Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Milenka Sinatru i Allena: Teraz je sama a užíva si to! Chlapa nechcem vidieť, zmysel mi dali deti

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

V hereckých začiatkoch na seba strhla pozornosť hlavne sobášom s Frankom Sinatrom, najviac však Miu Farrow preslávili fotografie z dielne jej bývalého partnera Woodyho Allena. Objavila sa vo viac ako päťdesiatich filmoch, dnes pomáha deťom v Afrike, ktoré postihlo násilie. S predchádzajúcich vzťahov či manželských zväzkov z Allenom alebo s americkým hudobníkom André Previnom má niekoľko vlastných detí, ďalších desať si adoptovala. V nedeľu 9. februára oslávila sedemdesiatpať rokov.

Záujem o osud afrických detí postihnutých násilím zdieľala okrem iného aj s bývalým českým prezidentom Václavom Havlom. „Havel je môj veľký hrdina,“tvrdila. Keď v roku 2005 natáčala v Prahe film Satan prichádza, Havel ju pozval na pivo do krčmy U troch kráľov v Celetnej ulici.

Detská obrna ju takmer pripravila o život

Farrowako veľvyslankyňa dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF) často jazdíza deťmi do sudánskeho Darfúru a zúčastňuje sa humanitárnych aktivít v Čade alebo v Stredoafrickej republike. V roku 2008 ju americký týždenník Time označil za jednu z najvplyvnejších osôb na svete. Do sveta Hollywoodu vstúpila Maria de Lourdes Villiers Farrowuž skoro po narodení 9. februára 1945.

Foto: SITA/AP/Hatem Moussa
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Hatem Moussa  (Zdroj: SITA/AP/Hatem Moussa)

Jej otcom bol režisér John Farrow a matkou Maureen O'Sulivan, hviezda nemých filmov o Tarzanovi. V deviatich rokoch dostala detskú obrnu a boj s chorobou ju takmer pripravil o život. A priniesol jej životnú skúsenosť. Prvejväčšejúlohy sa Mia dočkala v roku 1964 v seriáli Peyton Place. Okrem krstného mena si skrátila vlasy a úspešne sa venovala modelingu.

Sobáš so Sinatrom

V hereckých začiatkoch na seba strhla pozornosť aj sobášom sa Sinatrom. Ona mala20, on mal o 30 rokov viac.Len čo ich fotky obleteli svet, už sa hovorilo o rozvode. Manželstvo vydržalo dva roky. Vo filme vzápätí zažiarila hlavnou rolou v psychohorore Romana PolanskéhoRosemary má dieťatko (1968). V dráme na pol cesty medzi realitou a nočnou morou hrala vyplašenúmodernú novomanželku, ktorá sa uprostred New Yorku ocitne v pazúroch Satana.

Mia Farrow a Frank Sinatra (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (8)
Mia Farrow a Frank Sinatra (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP)

Bol z toho Zlatý glóbus. Po náročnom natáčaníodišla do Indie. Po návrate si v Tajnom obrade(1968) zahrala dievčinu žijúcunebezpečne blízko snov. Po boku Dustina Hoffmana sa objavila v jemnej love story všedného dňa John a Mary (1969).

Do Londýna za skladateľom

V pokojných 70. rokoch jej manželstvo s hudobným skladateľom a dirigentom André Previnom prinieslo sťahovanie do Londýna. Ako prváAmeričanka sa v 70. rokoch 20. storočia stala členkou Kráľovskej shakespearovskejspoločnosti, zahrala si vo Večeretrojkráľovoma Snenoci svätojánskej. S Previnom mala tri vlastné deti a ďalšie adoptovala. S Robertom Redfordom točila v roku 1974 slávnu snímku Veľký Gatsby. S Previnom sa rozviedlav roku 1979.

Mia Farrow a André Previn (Foto: SITA/AP/ETA)
Zobraziť galériu (8)
Mia Farrow a André Previn (Foto: SITA/AP/ETA)  (Zdroj: SITA/AP/ETA)

Návrat do USA a Woody Allen

Po rozvode sa vrátila do Ameriky a prišiel Woody Allen. Stal sa z nich úžasný pár. Mali spoločnú prácu, záujmy a zmysel pre humor. Narodil sa im syn Satchel a adoptovali si ďalšie deti. Natočili spolu výborné filmy - Purpurová ruža z Káhiry (1985), Hana a jej sestry (1986), Zločiny a poklesky (1989) a ďalšie. Celkom 13, ktorých bilanciu uzavreli Manželia a manželky (1992), kde Mia hrala podvádzanúmanželku.

Woody Allen a Soon-Yi (Foto: SITA/AP/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (8)
Woody Allen a Soon-Yi (Foto: SITA/AP/Matt Sayles)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Môj muž sa zamiloval do mojej adoptívnej dcéry

Vzápätí sa prevalilo, že Allen sa zamiloval do jejadoptívnejdcéry Soon-Yi. Allen pred rokmi označil manželstvosoSoon-Yi za „jednu z naozaj šťastných vecí, ktoré ho v živote postretli“. Rozhorčená Mia Allena v roku 1992 obvinila zo zneužitia ich adoptívnej dcéry Dylan. Obvinenie zo znásilnenia, ktoré proti Allenovi vtedy vzniesla, sa začalo opäť pretriasať v rámci kampane MeToo, v ktorej ženy vrátane tých z umeleckých odborov hovoriao tom, ako ich sexuálne zneužívali.

Mia Farrow s dcérou Dylan (Foto: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision)
Zobraziť galériu (8)
Mia Farrow s dcérou Dylan (Foto: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision)

Paradoxne jedným z novinárov, ktorí zverejnili prípady zneužívania, bol aj syn Allena a FarrowRonan Farrow. O vzťahu s Allenom napísala knihu drsne otvorených spomienok, ktorá vyšla pod názvom Čo pomíňa (1997). Potom niekoľkokrát vyhlásila, že žiadneho chlapa už nechce ani vidieť.

Rovnováhu našla vo výchove detí

Stratenú rovnováhu našla vo výchove detí a v práci pre tie ďalšie - je zvláštnou veľvyslankyňou UNICEFu. „Som matkou už 25 rokov a celú tú dobu neustále zbieram lego z kobercov. Na druhú stranu vo mne každé nové osvojené dieťa vytvára nový priestor, ktorý tu predtým nebol,“vyhlásila pri návšteve Prahy v roku 1995. V posledných rokoch sa objavovala skôr v televízii alebo vo filme vo vedľajších úlohách. Keby nebola herečkou, chcela by byť detskou lekárkou a pracovať v Afrike.

Foto: SITA/AP/Sam Mednick
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Sam Mednick  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Viac o téme: Woody AllenMia Farrow
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu