trilógiufilmom Dogville a v roku 2005 nadväzuje druhým dielom Manderlay. Oba filmy sa stretli s rôznymi reakciami, a to hlavnekvôli experimentálnemu prístupu.V roku 2006 si oddýchol od veľkých tém filmom Kto je tu riaditeľ?, avšak svojho experimentátorstva a úprimného prístupu Dogmy95 sa nevzdal ani v tejto komédii.

V roku 2009 prišiel s ďalším provokatívnym filmom Antikrist, ktorý dokázal poriadne šokovať svet.Porota v Cannes, ktorá bežne udeľuje ceny filmom s duchovnou a morálnou hodnotou, udelila filmu Antikrist anticenu za mizogýnnezobrazenie. HerečkaCharlotte Gainsbourg však na druhú stranu získala cenu za najlepšiu herečku. Po snímke Melanchólia sa pustil do práce na dvojfilme Nymfomanka. O kontroverznosť sa postarali hlavne informácie o tom, žeShia LaBeouf bol pri natáčaní filmu nútený k skutočnému sexu pred kamerou.

Kontroverzia a pevne stanovené hranice

Jeho posledný film zničil aj samotného režiséra. Ide o snímku Jack stavia dom, ktorá mala byť pôvodne seriálom. Je inšpirovaná Danteho Božskou komédiou, kde počas 12 rokov sledujeme veľmi inteligentného Jacka ako nám predstavuje vraždy, ktoré ho formovali ako sériového vraha.Sám režisér sa nechal počuť, že počas natáčania si zo samej depresie vytvoril závislosť na alkohole. "Počas nakrúcania mi bolo mizerne. Bol som plný úzkosti a alkoholu,"vyhlásil filmár.

Ikonické trilógie a legendárne príbehy: VIDEO Emócie, originalita a nezabudnuteľné výkony

Sám Lars von Trier sa nepovažuje za experimentátora, naopak stanovuje si svoje prísne pravidlá tvorby v ktorých sa následne môže pohybovať, čo prisudzuje nedostatku akýchkoľvek pravidiel vo svojom detstve. Nechce svojimi filmami moralizovať, hoci sa zaujíma o filozofiu a problém etiky. Do budúcnosti by rád k filmovým témam pristupoval odľahčene, avšak ako sám hovorí "vnútorné úzkosť a znepokojenie sú silnejšie a silnejšie."

Viac o téme: RežisérNymfomankaLars von TrierJack stavia dom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu