Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Obrovskú vlnu záujmu odštartoval Big Brother: Dvaja Česi v roku 2004 šokovali ľudí

(Zdroj: Dutch TV)

Pred vyše 20 rokmi, 16. septembra 1999, sa vysielal prvý diel prvej série súťaže Big Brother v Holandsku. Odvtedy sa táto reality šou stala populárnou po celom svete.

Žáner reality šou je rovnako starý ako samotná televízia. Zrodil sa v podobe rôznych súťaží, ale v posledných dvoch desaťročiach zaznamenal po celom svete doslova explozívny rozmach vďaka rozšíreniu káblových a satelitných programov. K jeho obľube prispieva aj to, že výroba je lacnejšia než natáčanie programov podľa scenára, rovnako ako jeho ľahká prenosnosť v podobe najrôznejších regionálnych mutácií.

Základy reality šouvznikli už v roku 1948

Ide o formát programu, ktorý je založený na zobrazení "reálneho" života a súťažiaci sú v ňom dobrovoľne snímaní skrytými kamerami či natáčaní, často s prvkami interakcie divákov. Môže mať súťažný aj nesúťažný charakter. Populárne sú napríklad relácie, kde sa vybraní jedinci podrobia zmene imidžu, podstúpia diétu, predvádzajú svoje gastronomické schopnosti či absolvujú rôzne kaskadérske alebo netradičné činy. Reality show môže mať aj podobu rôznych talentových súťaží.

Prvopočiatky reality šou siahajú až do roku 1948, kedy americká televízna stanica CBS uviedla reláciu Candid Camera (Skrytá kamera), ktorej duchovným otcom bol Allen Funt. Program vznikol už o rok skôr ako rozhlasová šou a na obrazovke v ňom skrytá kamera zachytila ​​reakcie nevedomých obetí kanadských žartíkov. Show zaznamenala veľký úspech a čoskoro ju nasledovali podobne ladené relácie.

Policajti valcovali konkurenciu

Ďalším medzníkom v histórii reality show bola televízna séria An American Family (Americká rodina), ktorú v roku 1973 odvysielala televízia PBS. Cez desať miliónov divákov vtedy nahliadlo do života kalifornskej rodiny Loudových a sledovalo jej postupný rozpad. O rok neskôr vznikla obdobná relácia The Family (Rodina) na britskej BBC.

Vysokú popularitu si získala tiež reality show Cops (Policajti), ktorá zaznamenáva skutočnú prácu policajtov a šerifov. Premiéru mala v roku 1989 a je jednou z najdlhšie vysielaných amerických relácií vôbec, doteraz bolo uvedených cez 1084 dielov a stanica Fox za ňu bola štyrikrát nominovaná na televízneceny Emmy.

Moderné televízie zmenil až Veľký brat

Súčasnú vlnu záujmu o reality šou odštartoval projekt Big Brother (Veľký brat; obdobnú reláciu ale už od roku 1991 vysielala MTV) vysielaný prvýkrát 16. septembra 1999 holandskou televíziou Veronica. Autorom formátu zábavnej šou, v ktorej sa súťažiaci približne štvrť roka snažia v uzavretom dome plnom kamier prežiť hlasovania divákov a získať vysokú finančnú cenu, je holandský televízny producent John de Mol.

Názov si súťaž vypožičala z románu Georgea Orwella 1984, v ktorom vystupovala postava všesledujúceho vládcu zvaného Veľký brat. Show sa v rôznych mutáciách vysielala v mnohých krajinách sveta, v Česku ju v roku 2005 uviedla televízia Nova, na Slovensku Markíza.

Kvôli paralelne vysielanej obdobnej súťaži s názvom VyVolení na konkurenčnej Prime, resp. Jojke však Big Brother nedosiahol očakávanú sledovanosť, a tak sa v Česku odvysielala jediná séria. Reality show tohto typu nielen pripútali divákov k obrazovkám, ale vyslúžili si aj kritiku kvôli voyerizmu, vulgaritám či obscénnostiam.

Diváci milujú talentové súťaže

V roku 2001 sa v Británii zrodil veľmi populárny formát relácií Pop Idol (neskôr X Factor), tri roky potom sa objavila táto súťaž hľadajúca spevácke talenty z ľudu na Slovenskuako Slovensko hľadá SuperStar. Prenikli sem aj celosvetovo úspešné show Got Talent (pod názvom Česko Slovensko má talent), Survivor (Stroskotanec) či Wife Swap (Výmena manželiek).

K obrazovkám láka divákov aj pohľad do súkromia slávnych osobností, ako dokázal prípad rockera Ozzyho Osbourna a relácie The Osbournes, ktorú v rokoch 2002 až 2005 vysielala hudobná televízia MTV. Umelec sa neskôr priznal, že počas jej natáčania nebol ani chvíľu triezvy. Práve zábery zmäteného, ​​neustále sa trasúceho a koktajúceho Osbourna však boli dôvodom značného úspechu programu.

Fenoménom reality šou sa inšpirovali aj filmoví tvorcovia. V roku 1998 mal premiéru americký film Truman Show režiséra Petera Weira, ktorý je príbehom muža, ktorý až do svojich tridsiatich rokov netuší, že žije vo filmových ateliéroch a je hlavnou hviezdou televízneho seriálu. Film si vyslúžil oscarovú nomináciu a herec Jim Carrey, ktorý stvárnil hlavnú postavu, za neho získal Zlatý glóbus.

Český projekt šokoval verejnosť

Podobnú tému spracováva americká romantická komédia Ed TV (1999). Ako "prvú českú filmovú reality show" tvorcovia Vít Klusák a Filip Remunda natočili svoju snímku Český sen z roku 2004, ktorý hovorí o otvorení neexistujúceho rovnomenného hypermarketu a je akýmsi mementom súčasnej konzumnej spoločnosti, ktorá našla zaľúbenie v nakupovaní.

Podľa prieskumu agentúry YouGov zo septembra 2016 sleduje 35 percent divákov v Amerike najčastejšie reality šou o varení, 27 percent talentové šou a 22 percent show s dokumentárnymi prvkami. Podľa iného prieskumu z novembra 2018 sa 72 percent opýtaných amerických televíznych divákov domnieva, že reality šou nezobrazujú skutočnú realitu, ale ide o podvod.

Viac o téme: Reality showVyvoleníBig BrotherPolicajtiČeský sen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu