Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutná vianočná správa z Česka: Známa herečka (†72) náhle zomrela!

Táňa Fischerová
Táňa Fischerová (Zdroj: profimedia)

Vo veku 72 rokov dnes zomrela herečka Táňa Fischerová. ČTK to potvrdila riaditeľka Českého helsinského výboru Lucie Rybová.

Fischerová sa popri herectve niekoľko rokov venovala tiež charite a politickej činnosti. Pôsobila v nadáciách a občianskych združeniach, v rokoch 2002 až 2006 bola poslankyňou a v roku 2013 kandidovala ako nezávislá kandidátka v prezidentských voľbách.

Na filmovom plátne sa prvýkrát objavila pod režijným vedením Vladimíra Čecha v československej dráme Kohút plaší smrť v roku 1961. Hrala tiež napríklad vo filmoch Hotel pre cudzincov (1966), Lev s bielou hrivou (1986) alebo Svedok umierajúceho času (1989). Po roku 1989 sa objavila napríklad v seriáli Koniec veľkých prázdnin (1994).

Fischerová sa narodila v Prahe, jej otcom bol divadelný režisér Jan Fischer, ktorý bol za vojny väznený v Terezíne a Osvienčime. Študovala herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení, školu ale nedokončila. Počas svojej hereckej kariéry pôsobila v Činohernom klube, z ktoréhomusela v roku 1973 odísť.

Štyri roky odohrala v Divadle Jiřího Wolkera, odkiaľ odišla po narodení syna Kryštofa. Musela sa vyrovnať s jeho postihnutím a profesiu prispôsobiť rodine. Stály angažmán už nevzala. Hosťovala v rôznych divadlách, robila s Evaldom Schormom napríklad v Čiernom mníchovi alebo vo Vivisekcii pracovala s Janem Kačerem.

V roku 2002 bola ako nezávislá na kandidátke Únie slobody-DEU zvolená do Poslaneckej snemovne a do roku 2006 pôsobila vo výbore pre vedu, vzdelanie, kultúru, mládež a telovýchovu či stálej komisii pre kontrolu činnosti BIS. V roku 2006 kandidovala v Prahe 2 do Senátu, postúpila do druhého kola. Aj ďalší pokus o návrat do Snemovne bol neúspešný.

V posledných rokoch sa venovala tiež charitatívnej činnosti, bola aj vyhľadávanou recitátorkou a moderátorkou nielen charitatívnych akcií. Koncom marca 2013 sa stala predsedníčkou Českého helsinského výboru, bola vo vedení Národnej rady osôb so zdravotným postihnutím, členkou organizácie Amnesty International alebo správnej rady Nadácie Vízia 97. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovala televízne Adventné koncerty.

Veľkou láskou Táni Fischerovej bola poézia. Roky sa o ňu delila s návštevníkmi Violy a Lýry Pragensis. Jej melodický hlas akoby stvorený pre lyrické verše znel často aj z rozhlasu. Je autorkou niekoľkých kníh.

Viac o téme: Táňa Fischerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu