Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Hora ako smrteľná pasca: TOP filmy, kedy sa výlet zmení na boj o holý život

(Zdroj: Photo © 2003 20th Century Fox)

Ako sa hovorí, "keď sa bojíš, nechoď do hory." Práve motívom lesa ako nebezpečného miesta sa inšpirovalo množstvo scenáristov pri tvorbe filmov. Prinášame vám niekoľko tipov na mrazivé snímky, ak obľubujete práve túto tému. Výber už necháme na vás...

Pach krvi

Greenbrier Backcountry, Západná Virgínia.Chris Finn sa ponáhľa na pracovný pohovor a kvôli zápche na diaľnici sa rozhodne skrátiť si cestu po lesnej cestičke.Nesprávne však zahne azablúdi v lesnej pustatine a navyše sa zrazí s protiidúcim autom s päticou mladých výletníkov.Skupinka sa vydá hľadať pomoc do najbližšieho domu.

Namiesto pomoci tam však naráža na rodinku zmutovaných kanibalských netvorov, ktorá sa baví štvanicouna zblúdilých automobilistov a ich krvavou likvidáciou.Stanú sa mladí ľudia ďalšími obeťami šialených kanibalov?Koľkí z hrdinov krvavú štvanicu prežijú a dokážu sa dostať von z lesa? Film sa dočkal ďalšíchpokračovaní.

Hory majú oči

Film Hory majú oči (2006) je remakeom filmuWese Cravena z roku 1977 a tiež v ňom ide o terore zmutovaných ľudí.Príbehsa začína typickým, nepodareným rodinným výletom.Clevelandskému policajnému detektívovi "Big Bobovi" Carterovisa blíži výročie svadby s jeho zhovorčivou ženou Ethel.V rámci oslavy tohto jubilea sa rozhodne vziať svoju rozvetvenú rodinu na výlet do Kalifornie a dúfa, že spoločné chvíle trochu napravia vzťahy medzi jej členmi.

Jeho nadšenie však nikto nezdieľa.Najstaršia dcéra Lynnmá obavy o bezpečie a pohodlie svojho dieťaťa a jej manžel, prívetivý Doug, sa desí stretnutia so svojím svokrom.Dospievajúca dcéra Brendanie je príliš nadšená z predstavy, že by mala pre utužovanie rodinných vzťahov opustiť svojich priateľov, a najväčšou starosťou jej brata Bobbyhoje,aby sa mohol hrať s ich dvoma psami.

Nakoniec sa ale celá táto skupinka úspešne vydá na cestu, lenže potom otec Bob urobí najhoršie rozhodnutie vo svojom živote - vezme to skratkou.Celá Carterova rodina sa zrazu ocitá uprostred rozsiahlej púšte, kde nie je ani stopy po akejkoľvek forme života.Keď sa navyše ich auto nečakane pokazí, ostanú v kritickej situácii.

Počas ich boja o prežitie vo vyprahnutej pustatine sa však objavíďaleko väčšie nebezpečenstvo - Carterovci si uvedomia, že nie súsami, ako sa zo začiatku zdalo.V kopcoch obklopujúcich púšť sa nachádza ďalšia skupina zmutovaných, vyhladnutých a krvilačných potomkov baníkov, ktorí zostali v oblasti v čase, keď bola vystavená rádioaktivite v dôsledku jadrových testov.Pokiaľ chcú mať aspoň nádej, že prežijú, musia sa zomknúť a pokúsiť sa vzoprieť divokým monštrám.

Trhlina

Igor, nezamestnaný vysokoškolák, sa v rámci absolventskej praxe dostane do pracovnej čaty, ktorá vypratáva budovu bývalej psychiatrie.Tu náhodou objavízáznamy Waltera Fischera, jedného z pacientov, ktorý pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč.Keď sa po dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, bol dezorientovaný, na celom tele mal nevysvetliteľné zranenia a nedokázal opísať, čo sa mu stalo a kde posledné týždne strávil.

Hoci bol dlhodobo hospitalizovaný, už nikdy sa nezotavil.Keď sa Igor pustí do pátrania po podrobnostiach Fischerovhopríbehu, zistí, že tento prípad vôbec nebol ojedinelý.Záznamy o ľuďoch, ktorí sa v Tribeči stratili, siahajú až ďaleko do minulosti.K mnohým z nich ale došlo relatívne nedávno.Preto sa Igor spolu so svojou priateľkou Miou,milovníkom konšpiračných teórií Andrejom a tvrdým skeptikom Davidom vydáva do tribečských lesov zistiť, aká je pravda.Pátranie, ktoré spočiatku pôsobí ako nevinná zábava nesúrodejskupinky, končí tragicky.

Záhada Blair Witch

V októbri 1994 sa záhadne stratili v lesoch neďaleko Burkitsville v Marylande traja študenti pri práci na dokumentárnom filme.O rok neskôr bol nájdený materiál, ktorý natočili. Mystifikačný horor o tajomnej kanibalistickej príšerestál iba 25-tisíc dolárov, no utŕžil vyše 240 miliónov. Preobrovský komerčný úspech sa dočkal ďalších dvoch pokračovaní.Herci počas nakrúcaniaskutočne verili na záhadu Blair Witch, čo podporovali aj rôzne legendy.Až po natáčaní sa dozvedeli, že to bol len mýtus.

Chata v horách

V tomto prípade nejde ibao les, ale hlavne o samotnú chatu. Do zdanlivo opustenejchaty v horách sa uchýli partia mladých ľudí, ktorí si chcú užiť chvíle slobody v divočine.Netušia, žemiesto je pokryté sledovacími zariadeniami a technickými vychytávkami.V pivnici narazí partia študentov na mnoho bizarných predmetov vrátane starého denníka sadistickej rodiny Brücknerovcov.Bohužiaľ, jedna zo študentiek vysloví latinskézaklínadlo.Čoskoro sa tak prázdninový pobyt v romantickej chate premení v brutálnyhon sadistických zombií na svoje koristi a na boj o život mladých študentov.

Lesný duch

Scenárista a režisér Sam Raimiuviedol v roku 1981 svoj neľútostný, krvou nasiaknutý debut, ktorý sa stal hororovým medzníkom.Nekonečný prúd desivejhrôzy a efektov, ktoré vyvolávajú nočné mory, film právoplatne radí medzi kultovúklasiku.Päť vysokoškolákov sa vydáva na osamelú chatu uprostred lesov a nechtiac tú prebúdza monštruózne zlú silu odhodlanú zničiť všetkýchdo jedného.S novým digitálne reštaurovaným obrazom a náložouneuveriteľných bonusov sa Lesný duch stáva zásadným zážitkom v kategórii krvavých hororov.

Chata

Na záver úplná novinka, ktorá vyšla tento rok. Dobre situovaný psychológ Richard sa rozvádza a zo skrachovaného manželstva mu zostávajú dve deti.Jeho nová žena, krásna a mladá Grace, bola jeho pacientkou atiež členkou samovražednejkresťanské sekty, z ktorej unikla len zázrakom. Richardov pokus zblížiť deti a novú partnerku počas rodinného víkendu v horách pôsobí spočiatku ako dobrý nápad.

Keď však Richard nečakane odchádza za prácou, zostáva Grace uprostred zasneženej krajiny sama s deťmi a sospomienkami na znepokojivú minulosť.Psychologická drámaje dômyselne zinscenovanou hrou o hraniciach medzi realitou, spomienkami a šialenstvom.

Viac o téme: Lesný duchZáhada Blair WitchHory majú očiPach krviChataChata v horáchHora
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu