Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slávna herečka z filmu Votrelec: V živote mala veľké šťastie... To vážne má už toľko rokov?

Sigourney Weaverová Zobraziť galériu (4)
Sigourney Weaverová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Americká herečka Sigourney Weaverová, ktorá sa narodila 8. októbra 1949, sa preslávila najmä rolou astronautky Ellen Ripleyovej vo filme Votrelec a jeho pokračovaniach. Do povedomia filmových divákov sa zapísala aj vďaka presvedčivému stelesneniu biologičky Dian Fosseyovej v snímke Gorily v hmle.

Celkom trikrát bola Weaverová nominovaná na Oscara, zlatú sošku ale nikdy nezískala. Má však okrem iného aj dva Zlaté glóbusy. Dá sa povedať, že Susan Alexandra Weaverová, ako znie jej pôvodné meno, bola k svojmu povolaniu predurčená už od kolísky.Jej matka i strýko bolihercia otec bol významným televíznym funkcionárom.

Meno Sigourney si dala už v puberte, a to podľa jednej z vedľajších postáv románu Veľký Gatsby. Pred kamerou Weaverová dostala prvú väčšiu úlohu v roku 1977, kedy sa mihla v komédii Woodyho Allena Annie Hall, preslávila ju o dva roky neskôr rola Ellen Ripleyovej v sci-fi Votrelec.

Sigourney Weaverová vo filme Votrelec (Zdroj: Photo © 1979 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (4)
Sigourney Weaverová vo filme Votrelec (Zdroj: Photo © 1979 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 1979 20th Century Fox)

Medzi ďalšie známe filmy, v ktorých si Weaverová zahrala, patrili napríklad dva diely komédieKrotitelia duchov (1984 a 1989) alebo Gorily v hmle (1988) o žene, ktorá zasvätila život boju za záchranu goríl.

V roku 1988 prišla do kín aj komédia Podnikavé dievča a Weaverová za oba zábery dostala Zlaté glóbusy - za Gorily pre výkon v hlavnej úlohe, za Podnikavé dievča vo vedľajšej.Neskôr hrala v slávnej sci-fi Avatar a mala by sa objaviť aj v jeho chystaných pokračovaniach.

Sigourney Weaverová ako biologička Dian Fossyová vo filme Gorily v hmle (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Sigourney Weaverová ako biologička Dian Fossyová vo filme Gorily v hmle (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Okrem pracovných úspechov sa herecká hviezda môže tešiť aj tým osobným.Weaverová je totiž od roku 1984 vydatá za režiséraJimaSimpsona a majúdcéru Charlotte Simpsonovú.

Sigourney Weaverová vyzerá na svoj vek úžasne
Zobraziť galériu (4)
Sigourney Weaverová vyzerá na svoj vek úžasne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Viac o téme: Sigourney Weaverová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu