Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Nový dokument o prepojení štátu a mafie: Dôvod, prečo už filmárka nepochybuje o jeho názve

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube/VIRUSfilm sk)

Slovenská filmárka Zuzana Piussi, ktorá nakrúca celovečerný dokument Ukradnutý štát o systéme, v ktorom na Slovensku žijeme, sa dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariana Kočnera, aby sa mohla zúčastniť na neverejnom pojednávaní v rámci vyšetrovania v súčasnosti najsledovanejšej kauzy v krajine. Hoci bola pôvodne na pochybách, či nie je názov jej nového filmu prehnaný, pojednávanie jej podľa jej slov potvrdilo opak.

„Ako dôverníčka som mohla zostať dva dni v súdnej sieni a počúvala som obvinenia a svedectvá Petra Tótha, o ktorých musím mlčať. Behom dvoch rokov nakrúcania sme rozmýšľali, či názov filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný. Tieto dva dni ma, bohužiaľ, definitívne vyliečili z pochybností,“ vyjadrila sa filmárka.

Zuzana Piussi (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Piussi (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)  (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Piussi film v týchto dňoch dokončuje. Diváci na Slovensku ho uvidia už 9. októbra v distribučnej predpremiére na otvorení festivalu Jeden svet. Do simultánnej distribúcie po Slovensku snímka vstúpi o deň neskôr. Záujem o projekciu Ukradnutého štátu prejavilo dosiaľ približne 60 kín vo väčších i menších slovenských mestách. Súčasťou distribučnej šnúry je aj séria diskusií, ktorá divákom a diváčkam obohatí zážitok z filmu o najaktuálnejšie témy. Debatovať s nimi budú novinári Adam Valček, Zuzana Petková, Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu a ďalší.

Snímku premietnu aj počas tohtoročného Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý sa uskutoční od 24. do 29. októbra. Ukradnutý štát uvedú v rámci súťažnej sekcie Česká radosť. V českých kinách si film budú môcť diváci a diváčky pozrieť od 7. novembra.

Ukradnutý štát vzniká na pozadí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá odhalila prepojenia štátu, mafie a záujmových skupín a vyhnala Slovákov do ulíc. Dokument sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti a mechanizmami, ktoré ju tvoria. Film nepredstavuje len syntézu výstupov médií, ale prináša aj pohľad za kulisy, na súvislosti, ktoré sú prekvapivé a ponúkajú možnosti uvažovať o našom živote a krajine novým spôsobom.

Piussi, ktorá má na konte dokumenty ako napríklad Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012), Obliehanie mesta (2019) či Univerzity a sloboda (2019), svoj najnovší film dokončuje vďaka príspevkom z crowdfundingovej kampane. Za 44 dní na dokončenie snímky prispelo 262 ľudí, a to sumou 15 780 eur. Získané zdroje poputujú na strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka a zvukovú a obrazovú postprodukciu. Režisérka sa na občiansku verejnosť obrátila prostredníctvom crowdfundingu po prvý raz. Na zabezpečenie kinodistribúcie filmu prispel Audiovizuálny fond.

Viac o téme: Zuzana PiussiUkradnutý štát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu