Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Do kín prichádzajú Pražské orgie: Film podľa knihy, kde autor vychádzal z vlastných zážitkov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Bioscop)

Film Pražské orgie režisérky Ireny Pavláskovej ukazuje Prahu v roku 1976 očami amerického spisovateľa. Scenár napísala Pavlásková podľa novely amerického spisovateľa a držiteľa mnohých významných cien Philipa Rotha, ktorý vlani zomrel.

Roth pri písaní novely Pražské orgie vychádzal z vlastných zážitkov. V 70. rokoch jazdil do Prahy, kde sa stretával s českými zakázanými autormi, v 70. a 80. rokoch poskytoval podporu československým spisovateľom. Do slovenských kín vstúpifilm s ponurou normalizačnou atmosférou 17. októbra.

Pavlásková získala práva na nakrúcanie filmu pred šiestimi rokmi. "Neviem, čo na získanie práv zapôsobilo najviac. Zrejme to bolo všetko, čo si o mne pán Roth zistil, videl moje filmy a hovorili sme tri hodiny o svojich názoroch na svet, politiku a medziľudské vzťahy, ako cítim postavy jeho knihy. Takže sme sa v tom zhodli a myslím, že pochopil, že to myslím vážne. Asi mal aj radosť, že film bude točiť český tvorca, ktorý si čiastočne pamätá dobu sedemdesiatych rokov," povedala Pavlásková.

Spisovateľa Nathana Zuckermana, často využívaného alter ego Philipa Rotha, vo filme stvárnil kanadský herec Jonas Chernick. Zuckermanovho sprievodcu Rudolfa Bolotku hrá Pavel Kříž a výstrednú spisovateľku Oľgu držiteľka ocenenia pre najlepšiu herečku z festivalu v Benátkach Ksenia Rappoportová.

Príbeh sa odohráva v polovici 70. rokov v Prahe

Príbeh filmu sa odohráva v polovici 70. rokov počas dvoch dní v Prahe, kam prichádza slávny americký spisovateľ Zuckerman, aby odviezol rukopis poviedok napísaných v jazyku jidiš autorom, ktorého zavraždili nacisti. Pre Zuckermana je pražská návšteva bizarným stretom s národom ovládaným totalitou a s podivuhodným zoskupením umelcov umlčovaných režimom. Ocitá sa okrem iného na dekadentnom večierku, na ktorom umelci napĺňajú heslo "čím menej slobody, tým viac sa súloží".

"Všade hovorím, že tie orgie sa nesmú brať v prvom pláne. Nejde o nejaký film o nerestiach. Mojím zámerom bolo, aby z filmu boli cítiť ďalšie plány, napríklad že je to snímka o naivite a obmedzených možnostiach, ako bojovať za lepší svet," podotkla Pavlásková.

Vo filme ďalej hrajú Klára Issová a Jiří Havelka, ktorívytvárajú milenecký pár slovenských emigrantov, na ktorých popud príde Zuckerman do Československa vyzdvihnúť rukopis. Issová vytvorila rolu herečky Evy Kalinovej, ktorá po vyhodení z divadla v Prahe začína nový život v Amerike.

Do kín prichádzajú Pražské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Photo © Bioscop)

"Bolo pre mňa lákavé si zahrať herečku, navyše je to herečka, ktorá sa vyrovnáva s tým, že o všetko prišla - o slávu, postavenie, o to, kedy bola zvyknutá, že ju ľudia obdivovali, chválili, tlieskali jej. Eva sa snaží ísť ďalej, je v nej odvaha a odhodlanie, ale stále ju niečo sťahuje späť. Nachádza sa na rozhraní, kedy robí nové rozhodnutia v živote, a mne sa páčilo, že má v sebe odhodlanie, aj keď ju strháva veľký smútok," uviedla ku svojej postave Issová.

Pre Pavláskovú sú Pražské orgie siedmym celovečerným hraným filmom. Za svoje filmy získala množstvo významných ocenení a jej snímky sa tešia aj diváckej návštevnosti. Jej zatiaľ posledný režijný počin, snímka Fotograf, bol druhým najnavštevovanejším českým filmom roka 2015.

Viac o téme: Pražské orgie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu