Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V mladosti sexsymbol, dnes pripútaná na lôžko: Spoznávate túto českú herečku? Oslávila 80 rokov

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Photo © Československý státní film)

Uhrančivé oči a nutná dávka pôvabu spoločne s hereckým talentom stačili Jane Brejchovej, narodenej 20. januára 1940, k tomu, aby dobyla filmový svet.

"Jana Brejchová je našou jedinou skutočnou filmovou hviezdou," hovoril o nej už Jan Werich.Pred filmovou kamerou stála už v 13 rokoch a rýchlo sa stala jednou z najobsadzovanejších herečiek, vyhľadávali ju filmoví režiséri a neskôr aj divadelní.Hviezdnu auru si "česká Bardotka" udržala po celú svoju kariéru.

Najlepšouhereckou školou jej bol sám život, tvrdila často.Od vstupu do filmového sveta točila jeden film za druhým.Dnes ich má na svojom konte takmer stovku, vrátane zahraničných.K tým najlepším patrí Vlčí jama, Vyšší princip, Každý deň odvahu, Mladý muž a bíláveľryba, Zánik samoty Berhof čiKráska v nesnázích, ktorý jej priniesol prestížneho Českého leva za najlepší herecký výkon.

Jana Brejchová vo filme Vyšší princip (Zdroj: Photo © Československý státní film)
Zobraziť galériu (6)
Jana Brejchová vo filme Vyšší princip (Zdroj: Photo © Československý státní film)  (Zdroj: Photo © Československý státní film)

Je z ôsmich detí, režisér ju objavil už ako 13-ročnú

Narodila sa v Prahe ako druhá najstaršia z ôsmich detí.Jej otec rozvážal mlieko, matka bola v domácnosti.V 13-ich ju objavil režisér Ladislav Helge, keď hľadal dievča do filmu Olovený chlieb."Vybral si ma, asi že som bola fotogenická. Krásna nie, ale fotogenická. O talente reč byť nemohla," spomínala neskôr.

Po debute išla Brejchová robiť pisárku, nakoniec sa ale ukázalo, že pri filme bude platnejšia.Pôvabná blondína s velkýmitmavými očami sa stala jednou z najžiarivejších hviezd filmu a od začiatku pracovala s veľkými osobnosťami z radovhercovi režisérov.Veľký vplyv mal na ňu napríkladEvald Schorm, Zdeněk Podskalský v nej zase objavil komediálny talent."Mám skúsenosť, že čím väčšíherec, tým je skromnejší a slušnejší," spomínala Brejchová na počiatky svojej dráhy.

Jana Brejchová vo filme Kdyby tisíc klarinetu (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (6)
Jana Brejchová vo filme Kdyby tisíc klarinetu (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Už v 60. rokoch z nej médiá urobilisex-symbol, Brejchová sa ale dokázala prehrať do charakterových úloh a nesplnila sa jej tak obava, že skončí ako "starnúcidiablik".Prácimala vždy dosť, nebolo výnimkou, že dokončila v jednom roku i štyri filmy, niektoré natáčala zároveň.Hrala vo Vlčí jáme(1957), Vyšším princípu (1960), muzikáloch Kdyby tisíc klarinetů (1964) a Noc na Karlštejně (1973) aj v množstvekomédií 60. a 70. rokov, napríklad Hodíme sa k sebe, miláčik ...?(1974).

Legendárny Ivan Mistrík a Jana Brejchová vo filme Dům v Kaprové ulici (Zdroj: Photo © Neue Filmform Heiner Braun)
Zobraziť galériu (6)
Legendárny Ivan Mistrík a Jana Brejchová vo filme Dům v Kaprové ulici (Zdroj: Photo © Neue Filmform Heiner Braun)  (Zdroj: Photo © Neue Filmform Heiner Braun)

Najradšej mala divadlo, v roku 2013 skolabovala

Niekoľko úloh mala v televízii, bola napríklad kráľovnou v rozprávkovej sérii o princeznej Arabele.Z jej vážnejších snímok v neskoršej dobe vynikajú Citlivé miesta z roku 1978 o vzťahu medzi matkou a dcérou, kde si zahrala s vlastnou dcérou Terezou, či dráma Skalpel, prosím (1985) podľa knihy ValjiStýblovejs Miroslavom Macháčkom v hlavnej úlohe.

Od polovice 90. rokov ale Brejchová dávala stále väčšiu prednosť divadlu a jej úlohypred kamerou sa dajú spočítať na prstoch: "Divadlo ma pohltilo, je slobodnejšie, môžem si vybrať, čo chcem hrať. Môžem osloviť režiséra,herca... Vo filme dostanete scenár, a buď ho vezmete, alebo nie, "uviedla k tomu.

Jana Brejchová v roku 2010, keď slávila 70 rokov (Zdroj: TASR/Pavol Jurčo)
Zobraziť galériu (6)
Jana Brejchová v roku 2010, keď slávila 70 rokov (Zdroj: TASR/Pavol Jurčo)  (Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo)

Na javisku si navyše precvičovala pamäť a bojovala tak s neurologickými ťažkosťami.Postup choroby sa ale zastaviť nepodarilo a v októbri 2013 prišiel kolaps, od tej doby žije Brejchová v liečebni, nakoľko potrebuje starostlivosť 24 hodín denne. Ako povedala jej dcéra pre české noviny Aha!, z jej mamy je ležiaci pacient. "Má pomerne značný neurologický nález, takže je pripútaná na lôžko," uviedla jej dcéra Tereza.

Po boku mala slávnych mužov

Oslnivá kariéra jej priniesla aj množstvoslávnych partnerov.Už v sedemnástich si vzala začínajúceho Miloša Formana;vydržali spolu tri roky.Potom bola rok vydatá za nemeckéhohercaUlricha U Thein.

Tretíkrát sa vydala za kolegu Vlastimila Brodského a manželstvo, v ktorom sa narodila dcéra Tereza (ktorá zdarne kráča v hereckých stopách rodičov), vydržalo 18 rokov.Potom žila Brejchová cez desať rokov s Jaromírom Hanzlíkom a začiatkom 90. rokov sa zblížila s Jiřím Zahajským, žili spolu až do jeho smrti v roku 2007.

Viac o téme: Jana Brejchová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu