Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutné 30. výročie: Život najslávnejšej detskej hviezdy ukončila autonehoda... Randil vtedy s Bílou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize / Jaroslav Trousil)

Svojho času bavil pri televízii celý národ ako milý chlapec s odzbrojujúcím úsmevom. Tomáš Holý tragicky zahynul 8. marca 1990, exceloval v úspešných rodinných televíznych filmoch Ako vytrhnúť veľrybe stoličku alebo Ako dostať otecka do polepšovne. Stal sa hereckou hviezdou, už ako dieťa ale vedel, že hercom byť nechce a neskôr začal študovať právo. Jeho život ukončila autonehoda deväť dní pred jeho 22. narodeninami, keď nezvládol ostrú zákrutu a s autom narazil čelne do stromu.

Holý sa narodil v Prahe, po rozvoderodičov vyrastal s babičkou a mamičkou. Jeho strýko a Barrandovský rekvizitár Jan Jindra svojho osemročného synovca odporučil Oldřichovi Lipskému do malej role žiaka Matuluvo filme Marečku, podejte mi pero! z roku 1976. Lipský si ho o rok neskôr vybral aj do nemenej slávneho filmu Ať žijí duchové!

Tomáš Holý vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Holý vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

A v tom istom roku ho obsadila aj režisérka Marie Poledňáková, režisérka komédie Ako vytrhnúť veľrybe stoličku. Zaujal aj svojichfilmovýchrodičov Františka Nemca a JanuPreissovú. "Bol mimoriadne bystrý, vnímavý a inteligentný, čím si nás všetkých získal," spomínal František Nemec, ktorého si Holý obľúbil z dospelých kolegov najviac.

Film sa predal do takmer 40 krajín sveta a Holý šiel potom z jednej role do druhej. "Po uvedení filmu Ako dostať otecka do polepšovne na festivale v Monte Carle mi všetci hovorili, že je to najväčšia detská hviezda od čias Shirley Templeovej," spomínala neskôr Marie Poledňáková.

Jana Preissová a Tomáš Holý vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Jana Preissová a Tomáš Holý vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

V roku 1978 nasledovalo nemenej úspešné pokračovanie s názvom Ako dostať otecka do polepšovne. Holý sa objavil tiež v trilógii detských filmov (Pod Jazvečí skalou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem), a vo filmoch Stretnutie v júli alebo Úteky domov. Takmer všetky jeho snímky patria do zlatého fondu českej kinematografie. Podľa režisérov i dospelých hercov, s ktorými hral, ​​spočívala genialita herectva Tomáša Holého v jeho bezprostrednosti, spontánnosti a hravosti.

Gustáv Valach a Tomáš Holý v snímke Za trnkovým keřem (Zdroj: Photo © Filmové Studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Gustáv Valach a Tomáš Holý v snímke Za trnkovým keřem (Zdroj: Photo © Filmové Studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

V roku 1982 si Holý ešte zahral v trinásťdielnomnemeckom televíznom seriáli Pripútajte sa, letíme nad Atlantídou, po ktorom zavesil herectvo na klinec. Po absolvovaní gymnázia začal študovať právo. V dobejeho tragickej autonehody bola jeho vtedajšou priateľkou speváčka Lucie Bílá, ktorá jeho smrť niesla veľmi ťažko a dodnes na svojho bývalého priateľa spomína a rada o ňom rozpráva.

Viac o téme: Lucie BíláTomáš Holý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu