Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Krásna, nestarnúca a plná charizmy: Julia Roberts mala mužov, o ktorých snívala každá žena

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/ Invision/AP)

Hollywoodska kráska, ktorá prekypuje talentom a (ne)starne s noblesou. Reč je o americkej herečke Julii Roberts, ktorá sa preslávila najmä rolou prostitútky Vivien v obľúbenom trháku Pretty Woman a na konte má množstvo úspešných filmov.

Celým menom Julia Fiona Robertssa narodila 28. októbra 1967vGeorgii.Je anglického, škótskeho, írskeho, waleského, nemeckého a švédskeho pôvodu. Jej rodičia sa rozviedli. Jej matka sa druhýkrát vydala, no ani toto manželstvo nevydržalo a po 11 rokoch sa konal rozvod.

Julia nevlastného otca nemala rada a jej matka neskôr vyhlásila, že vziať si ho bola najväčšia chyba v jej živote. Julia mala troch súrodencov, jej mladša nevlastná sestra však v roku 2014 zomrela na predávkovanie drogami. Jej starší bratEric Roberts, sestraLisa Roberts Gillan a neter Emma Robert sú tiež hercami.

Julia Roberts, Eric Roberts a Lisa Roberts (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/ Invision/AP, SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, SITA/AP Photo/Evan Agostini)
Zobraziť galériu (7)
Julia Roberts, Eric Roberts a Lisa Roberts (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/ Invision/AP, SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, SITA/AP Photo/Evan Agostini)  (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/ Invision/AP, SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, SITA/AP Photo/Evan Agostini, )

Ako dieťa sa túžila stať veterinárkou, no osud ju zaviedol k herectvu.Po ukončení Campbell High School sa spojila s dvomi staršími súrodencami a spolu navštevovali hodiny herectva.

Začiatok a rozbeh hereckejkariéry

Roberts sa prvýkrát predstavila na veľkom plátne vo filmeSatisfakcia(1988) spolu sLiamom NeesonomaJustine Batemanom. Predtým mala malú rolu so svojimbratomEricom vo filmeBlood Red(má dve slová dialógu), nakrútenomv roku 1987, no svetlo sveta uzrelaž v roku 1989.

Jej prvým kritickým úspechom s filmovými hráčmi bolojej vystúpenie v nezávislom filmeMystic Pizzav roku 1988. Tenistý rok si zahrala ešte úlohu vo finále štvrtej sezóny vMiami Vice.V roku 1989 stvárnila v komediálnej dráme Oceľovémagnóliemladúnevestuscukrovkoua za svoj výkon získala prvú nomináciu na Oscara v kategóriiNajlepšia herečkavo vedľajšej úlohe a tiež prvé ocenenie Zlatý glóbus.

Dylan McDermott a Julia Roberts vo filme Oceľové magnólie (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Dylan McDermott a Julia Roberts vo filme Oceľové magnólie (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)  (Zdroj: Photo © TriStar Pictures)

Roberts sa však stala preslávila až vtedy,keďv roku 1990hrala sRichardom Gereomvo filmePretty Woman,kde si zahralaasertívnu prostitútkuso srdcom zo zlata.Roberts získala rolu po tom, čoju vtedajšie hviezdy akoMichelle Pfeiffer,Molly Ringwald,Meg Ryan,Jennifer Jason Leigh,Karen AllenaDaryl Hannahodmietli.Úloha jej tiež priniesla druhú nomináciu na Oscara, tentoraz akonajlepšia herečkav hlavnej úlohea druhé ocenenie Zlatý glóbus.Pretty Womanzaznamenala najvyšší počet predajov vstupeniek v USA za romantickú komédiu a nacelom svetezarobila 463,4milióna dolárov.

Richard Gere a Julia Roberts v snímke Pretty Woman (Zdroj: ČSFD/Touchstone Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Richard Gere a Julia Roberts v snímke Pretty Woman (Zdroj: ČSFD/Touchstone Pictures)  (Zdroj: ČSFD/Touchstone Pictures)

Úspešné filmy, seriály a ocenenia

Julii Robert sa po preslávenej úlohe v Pretty Woman začali ponuky len tak hrnúť. Na konte má v súčasnosti množstvo úspešných filmov, pričom za zmienku určite stoja snímky ako napríklad Hráči so smrťou (1990), Zomrieť mladý (1991), Prípad Pelikán (1993), Michael Collins (1996), Svadba môjho najlepšieho priateľa (1997), Sprasahanie (1997), Druhá alebo prvá (1998), Notting Hill (1999) či Nevesta na útoku (1999), kde si opäť zahrala po boku Richarda Gerea.

Hugh Grant a Julia Roberts vo filme Notting Hill (Zdroj: Photo © PolyGram Filmed Entertainment)
Zobraziť galériu (7)
Hugh Grant a Julia Roberts vo filme Notting Hill (Zdroj: Photo © PolyGram Filmed Entertainment)  (Zdroj: Photo © PolyGram Filmed Entertainment)

Neskôr sa blyska vo filmoch akoErin Brockovich (2000), Dannyho jedenástka (2001), Zlatíčka pre každého (2001), Úsmev Mony Lízy (2003), Na dotyk (2004), Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Na svätého Valentína(2010), Moja krásna učiteľka (2011), Snehulienka (2012), Blízko od seba (2014), Tajomstvo ich očí (2015), Hra peňazí (2016) alebo Obyčajná tvár (2017). Posledné dva roky hrá hlavnú úlohu v seriáliHomecoming, za ktorý získala nomináciu na cenu Zlatý Glóbus.

Zo štyroch nominácií na Oscara sa jej podarilo premeniť jednuv roku 2001 za roluErin Brockovich. Na konte má aj deväť nominácií na Zlatý Glóbus, z ktorých získala až tri, a to za Oceľové magnólie, Pretty Woman a Erin Brockovich.

Julia Roberts vo filme Erin Brockovich v roku 2000. Ona vari vôbec nestarne? (Zdroj: Photo © 2000 Universal Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Julia Roberts vo filme Erin Brockovich v roku 2000. Ona vari vôbec nestarne? (Zdroj: Photo © 2000 Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © 2000 Universal Pictures)

Osobný život

Roberts má za sebou množstvoromantickýchvzťahovs hercami, ktorých by chcela mať nejedna fanúšička. Randila sJasonom Patricom,Liamom Neesonom,Kieferom Sutherlandom,Dylanom McDermottomaMatthewom Perrym. 25. júna 1993 sa vydala za country spevákaLyle Lovetta, no už o dva roky sa konal rozvod. Od roku 1998 do roku 2001 chodila Roberts s hercomBenjaminom Brattom.

Roberts a jej aktuálny manžel, kameramanDaniel Moder, sa stretliv roku 2000 na scénesvojho filmuMexičan,zatiaľ čo ona stále chodila s Brattom.V tom čase sa Moder oženil s Verou Steimbergovou, no o rokneskôr požiadal o rozvod. Nejaký čas na to sa s Juliou Roberts vzali, konkrétne v roku 2002. Spoločne majú tri deti: dvojčatá (dcéru a syna), ktoré sa narodili v roku2004a ďalšiehosyna, ktorý sa narodil tri roky po dvojčatách.

Julia Roberts s manželom Danielom Moderom (Zdroj: SITA/Photo by John Shearer/Invision for the Television Academy/AP Images)
Zobraziť galériu (7)
Julia Roberts s manželom Danielom Moderom (Zdroj: SITA/Photo by John Shearer/Invision for the Television Academy/AP Images)  (Zdroj: SITA/Photo by John Shearer/Invision for the Television Academy/AP Images)

ČasopisPeopleju označil päťkrát za najkrajšiu ženu na svete. Dnes už 52-ročná Julia Roberts je však nielen že výborná a krásnaherečka, no má aj dobrésrdce. Svoj čas a zdroje venovalaUNICEF-u a tiežiným charitatívnym organizáciám.

Viac o téme: Julia Roberts
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu