Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pauhofová hviezdou HBO: Špionážny seriál ukáže revolučný rok 1989

Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová (Zdroj: HBO)

Televízia HBO uvedie 17. novembra v premiére nový šesťdielny špionážny seriál Bez vedomia režiséra Ivana Zachariáša.

Miniséria odohrávajúca sa v totalitnom Československu krátko pred revolučnými udalosťami roku 1989 rozpráva príbeh manželov Marie a Viktora. Dvojica žijúca dvanásť rokov v londýnskom exile sa rozhodne vrátiť do Československa, no krátko na to zisťujú, že tam ich domov už dávno nie je.

Viktor za dramatických okolností zmizne a Mária zrazu stojí pred najväčšou výzvou svojho života - ak chce svojho manžela nájsť, musí vstúpiť do tajomného šera spravodajských služieb, do neviditeľného sveta, o ktorom nevie vôbec nič, zatiaľ čo on ju pozná dokonale. Podľa tvorcov série však nejde len o príbeh o hľadaní zmiznutého. Ako sa zhodujú, je to predovšetkým seriál o hľadaní pravdy, ktorá má, aj keď niekedy veľmi bolí, spoločne s láskou zvíťaziť nad lžou a nenávisťou.

Kreatívnu producentku HBO Europe Terezu Polachovú na projekte zaujal najmä jeho presah do súčasnosti a popis hlavnej hrdinky. „Ten dej sa odohráva v minulosti, no paralely k dnešku sú tam viac než zrejmé. A atraktívny bol pre mňa aj príbeh hlavnej hrdinky, pretože v momente, keď sa pohybujeme na šachovnici špionážnych služieb, tak to býva väčšinou líčené zo strany nejakej superženy, nejakej agentky a nie zo strany niekoho, kto je ako my... Obyčajný človek, jeden z nás... Ja som túžila po príbehu, kde by bola silná hlavná hrdinka, ale realistická,“ uviedla producentka.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Slovenské seriály sa menia a nemusia byť brak: Tieto kúsky stoja za pozretie


To napokon ocenila aj predstaviteľka hlavnej postavy Táňa Pauhofová. „Mala som pocit, že postava Marie je výnimočná práve tým, že vôbec nie je výnimočná a že nie je nijakým spôsobom hlavným hýbateľom toho deja, je cez ňu len rozprávaný kus príbehu. A práve vďaka tomu, vďaka tej nevýnimočnosti, sa s ňou môže divák stotožniť. To, čo jej, sa môže stať hocikomu z nás a kedykoľvek, nielen v 89-tom,“ povedala herečka.

Mariinho nezvestného partnera stvárnil Martin Myšička. „Ja som rád, že som mohol spolupracovať s Ivanom Zachariášom. Urobil by som to, aj keby som mal hrať len jednodennú rolu a zároveň by som bol šťastný, keby som hral hlavnú úlohu...,“ podotkol s úsmevom. „Rád hrám v projektoch, v ktorých si divák spätne uvedomí, že tam bolo zakódované niečo, čo si predtým ani nevšimol a páčia sa mi aj tie paralely, ktoré tam sú. Fascinuje ma, že kontinuita toho, čo sa deje, stále funguje a pohľad do minulosti môže byť súčasne pohľadom do prítomnosti,“ dodal.

V seriáli ďalej účinkujú Lenka Vlasáková ako Mariina sestra, ale aj britská herečka Hattie Morahan, ktorá stvárnila postavu záhadnej kultúrnej atašé britskej ambasády. Ďalšiu výraznejšiu ženskú rolu, sekretárku Milušku, si zahrala Kristýna Podzimková. Štátnu bezpečnosť v novinke zastúpia Jan Vlasák ako životom ťažko skúšaný plukovník Vlach a Martin Hofmann ako bývalý kriminalista. Viktorovho priateľa, Čechoangličana pracujúceho na ambasáde, hrá David Nykl.

Hudbu pre film zložil Petr Malásek, o kameru sa postaral Jan Velický. Prvé dve časti Bez vedomia uviedli na medzinárodných filmových festivaloch v Karlových Varoch a v Toronte, kde novinku prijali s veľmi priaznivým ohlasom. Seriál okrem toho získal čestné uznanie medzinárodnej poroty festivalu Serial Killer v Brne.

Viac o téme: Táňa PauhofováBez vedomia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu