Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Legendárna slovenská rozprávka sa vracia! FOTO Pa a Pi prichádzajú s veľkým posolstvom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: rtvs)

Pa a Pi sa vracajú na televízne obrazovky. Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela päť častí, v ktorých sa zvierací vesmírni cestovatelia vracajú po 33 rokoch na Zem a nájdu planétu v aktuálnom nelichotivom stave. Prvú z piatich nových častí, ktoré vznikli v koprodukcii s festivalom Ekotopfilm, odvysielala Dvojka 19. novembra o 19.40 h. Informovala o tom PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Rozprávka Pa aPi vznikla v 90. rokoch apre mnohé generácie sa stala kultovou. Mimozemské bábkové mačky priletia na Zem anajmenším divákom približujú tajomstvá života na planéte. Tvorcovia vynovených častí vybrali päť dielov apôvodné animované časti použili vnezmenenej podobe. Novinkou je nahradenie pôvodných dokumentov ozvieratách filmami osúčasnej prírode. Ide ofilmy premietané na festivale Ekotopfilm atvorcovia ich poskytli práve na tento účel.

Dôležité posolstvo

Diváci tak včasti opelikánovi spolu sPa aPi neuvidia rieky, kde si pelikány robia hniezda, ale vodné toky plné plastu aolejových škvŕn. Včasti ovčelej kráľovnej Pa aPi uvidia scénu o vymieraní hmyzu, pri tučniakoch sa bude rozprávať oroztápaní ľadovcov. „V čase klimatickej krízy je návrat klegendárnemu ekologickému večerníčku logický. Je pre verejnoprávnu televíziu povinnosť prispievať do verejnej debaty na túto tému vsituácii, keď sa absolútna väčšina relevantnej vedeckej komunity zhoduje na tom, že sme na pokraji globálnej ekologickej katastrofy,“uviedol šéfdramaturg RTVS pre dokumentárnu avzdelávaciu tvorbu Ondrej Starinský.

Legendárna slovenská rozprávka sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs)

„Generácia, ktorá dnes zasahuje do životného prostredia najviac, vyrastala kedysi na rozprávke Pa aPi. Dovolili sme si ju preto takouto netradičnou formou upozorniť, kakým zmenám došlo medzi ich detstvom adospelosťou. Dokumenty oprírode, umiestnené vstrede rozprávok, sú dnes už minulosťou. Pred 33 rokmi ešte neexistovali údolia bez včiel. Ľadovce nemizli takým tempom. Nebola ani deklasovaná populácia orangutana. Po 33 rokoch odovzdávame planétu novým deťom, a to vpríšernom stave,“dopĺňa ho Peter Rajčák, kreatívny riaditeľ agentúry Effectivity Powered by Publics.

Legendárna slovenská rozprávka sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs)

Novú minisériu Pa aPi odvysiela Dvojka 19., 21., 22., 23. a24. novembra. Malí diváci si budú môcť pozrieť pôvodnú rozprávku o18.30 h, časti pre dospelých spodtitulom "Nemeňme deťom svet, zmeňme radšej seba" odvysiela Dvojka vrovnaký deň o19.40 h.

Viac o téme: RozprávkaRTVSPa a Pi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu