Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Filmový mág, ktorý nechával splynúť sny so skutočnosťou: Viete, kto bol milujúcim manželom Perinbaby?

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/ Ellis Bosworth, File)

Všednú realitu dokázal premeniť vo fascinujúcu, takmer magickú podívanou. Federico Fellini, narodený 20. januára 1920, nechával sny a skutočnosť splynúť v jedno, vo filme i v živote. Podsaditý Talian s hlbokými tmavými očami nakrútil legendárne filmy Sladký život, Cesta, Cabiriine noci, Osem a pol alebo Amarcord. Držiteľ piatich Oscarov bol tiež zručným karikaturistom, bonvivánom (pôžitkárom, pozn. redakcia), mystifikátorom aj milujúcim manželom.

Mystifikáciu vnímal Fellini ako súčasť umeleckej tvorby. Život bol pre neho javisko, priestor k hre a zážitkom, a tak je jeho osoba opradená mnohými legendami. Náruživý rozprávač neuveriteľných príbehov, vlastných i cudzích, pretváral svet k obrazu svojmu.

Federico Fellini je považovaný za jedného z najväčších umelcov v dejinách filmu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)
Zobraziť galériu (6)
Federico Fellini je považovaný za jedného z najväčších umelcov v dejinách filmu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

FedericoFellinisa narodil 20. januára 1920 vtalianskom mestečku Rimini na malebnom pobreží regiónu Emilia-Romagna. Jeho otec pracoval ako obchodný cestujúci, matka bola ženou vdomácnosti.Rodák z Rimini sám o sebe tvrdil, že ako chlapec niekoľkokrát utiekol z domova, aby sa dal k cirkusu, a túto neobyčajnú skúsenosť potom premietol do svojich filmov Osem a pol, Giulietta a duchovia, Klauni alebo Roma, kde ukazuje život ako magický cirkus.

Jeho osudovou láskou bolaGulietta Masinová

Po maturite na gymnáziu Fellini chvíľu vo Florencii kreslil a písal vtipy aj drobné texty pre miestny satirický týždenník. V tom pokračoval aj neskôr v Ríme. Pre talianskeho komika Macaria vymýšľal filmové gagy, písal satirické poviedky a komické skeče pre rozhlas. Rozhlasový režisér Nunzio Filogamo na neho neskôr spomínal ako na "vždy dobre naloženého výstredníka,ktorý vedel vychádzať s ľuďmi." A v sídle talianskeho rozhlasu sa v roku 1942 Fellini zoznámil s životnou láskou Guliettou Masinovou, ktorá sa u nás preslávila rolouPerinbabyv rovnomennom filme.

Federico Fellini a Giulietta Masina sa veľmi milovali (Zdroj: Photo © Spektrum)
Zobraziť galériu (6)
Federico Fellini a Giulietta Masina sa veľmi milovali (Zdroj: Photo © Spektrum)  (Zdroj: Photo © Spektrum)

"Bola ženou môjho osudu. Došiel som k názoru, že náš vzťah existoval už predtým, než sme sa stretli, a on mohol vzniknúť," opísal Fellini neskôr zvláštne puto medzi ním a ženou, s ktorou sa v októbri 1943 oženil a ktorá sa neskôr stala hviezdou mnohých jeho filmov. Bola jeho pravým opakom, vzorne rozumná a cieľavedomá.

Od kresliarskeho štúdia k filmu

Po oslobodení Ríma si Fellini otvoril kresliarske štúdio, kde kreslil pre amerických vojakov karikatúry. V roku 1945 ho náhodou navštívil režisér Roberto Rosselini a okamžite Felliniho angažoval ako scenáristu a asistenta.

O päť rokov neskôr Fellini spolurežíroval svoju prvú snímkuSvetlá varieté, kde si jednu zo svojich prvých rolí zahrala aj jeho Giulietta. V roku 1952 nasledovala romantická komédia Biely šejk a rok na to tragikomickásnímkaDarmošľapio piatich mladíkoch, ktorí sa len tak bezcieľne potulujú a nevedia čo so životom. V ňom sa objavila aj česká herečka Lída Baarová.

Za vydarenúexistenciálnu drámu La Strada (Cesta)s Anthonym Quinnom a Masinovou z roku 1954 dostal Fellini prvého Oscara. Rovnakú cenu mu vyniesli aj Cabiriine noci (1957), film zo života pouličnej rímskej prostitútky, opäť s Masinovou, a filmy Osem a pol (1963) a Amarcord (1973).

Gulietta Masinová vo filme Cabiriine noci (Zdroj: Photo © Paramount Italiana)
Zobraziť galériu (6)
Gulietta Masinová vo filme Cabiriine noci (Zdroj: Photo © Paramount Italiana)  (Zdroj: Photo © Paramount Italiana)

V poslednom menovanom snímke sa Fellini vrátil k atmosfére rodného prímorského mestečka, nakrútil ho podľa vlastnej prózy Moja Rimini, snímka je rozprávanádetskými očami. A v osemdesiatych rokoch zaujal vizuálne pôsobivouvíziou zániku sveta A loď pláva.

Sladkým životom vyvolal škandál

Sladkým životom (La Dolce Vita), natočeným v roku 1960, si Fellini trúfol prelomiť snáď všetky dobovétabu na poli morálnom, náboženskom i erotickom, snímkavyvolala škandál ale získala aj Veľkú cenu na MFF v Cannes i rad ďalších cien, a stala sa filmovou klasikou. Rovnako ako nesmrteľná nočná scéna z neho, v ktorej sa Anita Ekbergová ako zmyselná Sylviaa Marcello Mastroianni v úlohe zhýralého bulvárneho novinára kúpu vo Fontáne di Trevi.

Marcello Mastroianni a Anita Ekberg vo filme Sladký život (Zdroj: Photo © Pathé Consortium Cinéma)
Zobraziť galériu (6)
Marcello Mastroianni a Anita Ekberg vo filme Sladký život (Zdroj: Photo © Pathé Consortium Cinéma)  (Zdroj: Photo © Pathé Consortium Cinéma)

Poetickádráma Ginger a Fred z roku 1986 bolo ďalšie hereckú príležitostí pre Masinovúa Mastroianniho, ktorí si vo filme zahrali pár starnúcich varietných tanečníkov. Tvorivé kariéru zavŕšil Fellini v roku 1990 alegorickou komédiou o námesačná mladíkovi Hlas luny.

"Robím filmy tak, že rozprávam útržky zo svojho života," hovoril legendárny filmár, ktorého život sa uzavrel 31. októbra 1993. Jeho osudová láska Masinová ho prežila len o päť mesiacov. Sú pochovaní v spoločnom hrobe na cintoríne v Rimini.

Viac o téme: Federico FelliniGulietta Masinová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu