Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Do kín vstúpil príbeh Richarda Jewella, z ktorého médiá vyrobili vraha

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Warner Bros.)

Tento týždeň spestril program slovenských kín nový režisérsky a producentský počin Clinta Eastwooda. Snímky celosvetovo uznávaného herca i režiséra lákajú divákov do kín a často rezonujú aj pri odovzdávaní filmárskych ocenení.

Výnimkou nie je ani najnovší počin legendy, ktorá v máji oslávi 90 rokov. Dráma Richard Jewell rozpráva skutočný príbeh muža, ktorého spoločnosť najprv prijala ako hrdinu, aby ho vzápätí označila za vraha.

Počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, zachráni bezpečnostný strážnik Richard Jewell tisícky životov nálezom batoha plného bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna pred ich explóziou. Z prvotne oslavovaného hrdinu sa neskôr pre nespoľahlivé a nekompletné informácie z médií stáva hlavný podozrivý.

Dramatický príbeh obsadil Eastwood zvučnými hereckými menami. Dravého právnika stvárňuje držiteľ Oscara Sam Rockwell (Tri bilbordy kúsok za Ebbingom), rovnako Oscarom ocenená Kathy Batesová (Misery nechce zomrieť) sa predstaví ako Richardova matka, odhodlaná pomôcť svojmu synovi, čo je úloha, ktorá jej vyniesla ďalšiu, tohtoročnú nomináciu na Oscara.

Jon Hamm (seriál Mad Men) vo filme vystupuje ako vedúci vyšetrovateľ FBI a Olivia Wildeová (Sám život) ako senzáciechtivá reportérka. Do hlavnej úlohy Richarda Jewell obsadil režisér herca Paula Waltera Hausera, ktorý mohol zaujať aj slovenských divákov vo filmoch Ja, Tonya či BlackKklansman.

VIDEO Do kín vstúpil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros.)

"Príbeh Richarda Jewella ma zaujal, pretože Richard bol obyčajným mužom, priemerným človekom. Nikdy ho nestíhali, ale prenasledovali ho v každom zmysle. Na súd bol vyvíjaný tlak, aby ho obvinili čo najskôr a on nemal moc uniknúť, pridlho bol príliš naivný, aby si uvedomil, že sa musí zachrániť," vysvetlil Eastwood a ďalej dodal: "Je to film o všednom človeku, ktorý sa zo všetkého najviac chcel stať policajtom a obetovať sa pre dobro ľudstva, ale ktorého hrdinský čin sa mu napokon kruto vypomstí. Hodia ho medzi vlkov." Drámu Richard Jewell prináša do slovenských kín od 23. januára distribučná spoločnosť Continental film.

VIDEO Do kín vstúpil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros.)

Viac o téme: Clint EastwoodRichard Jewell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu