Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Česko zasiahla smutná správa: Zomrel známy režisér, prežil dramatický život plný zvratov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. Z poverenia rodiny to oznámil Vítězslav Tichý a potvrdil to hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťské divadlo to uviedlo na svojom facebooku. Jasný v minulých rokoch navštívil Letnú filmovú školu v Uherskom Hradišti aj predstavenie Slováckeho divadla.

Jasný bol jedným z predstaviteľov takzvanej českej filmovej novej vlny.Začínal točiť už v 50. rokoch, najprv v spolupráci s Karlom Kachyňom.Pozornosť si neskôr získal napríklad filmom Až príde kocúr s Janom Werichom z roku 1963. Osudovým sa stala Jasnému snímka Všetci dobrí rodáci z roku 1968 o dezilúzii moravského vidieka po nástupe komunistického režimu a stretoch pri znárodňovanímajetku sedliakov a kolektivizácii.

Všetci dobrí rodáci vyniesli jasnému na medzinárodnom festivale v Cannes roku 1969 cenu za réžiu a pozvanie do poroty ďalšieho ročníka, ale aj perzekúciuzo strany československého totalitného režimu.Toho istého roku Jasný emigroval a na čas zakotvil u západonemeckých televíznych zákaziek.Jeho filmy potom v Československu na dve desaťročia skončili v trezore.

Radoslav Brzobohatý si zahral hlavnú úlohu vo filme
Zobraziť galériu (3)
Radoslav Brzobohatý si zahral hlavnú úlohu vo filme  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Jaromír Komárek)

Prežil dramatický život plný zvratov

Jasný prežil dramatický život plný zvratov.Za druhej svetovej vojny bol v odboji a britským agentom.Jeho otec, ktorý Jasného priviedol premietaním v Kelčskejsokolovni k láske k filmom, zomrel v koncentračnom tábore v Osvienčime.Zhruba od polovice 80. rokov žil Jasný v USA.

Zvrat politických pomerov v Československu privítal Jasný po novembri 1989 dokumentom Prečo Havel?z roku 1991. K filmárčine sa naposledy vrátil v roku 1999 drámou Návrat strateného raja.

Vojtěch Jasný
Zobraziť galériu (3)
Vojtěch Jasný  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Životom aj dielom Jasného prestupoval mysticizmus."Film, to je krása, to je svetlo," vyhlásil režisér v minulosti."Ja nemyslím. Príde na mňa také svetlo. Keď myslím, tak nie som tak dobrý, ako keď konám spontánne," povedal.

Režisér Jasný bol podľa mladších kolegov nadčasový i poetický

Režisér Fero Fenič uviedol, že ako syna kulakov hofilm Všetci dobrí rodáci dojal už v 17 rokoch.Režisér Jan Hřebejk ocenil aj sebareflexiu, ktorú vo svojich dielach Jasný prejavil. "Myslím, že bol veľký básnik, svedok dejín a zároveň mal nejakú sebareflexiu. Takže som sa mu veľmi obdivoval," povedal Hřebejk."Aj keď je tá správa (o úmrtí Jasného) smutná, tak ju beriem ako príležitosťpremýšľať o tvorbe jedného z najväčších českých filmových tvorcov," dodal.

Fenič označil Jasného Všetky dobré rodákov za jedno z vrcholných diel českej kinematografie."Ja sám pochádzam zo sedliackej rodiny, moji rodičia boli gulaci. Spomínam si, že som prvýkrát film Všetci dobrí rodáci videl v kine v Prešove v nejakých 17 rokoch. Už vtedy ma hlboko dojal, pretože som tam v jednotlivých postavách videl predobraz ľudí, ktoré som poznal zo svojej dediny," povedal.

Všetci dobrí rodáci podľa režisérky Nellis prekročili hranice času."To sa nepodarí každému filmu. Ja som Rodákov za život videla xkrát a v každom novom čase ten film dokázal priniesť niečo ďalšie. Myslím, že to je znakom diel, ktoré pretrvajú a sú odrazom toho, čo je v ľuďoch večné," doplnila.

Viac o téme: Vojtěch Jasný
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu