Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Troška predstavil novú rozprávku: VIDEO Príbeh o odvážnej dievčine, vodníkovi a zakliatom princovi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © CinemArt)

Nová filmová rozprávka Zdeňka Trošku Zakliate pierko príde do kín začiatkom januára. Nový rozprávkový príbeh o odvážnej dievčine, ktorá sa vyberie do ďalekého sveta, aby oslobodila zakliateho princa, predstavil český režisér v Bratislave.

Zlaté pierko je Troškovou deviatou rozprávkou. V minulosti oslovil malých i veľkých divákov titulmi O princeznej Jasněnce a létajícim ševci, Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Nejkrásnejší hádanka, Čertova nevěsta, Čertoviny. "Snažili sme sa ísť v duchu obľúbenej Princeznej z mlyna alebo Čertovín, to znamená juhočeská dedinka, juhočeská krajina, juhočeská báchorka," uviedol na stretnutí s novinármi režisér, ktorý sa tiež podpísal pod scenár spolu s Marekom Kališom.

V Zakliatom pierku rozprávka o láske a dobrom srdci, ktoré pomôžu prekonať všetky nástrahy. "A o tom, že byť dobrým človekom, je jedna znajväčších hodnôt, ktoré vživote máme. Slušné správanie a pomoc blížnemu sa znašich životov rýchlo vytráca. Nie je nič krajšie, ako keď dobro zvíťazí nad zlom. A malo by to tak byť nielen vrozprávkach," hovoríTroška.

Troška predstavil novú rozprávku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Photo © CinemArt)

Do novinky opäť obsadil neopozerané tváre. V hlavných úlohách sa predstavia Anastasia Chocholatá a Lukáš Pavlásek, zakliateho princa Vítka stvárnil Petr Urban. "Zdeněk je veľký pohodár, natáčanie bolo super a ja som si to veľmi užil, myslím, že všetci si to veľmi užili," zhodnotil Urban, poslucháč pražskej Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU).

"Hlavne nám prialo počasie. Celý film sme natočili, i s voľnými dňami, za mesiac. Začali sme 24. mája a 24. júna skončili. Je to o tom, že človek musí byť dobre pripravený. Čím lepšie máte všetko pripravené v hlave, potom to funguje na pľaci. I nálada pred kamerou a za kamerou, štáb, všetci boli perfektní, myslím, že vo filme je to poznať," poznamenalTroška.

Na aký príbeh sa môžeme tešiť?

V novinke prináša príbeh Aninky, dievčiny žijúcej na statku sdvoma nafúkanými sestrami, ktorým musí slúžiť. Jedného dňa však nájde pierko, pomocou ktorého si privolá princa Vítka, zakliateho do vtáčej podoby. Keď zlé sestry zistia, že sa Aninka stretáva s pekným mládencom, pierko jej vezmú, zničia ho a Vítek zmizne. Jediná možnosť, ako zlomiť Vítkovo prekliatie, je nájsť ho vďalekom svete. A tak sa Aninka vydáva na cestu, aby zachránila svojho milovaného. Jej spoločníkom sa stáva vodník, ktorý jej pomáha prekonávať prekážky, spoločne prežijú nielen veľa dobrodružstiev, ale aj zábavy.

Troška predstavil novú rozprávku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Photo © CinemArt)

Troškapotvrdil, že v prípade Lukáša Pavláska, ktorý divákov pobaví práve v úlohe vodníka, ide o prvú filmovú úlohu herca a komika. "Stačí len, keď vyvalí oči, nafúkne líca a je z neho vodník. Stačilo mu pridať medzi tie jeho blonďavé slamové vlasy trochu zelených a bol úžasný. Bola to jeho prvá rola pred kamerou a myslím, že sa toho zhostil veľmi dobre," konštatoval režisér.

Troška predstavil novú rozprávku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Photo © CinemArt)

V jeho novej snímke "plnej leta, slnka, farieb, kvetov a vôní", si v ďalších úlohách zahrali Lucie Polišenská, Šárka Vaculíková, Sara Sandeva, Andrea Hoffmannová, Dana Syslová, Marek Lambora či Martin Stránský.Rozprávka Zakliate pierko vstúpi do kín 2. januára 2020.

Rozprávky sú podľa Trošku najkrajší útvar, aký existuje

Český režisér Zdeněk Troška považuje rozprávky za najkrajší útvar, aký existuje. „Rozprávky sú krásne, ako v knihe, tak i na plátne a hlavne končia, na rozdiel od života, dobre. Dobro v nich musí vždy zvíťaziť a zlo byť potrestané. Podľa mňa nie je nič krajšie a ľudia to v dnešnej dobe, keď sa slušné správanie a pomoc blížnemu z našich životov rýchlo vytráca, veľmi potrebujú. Sami mi to často hovoria alebo píšu, aby som točil také filmy,“ vyznal sa v rozhovore režisér.

Byť dobrým človekom je podľa neho totiž jedna z najväčších hodnôt, ktoré v živote máme. Snímka je jedinečná zároveň tým, že v nej nie je žiadne násilie. „Dnes sa v tých filmoch stále len mlátia a zabíjajú... Ja si hovorím, nie, ja urobím rozprávku, v ktorej nebude násilie! Je tam síce trošku psychické týranie, tým, že je ten princ zakliaty zlou princeznou, ale nie sú tam žiadne bitky. Ja to nemám rád,“ poznamenal 66-ročný filmár, podľa ktorého je každý sám zodpovedný za svoj život a za to, čo si doň púšťa.

Zdeněk Troška (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)
Zobraziť galériu (5)
Zdeněk Troška (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

„Život si musíte sami usporiadať a obklopiť sa v ňom krásnymi vecami, ktoré vám urobia radosť, ktoré vás pohladia na duši a ktoré vám pomáhajú. Stačí, keď si večer pred spaním poviete, na čo sa zajtra tešíte,“ podotkol.

Viac o téme: Zdeněk TroškaZakliate pierko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu