Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Komisár Rex po 25 rokoch: Osudy hlavných hrdinov... FOTO Fíha, stále sú veľkí fešáci!

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler)

Azda neexistuje nikto, kto by nevidel alebo nepočul o slávnom detektívnom seriáli Komisár Rex. Obľúbenému duu kriminalistu a nemeckého ovčiaka, ktoré riešilo kriminalistické prípady z oddelenia vrážd, ráno nikdy nechýbali ich legendárne žemle so šunkou. Od natočenia prvej časti ubehlo 25 rokov. Pozrite sa, ako sa za ten čas zmenili hlavní komisári a čo robili potom.

Celkom 207 dielov v osemnástich sériácha dvoch krajinách má na svojom konte slávny detektívny seriálKomisárRex.Seriál rakúskej a neskôr talianskej televízie o prípadoch, ktoré riešia oddelenia vrážd viedenskej a neskôr rímskej polície a kde hlavnú úlohu hrá pes, nemecký ovčiakRex, sa prvýkrát vysielal pred 25 rokmi, 10. novembra 1994.

KomisárRexsa vysielal vo viac ako 90 krajinách. Najväčším ťahákom sa stal neohrozený a šikovný psíhrdina, ktorý pomohol rozlúštiť množstvoprípadov a neraz zachraňoval životy.Prvým psím protagonistomRexabol nemecký ovčiak menom Reginald von Ravenhorst, ktorý "hral" do roku 1998.

Nasledovali Rhett Butler, Alex, Henry, Nik a Achi.O herecké umenie štvornohých policajtov sa starala americká firma Animal Action, ktorá má za sebou úspechy napríklad zo zvieracích filmov Beethoven a 101 dalmatíncov.

Nemecký ovčiak Reginald von Ravenhorst a Tobias Moretti (Zdroj: Photo © Ali Schafler)
Zobraziť galériu (12)
Nemecký ovčiak Reginald von Ravenhorst a Tobias Moretti (Zdroj: Photo © Ali Schafler)  (Zdroj: Photo © Ali Schafler)

KomisáraMosera, Rexovhoparťáka, hral až do štvrtej série rakúsky herec Tobias Moretti, v roku 1997 ho vystriedal nemecký kolega Gedeon Burkhard, ktorý stelesňovalkomisáraBrandtnera.Po jeho odchode v roku 2001 začal vodítko hviezdneho vlčiakaRexaaž do desiatej série dokončenej v septembri 2004 držaťRakúšan Alexander Pschill akokomisárHofman, ktorý dostal aj partnerku stvárnenú Elke Winkensovou.Seriál bol potom kvôli nízkej sledovanosti ukončený po 119 dieloch.

V roku 2006 odkúpila práva talianska televízia a od roku 2008 do roku 2015 vysielala pokračovanie vzniknuté v taliansko-rakúskej spolupráci s názvom NávratkomisáraRexa, ktorá má na svojom konte 90 dielov.Parťákmizvieracieho detektíva sa postupne stali Lorenzo Fabbri v podaní Kaspara Capparoniho, Davide Rivera (Ettore Bassi) a Marco Terzani (Francesco Arca).

Talianski kriminalisti vľavo hore Eltore Bassi, dole Francesco Arca a vpravo Kaspar Capparoni (Zdroj: Photo © ORF, Photo © Archiv TV Nova)
Zobraziť galériu (12)
Talianski kriminalisti vľavo hore Eltore Bassi, dole Francesco Arca a vpravo Kaspar Capparoni (Zdroj: Photo © ORF, Photo © Archiv TV Nova)  (Zdroj: Photo © ORF, Photo © Archiv TV Nova, )

Prešlo už množstvočasu, odkedy sme na televíznych obrazovkách videlihlavných hrdinov tohoto obľúbeného seriálu.Pozrite sa s nami, ako sa zmenili herci pôvodného rakúsko-nemeckého seriálua aké osudy ich postretli.

Tobias Moretti - Richard Moser

Tobias Moretti je nielen výborný herec, ale je aj hudobne nadaný. Hrá na klavír, klarinet, gitaru, akordeón a na mnoho ďalších nástrojov. Mnohí nevedia, že pred tým, ako sa stal hercom, bol vodičom nákladných automobilov. Odchod zo seriálu nikdy neoľutoval aj napriek vysokej popularite, ktorú mu Komisár Rex prinášal.

Po tom, čoseriál opustil, sa totiž začal venovať svojmu koníčku - farmárčeniu, oženil sa a sJuliou Wilhemovou mádve deti, dcéru Antóniu a syna Lenza. Na herectvo nezanevrel, práve naopak, na konte má desiatkyfilmov a natáča doteraz,minulý rok hral v novom seriáli Zlé banky (2018).

Tobias Moretti v roku 1994 a 2019 vo filme Gipsy Queen (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Repro foto YouTube/KinoCheck)
Zobraziť galériu (12)
Tobias Moretti v roku 1994 a 2019 vo filme Gipsy Queen (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Repro foto YouTube/KinoCheck)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Repro foto YouTube/KinoCheck)

Gedeon Burkhard - Alexander Brandtner

Charizmatický nemecko-rakúsky herec albánsko-talianskeho pôvodu. Reč je o Gedeonovi Burkhardovi, ktorý v seriáli stvárnil Alexandra Brandtnera. Vo voľnom čase sa venuje golfu, vodným športom a miluje motorky. Po účinkovaní v Komisárovi Rexovi si zahral v množstve filmov, dokonca sa v roku 2016 blysol po bokuTáni Pauhofovej v historickej dráme Lída Baarová. Okrem toho hopoznáme aj ako hlavného komisára Chrisa Rittera, ktorého hral dve série v seriáli Kobra 11 po boku "nesmrteľného" Semira Gerkhana (Erdoğan Atalay).

Gedeon Burkhard a Táňa Pauhofová vo filme Lída Baarová (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (12)
Gedeon Burkhard a Táňa Pauhofová vo filme Lída Baarová (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

V roku 1996 sa vLas Vegasoženil s Birgit Cunninghamovou, no manželstvo saskončilo rozvodom po štyroch mesiacoch. V roku 2004 sa jemu a jeho dnes už bývalej priateľke FilomeneIannacone narodila dcéra Gioia Filomena.S aktuálnou partnerkouAnikó Bormann žije vBerlíne.

Gedeon Burkhard v roku 1998 a 2019. Roky mu rozhodne neberú z charizmy (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Gedeon Burkhard)
Zobraziť galériu (12)
Gedeon Burkhard v roku 1998 a 2019. Roky mu rozhodne neberú z charizmy (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Gedeon Burkhard)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Gedeon Burkhard)

Alexander Pschill - Marc Hoffmann

Alexander Pschillvďaka úlohe hlavného inšpektora Marca Hoffmannav seriáliKomisár Rexzískal popularitu i za hranicami Rakúska. Na konte mániekoľkofilmov a neskôr sa blysol aj vo viacerých seriáloch, napríklad v rakúskom thrilleri Janus (2013). Najmä je však divadelným hercom a dokonca aj spoluzakladateľom aumeleckým riaditeľom divadla „Bronski & Grünberg“ vo Viedni. Pschill žije v rakúskej metropoles KajouDymnicki, s ktorou má jednu dcéru.

Alexander Pschill starne do krásy, čo poviete? (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/alexander_pschill_)
Zobraziť galériu (12)
Alexander Pschill starne do krásy, čo poviete? (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/alexander_pschill_)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/alexander_pschill_)

Vedľajší komisári a ich asistenti

Ernst Stockinger v podaní Karla Markovicsa bol pravou rukou Richarda Mosera, ktorý sa väčšinou javil zmätene až komicky a vyzeral, akoby nevedel čo má robiť. Po seriáli pokračoval v hereckej kariére a hral vo viacerých filmoch a seriáloch. Tiež si zahralvo filme Lída Baarová (2016), kde stvárnil Josepha Goebbelsa. Najväčší medzinárodný úspech však získal hlavnou úlohou v oscarovej snímke Diablova dieľňa (2007). Markovics v súkromnom živote žije sosvojou ženou, herečkou Stephanie Taussigovou, s ktorou má detiLouisaa Leona.

Karl Markovics sa za 25 rokov takmer vôbec nezmenil (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © Filmladen)
Zobraziť galériu (12)
Karl Markovics sa za 25 rokov takmer vôbec nezmenil (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © Filmladen)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © Filmladen)

Peter Höllerer (Wolf Bachofner) bol asistentomRicharda MoseraaErnsta Stockingera, neskôrAlexa BrandtneraaChristiana Böcka. Celkovo hral v 59 epizódach. Hral v divadlách, tiež vo veľa filmoch a hral hlavnú úlohuv rakúskom seriáliSchnell ermittelt (2009-2018). Má jedného syna.

Wolf Bachofner v roku 1995 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, ORF)
Zobraziť galériu (12)
Wolf Bachofner v roku 1995 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, ORF)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, ORF)

Gerhard Zemannstvárnil súdneho patológa LeaGrafa, ktorý hral vo všetkých dieloch rakúsko-nemeckého Komisára Rexa.Zomrel nasrdcový infarktv roku2010, vo veku 70 rokov.

Christian Böck v podaní HeinaWeixelbrauna nastúpil ako nový kolega Richarda po odchode Stockingera do Salzburgu. Na obrazovkách sme ho videlištyri série. Po účinkovaní v seriáli si zahral niekoľkotelevíznych úloh, no predovšetkým sa venoval divadlu. Je ženatý amá dvedeti.

Heinz Weixelbraun v roku 1996 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, FB/Heinz Weixelbraun)
Zobraziť galériu (12)
Heinz Weixelbraun v roku 1996 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, FB/Heinz Weixelbraun)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, FB/Heinz Weixelbraun)

Divadelný a televízny herec Martin Weinek stvárnil asistentaFritza Kunza celkovo v58 epozódach.Okrem herectvasaWeinek venuje aj vinohradom,pomáha mu jeho manželka Eva.

Martin Weinek v roku 1999 a 2018 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © ORF / Toni Muhr)
Zobraziť galériu (12)
Martin Weinek v roku 1999 a 2018 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © ORF / Toni Muhr)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Photo © ORF / Toni Muhr)

Nikki Herzog stvárnila Elke Winkens, ktorej práve táto rola v Komisárovi Rexovipriniesla prielom v kariére. Bola najlepšou zo 120 uchádzačiek o úlohu krásnej kriminalistky. Neskôr si zahrala vo viacerých snímkach a seriáloch, v roku 2018 hviezdila v asi 250 epizódach rakúskej telenovely Sila lásky. Má za sebou trojročné manželstvo s viedenských podnikateľom Christianom Fischero, ktoré skončilo v roku 2014. Niekoľko rokov chodila s umelcom Viktorom Gernotom. Čo mnohí netušíli, Elke Winkens má dvojča (brata).

Elke Winkens v roku 2002 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Elke Winkens)
Zobraziť galériu (12)
Elke Winkens v roku 2002 a 2019 (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Elke Winkens)  (Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, Instagram/Elke Winkens)

Viac o téme: Gedeon BurkhardKomisár RexTobias MorettiAlexander Pschill
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu