Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Jedinečný talent, nezabudnuteľné úlohy a obrovský šarm: Toto sú hollywoodske DIVY, ktoré zmenili svet filmu

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/Invision/Evan Agostini, Mark Von Holden, Richard Shotwell, Jordan Strauss)

Ako sa hovorí... Talenty takéhoto formátu sa rodia raz za život. Zdá sa, že pred niekoľkými desiatkami rokov sa narodili silné a nadané ženy, ktoré svojím spôsobom zmenili svet filmu. Svoju tvár a svoju osobnosť prepožičali desiatkam postáv a stvorili míľniky, vďaka ktorým mali ženy vo filme nezabudnuteľné postavenie.

Goldie Hawn

Krásna, odviazaná a tak trošku šialená blondína. Aj to je Goldie Hawn, ktorá vo svojich 74-och rokoch vyzerá geniálne. Zrejme za to môže jej večne mladý duch. Už vyše 30 rokov tvorí pár s Kurtom Russellom a na svoju lásku nepotrebujú ani papier. Už ako dievčatko účinkovala v rôznych televíznych šou a navštevovala aj hodiny baletu a stepu.

Skutočný zlom však prišiel, keď získala vedľajšiu úlohu vo filme Kaktusový kvet (1969), kde si zahrala s Ingrid Bergman aWalterom Mathauom. Získala Oscara aj Zlatý Glóbus. Mala len 24 rokov. Odvtedy jej hviezda stúpala a mohli sme si ju vychutnať v desiatkach filmov. Ďalšia veľká šanca prišla v snímke Stevena Spielberga Sugarlandský expres (1974).

S nástupom 80. rokov sa začala objavovať v komédiách s nádychom romantiky, ktoré mali hlbší kontext. Často išlo o príbehy žien, ktoré sa ocitli na križovatke. Práve počas jedného z takýchto filmov (Popoludňajšej zmeny, 1984) sa zbližila so svojím terajším partnerom Kurtom Russellom, s ktorým si zahrala aj vo filme Cez palubu (1987). Okrem toho sme mohli Goldie vidieť v ďalších snímkach ako Vták na drôte (1990), Smrť jej pristane (1992), Rockerky (2002) či Dámska jazda (2017). S hudobníkom Billom Hudsonom má dve deti Olivera a Kate - obaja sú herci. So svojím terajším partnerom má syna Wyatta Russella, ktorý je hokejistom aj hercom.

Jedinečný talent, nezabudnuteľné úlohy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Invision)

Susan Sarandon

Susan Sarandon vyrastala v prísne katolíckej rodine, navštevovala katolícke školy, v ktorých ju učili mníšky. Myslíte si, že je konzervatívny katolík? Práve naopak. Vždy bola rebelka a so sestrami mala neustále konflikty. Už na strednej sa začala zapájať do protestov proti vojne vo Vietname a angažovala sa aj v bojoch za občianske práva. Neskôr sa prekvapivo rozhodla ísť študovať na katolícku univerzitu angličtinu a drámu. Na hodinách herectva sa zoznámila so svojím prvým manželom Christom Sarandonom. Po rozvode si nechala jeho meno a používa ho dodnes.

Po škole začínala ako modelka a okrem toho dostávala množstvo menších úloh v televízii, na javisku a neskôr aj vo filmoch. Jej prvou výraznejšou úlohou bola vedľajšia úloha v snímke Na titulnej strane z roku 1974. Väčší úspech však prišiel po boku Roberta Redforda vo filme Veľký WaldoPepper a v remaku muzikálu The Rocky Horror Picture o rok neskôr. Prvá nominácia na Oscara za herečku v hlavnej úlohe prišla po filme Atlantic City (1980).

Úlohy sa začali čoraz viac množiť a zo Sarandon sa stávala skutočná filmová hviezda. Raketovým štartom však bol film Čarodejnice z Eastwicku (1987), kde si zahrala po boku Michelle Pffeifer a Cher.Sarandonsa objavil vo filmoch Bull Durham (1988), Thelma a Louise (1991), Nebezpečný klient (1994) a v roku 1995 získala Oscara sa úlohu mníšky vo filme Mŕtvy muž prichádza.

Aj v osobnom živote si zažila svoje. Práve režisér filmu Atlantic City Louise Malle bol dôvodom rozchodu s jej vtedajším manželom Sarandonom a neskôr sa Sean Penn stal dôvodom rozchodu s Malleom. S Pennom žila len rok a neskôr si vzala talianskeho režiséra Franca Amurriho, s ktorým má dcéru Evu Amurri. S ňou (a s Goldie Hawn) si zahrala vo filme Rockerky. S ďalším manželom hercom Timom Robbinsom. Žila si ním takmer 20 rokov a má s ním dve deti, aj tento vzťah sa rozpadol. Do roku 2015 ol jej partnerom Jonathan Bricklin.

Diane Keaton

Jedna z múz Woodyho Allena, samostatná a silná, slobodná a talentovaná a neskutočne charizmatická Diane Keaton nesmie v našom rebríčku chýbať. Je jednou z mála žien v Hollywoode, ktorá sa ako prvá predstavovala v úlohe zabávačiek a komediálnych herečiek. Vlastným menom Diane Hall (ako Allenova Annie Hall) sa rozhodla stať herečkou kvôli skutočne vtipnej príhode. Keď jej matka dostala cenu za najlepšiu cenu v domácnosti, rozhodla sa študovať herectvo kvôli teatrálnosti ceremónie. Štúdium jej vydržalo len rok, keďže sa snažila presadiť v divadle a živila sa vystúpeniami po nočných kluboch, kde spievala.

V roku 1968 vyhrala konkurz do úlohy Sheily v muzikále vlasy na Broadwayi. Práve kvôli nemu si zmenila svoje priezvisko. Jedna Diane Hall už v hre hrala, rozhodla sa preto pre rodné meno svojej matky. Začiatky 70. rokov patrili filmu, Daine chcela skúsiť filmovú kariéru. Jej debutom bol film Milenci a ďalší cudzinci, kde si ju všimol režisér Francis Ford Coppola a o dva roky ju obsadil do legendárneho Krstného otca a pre Diane Keaton to znamenalo roky skvelých úloh. V tom istom období začala spolupracovať aj s Woodym Allenom, s ktorým natočila niekoľko jeho najlepších filmov. Za snímku Annie Hall, ktorá bola inšpirovaná vzťahom Allena a Keaton, získala svojho jediného Oscara.

Nasledovali zlaté 90. roky, kedy si zahrala v komédii Hlava rodiny, v pokračovaní Krstného otca, v Klube odložených žien a v ďalších úspešných snímkach. Po veľkom úspechu prišlo ochladenie, ktoré však vystriedala ďalšia pecka. Lepšie neskoro ako nikdy, kde si zahrala po boku Jacka Nicholsona sa opäť potvrdil jej obrovský komediálny talent.

Diane Keaton so svojimi deťmi
Zobraziť galériu (6)
Diane Keaton so svojimi deťmi  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss, Invision)

Diane Keaton mala niekoľko životných partnerov. Boli medzi nimi Woody Allen, s ktorým napriek rozchodu ostali priateľmi dodnes. Takmer tri roky randila s hercom Warrenom Beattym, s ktorým sú tiež priateľmi. Nejaký čas chodila aj s Al Pacinom, neustále sa schádzali a rozchádzali a ich vzťah sa skončil spoločne so záverom trilógie Krstného otca. Z toho, že nie je vydatá si nič nerobí. V roku 1996 si adoptovala dcéru Dexter a o päť rokov syna Duka.

Meryl Streep

K ďalším divám, ktoré toho majú na konte požehnane určite patrí Meryl Streep. Označujú ju aj za najväčšiu žijúcu alebo ako poslednú klasickú herečku Hollywoodu. Napriek tomu, že nepredstavovala ideál hollywoodskej krásy, talentom a charizmou hravo prebila všetky ostatné. Vyznačovala sa ženským šarmom a stvárnila množstvo silných ženských postáv. Už na strednej sa zaujímala o herectvo, študovala angličtinu a dramatické umenie. Herectvo študovala na Yale a od tej doby pôsobila v jednom z newyorských divadiel a objavila sa v desiatkach úloh.

Už na začiatku kariéry povedala, že nechce hrať plytké postavy a už vôbec nie polooblečené. Deutovala menšou úlohou v dráme Julie (1977), kde si zahrala po boku Jane Fondy. Prvú nomináciu na Oscara získala za úlohu Lindy vo filme Lovec jeleňov.

Objavila sa aj v jednom z najkultovejších filmov Woodyho Allena Manhattan (1979) a Oscara jej priniesla vedľajšiaúloha Joany Kramerovej vo filme Kramerová vs. Kramer. Prelom 70. a 80. rokov predstavoval najúspešnejšie obdobie v jej hereckej kariére. Oscara za hlavnú úlohu opäť získala za hlavnú úlohu v snímke Sophiina voľba (1982). Ďalšieho Oscara za hlavnú úlohu získala získala presne o tridsať rokov za úlohu Margaret Thatcherovej vo filme Železná lady. Na konte má tri Oscary a až osemnásť nominácií.

Jedinečný talent, nezabudnuteľné úlohy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss, Invision)

Meryl Streep má na konte vyše šesťdesiat titulov, mohli sme ju vidieť v Madisonských mostoch, vo filme Smrť jej pristane, Hodiny, Marvinova izba, v muzikáli Mamma Mia!, vo filme Sufražetka či The Post: Aféra v Pentagone a mnohých ďalších. Od svojich hereckých kolegýň sa však líši. Neznáša diéty, cvičenie a plastické operácie. Aj role osudových žien akoby vychádzali z jej životy. Jej láska zo štúdií John Cazale zomrel v roku 1978 na rakovinu a Meryl sa nervovo zrútila.

V ten istý rok sa však vydala za sochára Dona Gummera, s ktorým žije dodnes. Romantická Meryl Streep sa údajne tu a tam zamilovala do nejakého svojho kolegu a Gummer ju presviedčal, aby ostala. Všetko však zmenili štyri deti, ktoré spoločne vychovali. Z Los Angeles sa presťahovali do Connecticutu a Meryl predala aj svoj dom na Manhatane za deväť miliónov dokárov. Herečka je vo veku, kedy zbiera ocenenia za celoživotný prínos a my jej za jej filmy môžeme byť len vďační.

Sigourney Weaver

Newyorčanka so židovskou krvou pochádza z prominentnej rodiny. Otec bol prezidentom NBC a matka bola anglická herečka. Študovala na prominentných školách, na jednej z nich bola jej spolužiačkou Meryl Streep,a je príklad silnej, emancipovanej, ale nie feministickej ženy. Našla si čas na kariéru aj na rodinu, neprivoláva škandály a už od rok 1984 žije v režisérom divadelných hier Jimom Simpsonom. S filmom začalakoncom 70. rokov. Mihla sa v Annie Hall Woodyho Allena. Za toto mihnutie dostala honorár 30 dolárov. Nasledoval film ŠIalenec a potom prišiel boom.

Pozornosť na seba strhla hneď svojím tretím filmom. Votrelec režiséra Ridleyho Scotta bol v roku 1979 nezabudnuteľným a kultovým terorom na strieborných plátnach. Aj preto si túto herečku budeme navždy pamätať ako odvážnu Ripleyovú. Aj vďaka sérii o Votrelcoch si mohla dovoliť natáčať malé nezávislé filmy. Návraty Ripleyovej jej pomohli finančne vyžiť a zároveň točiť filmy "o niečom".

S Jamie Lee Curtisa Lindou Hamilton (Sarah Connor, Terminátor) sa postarala o to, aby boli ženy kvalitnými akčnými hrdinkami. Do tretieho pokračovania Votrelca sa jej nechcelo ísť, no honorár ju presvedčil, film však nebol bohviečo. Štvrtý diel zlákal Ripleyovú takisto len kvôli 11-miliónovému honoráru. Okrem Votrelca sa objavila aj vo filmoch Podnikavé dievča, Krotitelia duchov, Pred svadbou nie! či Avatar.

Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtissa narodila hercovi Tonymu Curtisovi a Janet Leighovej,slávnej obetizo sprchovej scény z Hitchcockovho Psycha. Krátko po rozvode rodičov skončila Jamie v matkinej starostlivosti. Janet sa snažila uchrániť malú Jamie od hollywoodskeho biznisu a všetkých nástrah dospelého života. Pozeranie filmov mala obmedzené a nemohla vidieť ani najslávnejšiu scénu svojej matky. Herectvo sa však už vo veľmi mladom veku stalo jej vášnou a chcela sa mu venovať na plný úväzok.

Jedinečný talent, nezabudnuteľné úlohy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Agostini/Invision)

Po dvoch televíznych projektoch sa jej naskytla možnosť hrať hlavnú úlohu v nezávislom nízkorozpočtovom horore Johna Carpentera Halloween (1978). Rolu prijala napriek nízkemu honoráru (len 8-tisíc dolárov). Tento risk sa jej vyplatil ako Laurie Strode, sestra šialeného vraha Michaela Myersa. Halloween sa stal komerčne najúspešnejším undergroundovým filmom v histórii kinematografie a navždy sa stal zlatouklasikoužánru.

Z Jamie Lee sa stala cez noc hviezda. Nasledovala séria hororov, po ktorých sa Jamie cítila byť zaškatuľkovaná. Ďalší risk v podobe pokusu o stelesnenie femme-fatale nevyšiel. Herečka strácala pôdu pod nohami no na prelome 80. a 90. rokov prišli úspechy v podobe filmov ako je Moja prvá láska, Večne mladý či Pravdivé lži, kde si zahrala a Arnoldon Schwarzeneggerom. Účinkovala aj v seriáli Netflixu Scream Queens a do úlohy Laury Strodeovej sa vrátila pred zrhuba dvoma rokmi a vráti sa znova, máme sa na čo tešiť!

Viac o téme: Sigourney WeaverMeryl StreepSusan SarandonDiane KeatonJamie Lee CurtisGoldie Hawn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu