Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabudnite na Hermionu! Slávna herečka žne úspechy v herectve aj v móde... Ako to má so vzťahmi?

Emma Watson Zobraziť galériu (6)
Emma Watson (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Obľúbený britská herečka, modelka a aktivistka s dievčenským pohľadom. Reč je o Emme Watson, ktorá už dávno nie je malou Hermionou, aj keď má s ňou veľa spoločného aj v osobnom živote. Na konte má okrem série Harryho Pottera aj ďalšie úspešné filmy, ako sú Noe, Kolónia, Kráska a zviera či najnovšie Malé ženy.

Celým menom Emma Charlotte Duerre Watson sa narodila v Paríži vo Francúzsku, je dcérouanglických právnikov Jacqueline Luesby a Chrisa Watsona.Watson žila vMaisons-LaffitteneďalekoParíža,kým nemalapäť rokov.Jej rodičia sa rozviedli, keď bola mladá, a Watson sa presťahovala do Anglicka, aby žila so svojou matkou vOxfordshire,zatiaľ čo trávila víkendy v dome svojho otca v Londýne.

Po presťahovaní doOxforduso svojou matkou a bratom navštevovalaDragon Schoola zostala tam až do roku 2003.Od šiestich rokov sa chcela stať herečkouaštudovala spev, tanec a herectvo. Počas štúdia pôsobila v niekoľkých školskýchhrách, no všetko sa zmenilo v roku 1999, keď vyhrala kasting na rolu Hermiony Grangerovej v Harry Potterovi.

Rozbeh hereckej kariéry

Ako dieťa sa dostala do poprediapráve so svojou prvou profesionálnou hereckou úlohouHermiony. Kastingoví agenti našli Watson prostredníctvom jejučiteľav Oxforde a producenti boli nadšení.Po ôsmich konkurzoch producentDavid Heymanpovedal Watson a jej kolegomDanielovi RadcliffeoviaRupertovi Grintovi, že boli obsadení do úloh čarodejníckych priateľov Hermiony Grangerovej,Harryho PotteraaRona Weasleyhona Rockforte.Rowlingová podporovala Watson už od jej úplného začiatku. Za svoj výkonv prvej časti Harry Potter a Kameň mudrcov bolanominovaná na päť ocenenía získala cenuYoung Artist Awardza najlepšiu hlavnú mladú herečku.

Ruper Grint, Emma Watson a Daniel Radclife vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov (Zdroj: Photo © 2001 Warner Bros)
Zobraziť galériu (6)
Ruper Grint, Emma Watson a Daniel Radclife vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov (Zdroj: Photo © 2001 Warner Bros)  (Zdroj: Photo © 2001 Warner Bros)

Aj keď trávili dospievanie na filmových natáčaniach, Watson, Radcliffe a Grint držali krok so svojimi vrstovníkmi a každý deň malipäť hodín doučovania. Nielen ako Hermiona, ale aj v reálnom živote dosahovala Emma výborné hodnotenie v každom predmete na škole.

Na udržanie svojho záväzku v oblasti vzdelávania sa Watson na jeseň 2009 zapísala ako nováčik na BrownovuUniverzituv Providence na Rhode Island. Watson tvrdila, že si vybrala americkú univerzitu pred britským vzdelávaním, pretože americký systém umožňuje študentom študovať mnoho predmetov naraz. Ďalšia podoba s Hermionou, čo poviete? Ako raz prezradila Watson, Brown bol tiež miestom,kde mohla ľahšie zapadnúť medzi ostatných študentov.„Naozaj chcem anonymitu,“ povedala vtedy Emma.

Emma Watson v roku 2009 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Kramer)
Zobraziť galériu (6)
Emma Watson v roku 2009 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Kramer)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Kramer)

V marci 2011 odhalila, že odložila školu kvôli prácinafinálePottera.V júli oznámila plány na návrat na Brown na rok, aby dokončila svoj titul po štúdiu na Oxfordskej univerzite.V roku 2014 úspešne ukončila štúdiumv odbore anglický jazyk.

Od nálepkyHermiony po módu

Watson sa usilovne snažila zbaviť svojho detského hviezdneho obrazu, ktorý bol tak úzko spojený so sériou o Potterovi.„Žila som v obrovskej bubline.Našli ma a vybrali ma.A teraz sa zúfalo snažím nájsť svoju cestu,“ povedala v rozhovore preVoguev roku 2011. Emma Watsonbola najmladšou osobou, ktorá sa kedy objavila na obálke Vogue z roku 2005. Vtedy začala aj svoju modelingovú kariéru.

Jej štýl upútal pozornosť mnohých významných osobností módneho priemyslu.„Milujem módu. Myslím si, že je to také dôležité, pretože takto sa ukazuješ svetu,“ prezradila raz Emma. V auguste 2010prekvapila fanúšikov, keď sa nechala ostrihať. Urobila to hlavne s tým cieľom, aby jej to pomohlo sa zbaviť obrazu deskej hviezdy z Pottera. Ale ako sama uviedla, po krátkych vlasoch túžila už dávno.

Emma Watson v roku 2010 šokovala rapídnou zmenou imidžu (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan)
Zobraziť galériu (6)
Emma Watson v roku 2010 šokovala rapídnou zmenou imidžu (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan)

V septembri 2009 Watson oznámila, že pracuje s People Tree. Watson sa katapultovala do sveta vysokej módy a modelingu,keď bola vybraná ako tvár kolekcie Burberry's Jeseň/Zima 2009 a opäť pre kolekciu Jar/Leto 2010. Hrala aj v reklame na parfum Lancôme. Watson získal cenu Best British Style naBritish Fashion Awards2014, pričom jej konkurovali ostrieľanéhviezdy ako David Beckham,Amal Clooney,Kate MossaKeira Knightley.

Výborné filmy na konte

Po ukončeníHarryho Potterabola Emma Watson obsadená do filmov ako Môj týždeň s Marilyn(2011), Ten, kto stojí v kúte(2012),Bling Ring: Ako VIP-ky(2013), To je koniec!(2013),Noe (2014)či Kolónia (2015). V roku 2017 hrala hlavnú rolu Bellyv hranej adaptácii animovanej klasikyKráska a zviera.Ešte ten istý rok sa tiež objavila po boku Toma Hanksa a Johna Boyega v thrilleri The Circle, ktorý napriek silnému obsadeniu získal iba priemerné hodnotenie. Najnovšie hviezdi vo filme Malé ženy, ktorý sa aktuálne premieta v kinách.

Emma Watson vo filme Malé ženy (Zdroj: SITA/Wilson Webb/Sony Pictures via AP)
Zobraziť galériu (6)
Emma Watson vo filme Malé ženy (Zdroj: SITA/Wilson Webb/Sony Pictures via AP)  (Zdroj: SITA/Wilson Webb/Sony Pictures via AP)

V októbri 2013 bolabritskou GQWatsonzvolená zaženuroka.V tom istom mesiaci bola jedným z dvoch britských hercov, ktorí pristáli na vrchole čitateľskej ankety najsexifilmových hviezd roku 2013, pričomv online anketeporazilaScarlett JohanssonaJennifer Lawrenceza titul herečky.

Aktivizmus

V roku 2014 bola vymenovaná za veľvyslankyňu dobrej vôle žien OSN. Pripojila sa k organizačnému útvaru pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women), konkrétne ku kampani HeForShe."Ponuku stať sa vyslankyňou dobrej vôle pre UN Women vnímam so všetkou pokorou. Šancu robiť skutočné rozdiely nedostane každý a určite to neberiem na ľahkú váhu. Práva žien vnímam veľmi osobne, sú zakorenené hlboko v mojom živote, takže táto príležitosť je pre mňa skutočne úžasná. Stále sa mám čo učiť a dúfam, že v rámci vlastného vývoja do tejto úlohy prinesiem viac osobných poznatkov, skúseností a pomôžem ju zviditeľniť," uviedla herečka.

Emma Watson (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, File)
Zobraziť galériu (6)
Emma Watson (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, File)

V júli 2019 vyvala na koniecsexuálneho obťažovania na pracovisku. Emma Watson je slobodná, má za sebou niekoľko vzťahov, no svoje súkromie si starostlivo stráži. Ako povedala minulý rok v rozhovore pre magazín Vogue,"som veľmi šťastná, že som single. Nazývam to, že som v partnerstve sama so sebou.“

Viac o téme: Emma Watson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu