Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Legendárny MacGyver oslavuje: Toto, že je on? FOTO, z ktorej padnete do kolien

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube)

Meno Richard Dean Anderson možno mladej generácii veľa nehovorí, ale keď sa povie MacGyver, všetci vieme, o koho ide. Herec čoskoro oslávi 70 a po rokoch má teda od pôvodného výzoru MacGyvera ďaleko. Črty mu však ostali, ale predsa... Spoznali by ste ho?

Amerického herca Richarda Deana Andersona preslávila postava z kultového seriálu MacGyver. Divácky seriál omimoriadne zručnom, vynaliezavom, inteligentnom a všestrannom Angusovi MacGyverovi od filmového tvorcu Lee Davida Zlotoffa mal 139 epizód. Vo štvrtok 23. januára sa MacGyver, ktorý vie bežné predmety používať originálnym spôsobom akrajne nebezpečné situácie rieši nanajvýš pokojne, dožíva 70 rokov.

Takto vyzerá herec dnes
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá herec dnes  (Zdroj: profimedia)

Hokej zanechal kvôli úrazu

Richard Dean Anderson sa narodil 23. januára 1950 v Minneapolise v štáte Minnesota do rodiny stredoškolského učiteľa aherečky. Ako adolescent sa venoval hokeju, ale kvôli úrazu ho zanechal. Neskôr obľuboval aj cyklistiku, adrenalínové športy a cestovanie. Po ukončení školy sa začal venovať herectvu. Potom, čo navštevoval kurzy herectva na St. Cloud State College a na univerzite v Ohiu, odišiel do Los Angeles, kde sa spočiatku živil ako pouličný klaun a žonglér a tiež ako príležitostný spevák. Istý čas pôsobil aj v Improvisational Theatre Company.

Legendárny MacGyver oslavuje: Toto,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

Pred televíznymi kamerami začínal rolou v dobrodružnom seriáli Seven Brides for Seven Brothers (1982) vréžii Johna Pattersona,Gary Nelsona a Johna Florea, kde sa predstavil ako najstarší z bratov Adam Mc Faddan. Písal sa rok 1983 a prišla ďalšia ponuka. Herec stvárnil námorného pilota - poručíka Simona Adamsa, v seriáli Emerald Point N.A.S. Pod réžiu snímky sa popísali Larry Elikann aKaren Arthur.

Úspech prišiel s westernom

Veľká životná úloha však na neho len čakala. Vroku 1985 dostal príležitosť, ktorá sa neodmieta. Andersona obsadili do titulnej úlohy úspešného a pre mnohých kultového seriálu MacGyver. V prvej sérii vystupoval ako tajný agent pracujúci pre Pentagon. Na televíznych obrazovkách vystupoval v tomto seriáli v 139 epizódach, celých sedem sezón. Prvé dve sezóny sa nakrúcali v Los Angeles, na ďalšie roky sa presunula produkcia na sever do Vancouveru. Tento mimoriadne sledovaný seriál priniesol hercovi obrovskú popularitu.

Úspech zaznamenal aj westernový seriál Legend (1995), v ktorom si Anderson zahral pod režisérskou taktovkou Jamesa L. Conwaya. V roku 1986 debutoval hlavnou úlohou vo filme Ordinary Heroes (Obyčajní hrdinovia) vréžii Petra H. Coopera. Snímka zprostredia vietnamskej vojny ponúkla Richardovi široký priestor na potvrdenie hereckého talentu. Ďalej účinkoval vo filmoch Throught The Eyes of Killer (Očami vraha, 1992) vréžii Petra Marklea a v Schwitzerovej snímke Past the Bleachers (Hra orodinu, 1995). Richard Dean Anderson založil so svojím priateľom Michaelom Greenburgem vlastnú produkčnú spoločnosť Gekko Film Corporation, ktorá sa venovala vývoju aprodukcii seriálov.

Priaznivý ohlas publika mu priniesla aj úloha v dvojdielnej minisérii Pandora's Clock (Pandorina skrinka, 1996) vréžii Erica Laneuvillea, kde stvárnil charizmatického pilota. Po spojení Gekko Corporation a Spoločnosti MGM / UA a Showtime Television sa rozbehlo nakrúcanie sci-fi seriálu Stargate SG-1 (Hviezdna brána, 1997). Herec vprojekte zotrval ďalších 8 rokov.

Experti Pentagónu vroku 2001 požiadali vboji proti terorizmu o rady aj hollywoodskych tvorcov.Na panelovej diskusii sa medzi inými zúčastnili aj scenárista známeho akčného seriáluMacGyverDavid Engelbach. Herec Richard Dean Anderson sa zaujíma aj o ekologické projekty, ako napríkladSea Shepherd Society, ktorý sa zaoberá ochranou morských živočíchov.

Viac o téme: MacGyverRichard Dean Anderson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu