Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tieto filmy milujeme zo všetkých najviac: Aj po rokoch nás dokážu pobaviť i rozplakať

Forrest Gump
Forrest Gump (Zdroj: tv tipy)

Nebudeme si klamať, každý z nás má nejakého favorita. Rovnako je to aj v kinematografii. Rozhodli sme sa zodpovedať otázku, ktorý film je ten najobľúbenejší. Postupovali sme podľa jednoduchého kľúča - pozreli sme sa, aké filmy označili ľudia za svoj najobľúbenejší na internetových filmových databázach. Nájdete medzi nimi aj ten svoj?

Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (2001)

Kniha Pán prsteňov bola čitateľmi označená za knihu storočia. Inými zasa za nesfilmovateľnú knihu. Filmový epos, ktorý predsalen vznikol podľa trilógie J.R.Tolkiena, sa stal jedným z najkolosálnejších filmárskych počinov. Režisér Peter Jackson je dlhé roky fanúšikom Tolkienovej poetiky, ktorou autor položil základný kameň žánru fantasy.

Zaujímavosti z trilógie Pán Prsteňov: Posledný film dokončili až potom, ako získal Oscara

Príbeh o statočnom hobitovi, ktorý sa postavil silám temna a spolu so svojimi priateľmi sa vydá na ťažkú púť za záchranu sveta. Hobit Frodo totiž zdedí po svojom strýkovi Bilbovi prsteň, ktorý ho postaví do súboja so silami zla, reprezentovanými krutovládcom Sauronom. Ten chce za každú cenu získať prsteň, pomocou ktorého sa môže stať neobmedzeným pánom Stredozeme.

Temný rytier (2008)

V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý sa vracia ako Batman/Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta.

Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli šialeného klauna Jokera.

Pulp Fiction - Historky z podsvetia (1994)

Tri na prvý pohľad vôbec nesúvisiace historky z krvavého podsvetia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného komixového násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných situácií a nečakaných dejových zvratov.

Magor z videopožičovne, ktorý jedol len hot-dogy: Quentin Tarantino je už teraz legendou

Postmoderná analýza zvráteného života zločincov, Božej vôle, vyrovnávania si účtov, masáže nôh a prekladu názvov hamburgerov zožala obrovský celosvetový úspech u divákov i kritikov. Režisér a scenárista Quentin Tarantino odniesol Oscara za najlepší scenár.

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994)

Strach robí z ľudí väzňov. Nádej im dáva krídla. Film natočený podľa novely Stephena Kinga. Strhujúci príbeh o priateľstve, nádeji a múdrosti s veľmi výraznými hereckými i charakterovými osobnosťami. Andy Dufresne (Tim Robbins) prichádza do väzenia v Shawshanku ako nový väzeň neprávom odsúdený za vraždu manželky na doživotie, lebo nevinu nevie dokázať. Spriatelí sa s doživotne odsúdeným Redom (Morgan Freeman) a spoločne sa snažia prežiť v neľudskom prostredí väzenského systému. Odmietajú upadnúť do rezignácie a dodávajú nádej sebe aj spoluväzňom.

Film získal mnoho ocenení filmovej kritiky a vďaka svojmu hlboko humánnemu posolstvu, skvelým hereckým výkonom a pôsobivému spracovanie bol 7x nominovaný na Oscara - za najlepší film, herca v hlavnej úlohe (Morgan Freeman), najlepší scenár, kameru, hudbu, strih a zvuk.

Forrest Gump (1994)

S Forrestom Gumpom (Tom Hanks) prežijeme tri vzrušujúce desiatky rokov - od prostého detstva, kedy malého Forresta nechcú kvôli nízkemu IQ prijať do školy, až po absolvovanie univerzity, od telesného postihnutia až k hviezdnej kariére hráča amerického futbalu, od hrdinu z Vietnamu až po krevetového magnáta. Svoj neustálymi premenami nabitý život spojí s niekoľkými ľuďmi: s kamarátkou zo školy Jenny Curranovou, ktorá preňho zostala celoživotnou láskou. Potom s priateľom z vojny Benjaminom Bufordom „Bubbom" Blueom, ktorý dáva smer jeho úvahám o love kreviet, a tiež s poručíkom Danom Taylorom, ktorému zachránil život vo Vietname.

Kultový film sa vráti na scénu v inej podobe: Zoznámte sa, toto bude nový Forrest Gump

Dlhá Forrestova púť je rozprávaná nefalšovaným pohľadom hlavného hrdinu, ktorý sa stretáva so slávnymi ľuďmi - J.F. Kennedym i Johnom Lennonom - ale sám zostáva nedotknutý slávou. Forrest Gump je stelesnením éry a nevinnosti v krajine, ktorá svoju nevinnosť stráca. Svojím srdcom vycíti to, na čo jeho obmedzené IQ nestačí. Fantastická snímka režiséra Roberta Zemeckisa si získala srdcia miliónov divákov po celom svete a azda najviac dokazuje, prečo bol rok 1994 najlepším v kinematografii.

Viac o téme: Forrest GumpPulp FictionTemný rytierVykúpenie z väznice ShawshankPán Prsteňov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu