Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzi majú univerzálny liek na depresie: Máte dosť KARANTÉNY? Pustite si Funèsa!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube)

Milióny Francúzov sa aj napriek koronavírusovej kríze a karanténe v popoludňajších a večerných hodinách smejú. Dôvodom sú početné reprízy filmov legendárneho komika Louisa de Funèsa, ktorý im v čase karantény poskytuje veselý únik z každodenného života, píše AFP.

„Keď ide všetko z kopca, je tu ešte stále Louis,“hovorí neznámy používateľ internetu stojaci za twitterovým účtom JustdeFunes, ktorý komentuje súčasné dianie s pomocou obrázkov a ukážok z hercových filmov. „Keď sa pozeráte na jeden z jeho filmov, na všetky svoje problémy zabudnete minimálne na 90 minút. Môže sa to zdať hlúpe, ale toto dokáže len málo hercov,“dodáva internetový vtipálek, ktorého na sociálnej sieti sleduje cez 22-tisícužívateľov.

Maratón smiechu

Funès je bezpečným útočiskom. „Je isté, že s jeho filmamizasiahnete všetky typy publika: robotníkov, imigrantov, pravicu, ľavicu, extrémnupravicu, extrémnuľavicua všetky generácie,“myslí si novinár Bertrand Dicale, fanúšik komika a autor slovníka, ktorémuje Funès zasvätený. Film Veľký flám, ktorý sa so 17-imi miliónmi návštevníkov stal vo francúzskych kinách kasovým trhákom, k televíznym obrazovkám v nedávnej popoludňajšej repríze prilákal päť miliónov divákov.

Francúzi majú univerzálny liek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

TelevíznastanicaFrance 2 následne do programu zaradila snímku Rabín Jákob a mieni vysielať aj filmy Rozmary mocných a Hibernatus. Komerčnátelevízie M6 v snahe nezaostaťponúkla najznámejšiuFunèsovu postavu, žandára Ludovica Cruchota. Televízia Canal + na apríl sľubuje "maratón smiechu" prostredníctvom svojej digitálnej videotéky Cine + de Funes, ktorá ponúka francúzskym divákom okolo tridsiatky Funésovefilmy.

Jednoznačné antidepresívum

Programová skladba, ktorá len odráža dopyt v izolácii? Ale kdeže, uviedlo francúzske múzeum venované kinematografiiLa Cinematheque française. Parížska inštitúciaplánovala prvý aprílový deň otvoriť expozíciu venovanú komikovi, kvôli súčasnej situácii ju však zatiaľ odložila. Napriek tomu je Louis de Funès „jednoznačnéantidepresívum“, domnieva sa Jean-Christophe Mikhailoff z múzea.

„Jeho filmografia zodpovedá zlatej ére francúzskej histórie, takzvanejzlatejtridsiatke (1945-1975). Tieto roky sú spájané so šťastným Francúzskom, vysokou zamestnanosťou, kedy sme mali dôveru v pokrok, veď Funèsovefilmy sú plné futuristických vynálezov, ako lietajúciCitroen DS vo Fantomasovi,“ vysvetľuje filmový nadšenec Mikhailoff.

Francúzska obdoba Chaplina

Nadčasový úspech de Funèsa možno pripísať jeho grimasám a mimike, vďaka ktorým sa v 60. a 70. rokoch aj napriek nepriazni filmových kritikov stal miláčikom publika. Hoci o ňom teraz renomovanáparížska inštitúciachystá expozíciu a vlani sa návštevníkom otvorilo blízko Saint-Tropez múzeum zasvätené komikovi, získal iba jednu cenu César. Prestížne francúzske filmové ocenenie mu bolo udelené za celoživotné dielo v roku 1980. Iba tri roky pred smrťou.

„Je mim, trochu ako francúzska obdoba Charlieho Chaplina,“hovorí o hercovi Mikhailoff. „Vypnete zvuk a na obrazovkesa začnú diať veci,“dodáva. Betranda Dicaleho fascinuje telo herca, ktorý „má neustále zaradenú najvyššiu rýchlosť“a na obrazovke niekedy tancuje. „Je to dieťa v tele starčeka, čoho si deti hneď všimnú. Je jedným z nich,“hovorí majiteľ účtu JustdeFunes.

Vždy rovnaká postava

Funès vo svojich filmoch, či už ide o Ludovica Cruchota alebo Victora Piverta, hrá vždy rovnakú postavu. Tá je zároveň popudlivá, zbabelá, egoistická, úslužná a niekedy aj rasistická, ako je to napríklad v Rabinovi Jákobovi. „Je to archetypako Pulcinella, teda postava so zlými úmyslami, ktorej zlomyseľnosti vždy niekto zabráni. Funès predstavuje človeka, ktorému sa nedarí, čo nás dojíma,“analyzuje hercove role Dicale.

Takáto univerzálnosť ničí teórie o tom, že sa Funès chová ako typický "žabožrút". „Každý z nás má v okolí nejakého Louise de Funèsa alebo sa v ňom sám spoznáva,“uzatvára Mikhailoff a pripomína veľký úspech hercových filmov aj za francúzskymi hranicami, od Nemecka cez krajiny bývalého Sovietskeho zväzu až po frankofónne africké štáty.

Viac o téme: Louis de FunèsDepresieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu