Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Charizmatický fešák, ktorému žiadna neodolá: Vyštudoval právo... Život sa mu zmenil v kaviarni!

Gerard Butler Zobraziť galériu (8)
Gerard Butler (Zdroj: SITA/AP)

Hollywoodsky herec Gerard Butler vytvoril postavy v mnohých úspešných filmoch ako napríklad Fantóm opery (2004), Ctihodný občan (2009), Dokonalá lúpež (2018). Hlavnú úlohu odohral aj v historickom veľkofilme z roku 2006 o Sparťanoch s názvom 300, ktorý zarobil viac ako 70 miliónov dolárov. Popularitu mu priniesli aj filmy P.S. Milujem Ťa (2007) a Chceš ma, chcem ťa (2007).

Vstredu 13. novembra vstúpil hrdina akčných a romantických komédií do radov päťdesiatnikov. Gerard James Butler sa narodil 13. novembra 1969 vGlasgowe. Vyrastal sbratom a sestrou u matky, pretože rodičia sa rozviedli. Po ukončení strednej školy sa prihlásil na univerzitu vGlasgowe a vyštudoval právo. Po štúdiu sa zamestnal vprávnickej firme, práca ho však nenapĺňala a tak sa rozhodol profesiu zanechať.

Gerard Butler (Zdroj: SITA/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Gerard Butler (Zdroj: SITA/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Život sa mu zmenil v londýnskej kaviarni

Život sa mu zmenil v okamihu, kedy sa v jednej z londýnskych kaviarní stretol s režisérom a scenáristom Stevenom Berkoffom, ktorý mu ponúkol úlohu v divadelnej hre Coriolanus. Z hry v roku 2011 vznikol aj rovnomenný film a hlavnú postavu stvárnil opäť Butler.

Prvú malú filmovú úlohu získal vo filme James Bond: Tomorrow Never Dies (James Bond: Zajtrajšok nikdy nezomiera, 1997) vréžii Rogera Spottiswoodea. Vtom istom roku si zahral vživotopisnej snímke Johna Maddena Mrs. Brown (Pani Brownová, 1997). Film bol inšpirovaný skutočnými listami, kráľovnej Viktórie, ktoré písala v rokoch 1819 až 1901 istému Johnovi Brownovi. Butler vpriebehu nakrúcania zachránil z rieky topiaceho sa chlapca, za čo dostal ocenenie za hrdinstvo od Royal Human Society.Film získal cenu BAFTA za najlepšie návrhy kostýmov.

Spolu s herečkou Andie MacDowellovou si zahral aj v silnom vojnovom príbehu, ktorý zobrazuje bitku oVukovar snázvom Harrison's Flowers (Harrisonove kvety, 2000) vréžii Elie Chouraquia. Škótskemuhercovisa podarilo získať aj vedľajšie úlohy vo veľkorozpočtových produkciách ako napríklad v Bowmannovom akčnom fantasyReign of Fire (Kráľovstvo ohňa, 2002), vDonnerovom Timeline (Prúde času, 2003), či v pokračovaní dobrodružstva Angeliny Jolie akoLary Croft Tomb Raider: Kolíska života(2003).

Angelina Jolie a Gerard Butler vo filme Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života (Zdroj: Photo © 2003 Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (8)
Angelina Jolie a Gerard Butler vo filme Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života (Zdroj: Photo © 2003 Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © 2003 Paramount Pictures)

Svoje herecké kvality predviedol aj vo filme o matke, ktorá chráni svojho syna pred násilným otcom s názvom Dear Frankie (Milý Frankie, 2004). Pod réžiu dojímavej snímky sa podpísala Shona Auerbachová.

Žiaden žáner mu nerobí problém

Hlavnú postavu stvárnil v muzikáli The Phantom of the Opera (Fantóm opery, 2004) v réžii Joela Schumachera. Svojou verziou príbehu o znetvorenom hudobnom géniovi, ktorý si okolo roku 1870 vyberie za príbytok katakomby pod parížskou operou a zaľúbi sa do mladej speváčky, prekonal Webber všetky rekordy. Divadelnú verziu muzikálu videlo dovedna viac ako 80 miliónov divákov na celom svete.

Emmy Rossum a Gerard Butler v muzikáli Fantóm opery (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (8)
Emmy Rossum a Gerard Butler v muzikáli Fantóm opery (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 2004 Warner Bros.)

Odvážneho Sparťana zahral Butler v Snyderovom filme 300. Snímka vychádza z rovnomenného komiksu, ktorý prerozpráva príbeh bitky pri Termopylách, kde sa kráľ Leonidas a jeho 300 verných bojovníkov stretne s mnohonásobnou presilou Peržanov pod vedením kráľa Xerxa. V súvislosti s natáčaním filmu prešielherecmimoriadne fyzicky náročným tréningom.

Romantických hrdinov vytvoril vdráme P.S. I Love You (P.S. Milujem Ťa, 2007) i voddychovej Luketicovej komédii The Ugly Truth (Chceš ma, chcem ťa, 2007) s americkou herečkou Katherine Heiglovou v hlavnej úlohe.

Katherine Heigl a Gerard Butler v komédii Chceš ma, chcem ťa (Zdroj: Photo © Lakeshore Entertainment)
Zobraziť galériu (8)
Katherine Heigl a Gerard Butler v komédii Chceš ma, chcem ťa (Zdroj: Photo © Lakeshore Entertainment)  (Zdroj: Photo © Lakeshore Entertainment)

Nesklamal ani v dramatickom thrillery Law Abiding Citizen (Ctihodný občan,2009). Butler sa predstavil ako pomstiteľ svojej vyvraždenej rodiny a bojovník proti nespravodlivému súdnemu systému.

Herecké ponuky sa mu len tak hrnú

Vo filme Machine Gun Preacher (Kazateľ Kalašnikov, 2011), ktorý bol vytvorený podľa skutočnosti, vykreslil Butler bývalého odsúdeného a drogovo závislého, ktorý po nájdení svojej cesty odcestuje do vojnou zničeného Sudánu, aby postavil sirotinec. Sympatie divákov si získal aj za postavu trénera v životopisnej dráme Chasing Mavericks (Mavericks: Na divokej vlne, 2012).

Ďalšia hlavná rola sahercoviušla aj v drsnej kriminálke z Los Angeles snázvom Den of Thieves (Dokonalá lúpež, 2018), ktorá sleduje životy členov elitnej policajnej jednotky, bojujúcej proti lúpežnému gangu.

Gerard Butler vo filme Dokonalá lúpež (Zdroj: Photo © Metropolitan Filmexport)
Zobraziť galériu (8)
Gerard Butler vo filme Dokonalá lúpež (Zdroj: Photo © Metropolitan Filmexport)  (Zdroj: Photo © Metropolitan Filmexport)

Najnovšie si Gerard Butler zahrá hlavného hrdinu v akčnom filme The Plane. V novinke z pera Charlesa Cumminga a JP Davisa stvárni pilota komerčného lietadla Raya Torrancea, ktorému sa búrkou poškodeným strojom podarí pristáť vo vojnovej zóne.Herecsa na ňom bude podieľať aj ako producent.Hollywoodskyherecsa zapája do charitatívnych akcií. V Libérii navštívil niekoľko škôl, v ktorých funguje charitatívna organizácia na podporu stravovania chudobných Mary’s Meals. Aktuálne tvorí pár s herečkouMorgan Brown.

Gerard Butler s Morgan Brown (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Gerard Butler s Morgan Brown (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: Gerard Butler
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu