Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sumy, z ktorých sa hlava zatočí aj milionárovi: Toto sú najziskovejšie filmové franšízy

Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Svet kinematografie je v prvom rade o filmoch, no drvivá väčšina z nich by nevznikla, keby nemali potenciál zarobiť. Niektoré z nich prekonajú všetky očakávania a dostanú sa do zoznamu najziskovejších filmov. Všeobecne platí, že pokiaľ sa filmu darí, štúdio zvyčajne odklepne aj pokračovanie (Avatar), prípadne začne budovať previazaný vesmír (Marvel Cinematic Universe). Začnú tak vznikať skutočné filmové franšízy.

5. Spider-Man (7,2 miliardy dolárov)

Spider-Man, vlastným menom Peter Parker, je komiksový superhrdina, ktorý sa prvýkrátobjavil v komikse Amazing Fantasy v roku 1962. Od svojho uvedenia je jedným z komerčne najúspešnejších titulov vydavateľstva Marvel, pričom postavu vytvorili autor Stan Lee a výtvarník Steve Ditko. S filmovým spracovaním hlavne kvôli technologickým nedostatkom svojej doby dosť dlho váhalo. Prvý film o pavúčom mužovi sa dostal do kín v roku 2002 a postaral sa o neho režisér Sam Raimi.

Slovenská legenda s talianskymi koreňmi: Zrada ako zo zlého filmu, smrť si ho našla v aute

Úspech na seba nenechal dlho čakať a výsledkom boli ďalšie dve pokračovania. Po vlažne prijatej tretej časti však Spidey dostal na chvíľu oddych. Vrátil sa v ďalších dvoch priemerných filmoch a následne sa vrátil priamo pod hlavičku Marvelu a MCU, kde s ním natočili ďalšie dva filmy a minimálne na jednom ďalšom sa pracuje. Zisky všetkých filmov sa vyšplhali až na 7,2 miliardy dolárov.

4. Avengers (7,7 miliardy dolárov)

Áno, Avengers, rovnako ako aj niektoré z filmov o Spider-Manovi, sú súčasťou Marvel Cinematic Universe, no zároveň sú tak silnými značkami, že v tomto zozname musia byť uvedené aj samostatne. Avengers sami o sebe totiž tvoria sériu filmov, ktorá je popretkávaná sólovkami jednotlivých hrdinov.

Už prvý film bol gigantickým hitom, ako po finančnej stránke, tak aj v rámci prijatia kritiky. Druhý film priniesol mierne sklamanie, no potom sa začali písať dejiny. Dvojica filmov s podtitulom Infinity War a Endgame totálne rozbila historické tabuľky, čo dokazuje aj fakt, že druhý spomínaný je najzárobkovejším filmov celej kinematografie.

3. Čarodejnícky svet Harryho Pottera (9,1 miliardy dolárov)

Harry Potter je sirota a žije u svojich jediných príbuzných, Dursleyovcov. Tí sa o neho starajú naozaj len z povinnosti a najradšej by boli, keby mohol ísť Harry preč. Ich želanie sa naplní, keď malý Harry dovŕši 11 rokov. To je vek, kedy sa začína povinná školská dochádzka na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej. A tak sa začal písať jeden z najobľúbenejších knižných aj filmových príbehov vôbec.

Slovenská herečka zo Za sklom jubiluje! Sexi ako nikdy predtým, prezradila tajomstvo

Harry Potter sa dočkal celkovo ôsmych filmov, no naschvál sa v tomto zozname nachádza ako súčasť celého jeho čarodejníckehosveta. Súčasťou tejto franšízy sú aj filmy Fantastické zvery, ktoré by sa mali v roku 2021 dočkať tretej časti.

2. Star Wars (9,2 miliardy dolárov)

11 filmov a takmer 50 rokov neuveriteľných dobrodružstiev z preďalekej galaxie, ktoré vyrazili dych hneď niekoľkým generáciám divákov. Hviezdne vojny majú nezastúpiteľné miesto v kinematografii, no rovnako tak aj v srdciach ich fanúšikov. O to bolestivejší je fakt, že sága rodu Skywalkerovcov sa už o pár dní definitívne zavŕši.

Do kín sa totiž dostane Epizóda IX s podtitulom Vzostup Skywalkera.Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znova spájajú sily, aby násvzali na výpravnú cestu do ďalekej galaxie. V strhujúcom závere ságy Skywalker sa zrodia nové legendy a odohrá sa konečný boj za slobodu. Franšíza tak určite prekoná 10 miliardové tržby, no na kráľa tohto zoznamu si len tak nesiahne.

1. Marvel Cinematic Universe (22,5 miliardy dolárov)

23 filmov unikátne prepojených do jedného príbehu. Niečo také kinematografia vo svojej histórii ešte nikdy nezažila. Nástup komiksoviek vo svojej plnej sile ukázal, že ľudia tieto príbehy jednoducho zbožňujú. A či je lepším ukazovateľom ako konečné tržby z kín po celom svete?

Šokujúca správa z Dubaja: Zomrela hviezda známych televíznych relácií!

A to Marvel ani zďaleka nekončí. Už tento rok začína fázu 4, ktorá sa zameria na menšie sólo príbehy obľúbených postáv. Rovnako si tak začne pripravovať živnú pôdu na ďalšie epické vyvrcholenie niekoľkých filmov, ktorého sa však dočkáme najskôr o nejakých 10 rokov. Prábehov na vyrozprávanie je však dovtedy ešte dosť.

Viac o téme: MarvelHarry PotterAvengersSpider-ManStar Wars
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu