Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Maličký, no nepriehladnuteľný: Herecký šmrnc Dannyho DeVita milujeme... Otec v neho neveril!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Photo by Rich Fury/Invision/AP, File)

Americký herec a režisér talianskeho pôvodu Danny DeVito, ktorý sa narodil 17. novembra 1944, síce meria necelý meter a pol a málokedy hral hlavnú úlohu, napriek tomu ale patrí k neprehliadnuteľným postavám Hollywoodu. Svojim postavám komických a divoko gestikulujícich tlsťochov dokáže dať neobvyklý šmrnc, navyše sa uplatnil aj ako producent. Na konte má cenené filmy ako Pulp Fiction, Erin Brockovich aj Muž na Mesiaci režiséra Miloša Formana.

Práve najslávnejší český filmový tvorca stál pri zrode DeVitovejhviezdnej kariéry, keď mu dal úlohu v oscarovom Prelete nad kukučím hniezdom (1975). Do širšieho povedomia sa o pár rokov neskôr DeVito dostal rolou Louieho De Palmy v televíznom seriáli Taxi z rokov 1978 až 1983, za ktorú dostal cenu Emmy a Zlatý glóbus. Medzinárodného ohlasu potom dosiahol v polovici 80. rokov po boku Michaela Douglasa a Kathleen Turnerovej v dobrodružných filmoch Honba za diamantom a Honba za klenotom Nílu.

Snímka z filmu Prelet nad kukučím hniezdom (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (5)
Snímka z filmu Prelet nad kukučím hniezdom (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

"Vždy som miloval temné, mysterióznefilmy, ale na druhej stranev nich musela byť aj sranda. A tých hlupákovhrám strašne rád. Áno, som v tom dobrý! Keby ste ma lepšie poznali, tak by ste asi vedeli prečo," rozprával raz DeVito, medzi ktorého nezabudnuteľné kreácie patrí i Tučniak alias Oswald Cobblepot zo snímky Batman sa vracia (1992).

Režíroval viaceré filmy, jeho najlepším počinom je čierna komédia

V rovnakom roku pritom nakrútil vzácnu výnimku vo svojej režisérskej filmografii, drámu o odborárskom vodcovi Hoffovi, v ktorom dal hlavnúúlohuJackovi Nicholsonovi. Za kamerou však rodák z New Jersey slávil úspechy skôr s komédiami.

Už jeho celovečernárežijnáprvotina Vyhoď mamu z vlaku (1987), v ktorej si zahral po boku Billyho Crystala jednu z hlavných rolí, si viedolslušne u kritikovaj na pokladniach kín. Nasledujúcačierna komédia Vojna Roseovcov, do ktorej obsadil starých známychDouglasa a Turnerovú, sa potom stala jedným z veľkých filmových hitov roku 1990 a je dodnes asi najlepším režisérskym počinom Dannyho DeVita.

Billy Crystal a Danny DeVito vo filme Vyhoď mamu z vlaku (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)
Zobraziť galériu (5)
Billy Crystal a Danny DeVito vo filme Vyhoď mamu z vlaku (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)  (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)

K umeniu ho to tiahlo už od mladosti, otec jeho úspechu v herectve neveril

K umeniuto pritom syna imigrantov z Talianska tiahlo už od mladosti. Zatiaľ čo jeho otec si vyskúšal prácu sprievodcu alebo mäsiara a nakoniec ho živila vlastnábiliardová herňa, Danny už po strednej kole chodil na kurzy herectva a maskérstva -a k tomu si privyrábal strihaním vlasov v kaderníckom salóne svojej sestry. "A ty si myslíš, že na ten tvoj meter a pol v Hollywoode naozaj čakajú?" pýtal sa ho otec Daniel začiatkom 70. rokov po prvých skúsenostiach s filmom.

Ešte predtým sa ale uplatnil vdivadle, hral napríklad v jednej z inscenácií Prelete nad kukučím hniezdom a úlohu pána Martiniho mu potom zveril aj Forman. "Keď som ho stretol na začiatku 70. rokov, tak to bola radosť... Už castingy boli úžasné, skoro tak skvelé, ako samotné natáčanie filmu," spomínal po rokoch DeVito na svojho priateľa, ktorému o štvrťstoročie neskôr produkoval úspešný snímku Muž na mesiaci (1999) o komikovi Andym Kaufmanovi, s ktorým sa stretával pri natáčaní seriálu Taxi. Známy je aj z filmového hitu Dvojičky (1988), kde si zahral hlavnú úlohu po boku ArnoldaSchwarzeneggera.

Arnold Schwarzenegger a Danny DeVito v komédii Dvojičky (Zdroj: Photo © Universal Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Arnold Schwarzenegger a Danny DeVito v komédii Dvojičky (Zdroj: Photo © Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © Universal Pictures)

DeVito zožal úspech aj ako producent

Ako producent má Danny DeVito na konte niekoľko ďalších podarených filmov. Jeho spoločnosť Jersey Films stála za Tarantinovousnímkou ​​Pulp Fiction (1994), krimikomédiouChyťte ho! (1995) režiséra Barryho Sonnenfelda alebo oskarovoudrámou Erin Brockovich (2000), ktorúpodľa skutočných udalostí nakrútil Steven Soderbergh. Producentské ani režijné povinnosti ale DeVita nikdy neodviedli od hrania, zoznam jeho rolí vo filme, ale aj televíziu, obsahuje desiatky postáv.

Ako je jeho zvykom, väčšinou hrá DeVito vedľajšie postavy, ktorým ale dokáže vtlačiť zvláštny šarm. Tento rok sa objavil napríklad v hranej verzii disneyovky Dumbo v réžii Tima Burtona, ktorý mu dal úlohu cirkusového principála.

Danny DeVito v disneyovke Dumbo (Zdroj: Photo © Walt Disney Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Danny DeVito v disneyovke Dumbo (Zdroj: Photo © Walt Disney Pictures)  (Zdroj: Photo © Walt Disney Pictures)

Nepohrdne ani malú roličkou, pred rokmi si "strihol" napríkladdepresívneho striptéra v jednom z dielov Priateľov, jeho hlas je často počuť aj animovaných filmoch. A skoro dekádu a pol už patrí do základnej zostavy úspešného sitcomu It 'Always Sunny in Philadelphia.

Viac o téme: Danny DeVito
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu