Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Skutočný a mrazivý príbeh čarodejníc zo Salemu: Horor, ktorý neprežilo 19 ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Viasat History)

Príbeh čarodejníckych procesov z massachusettského Salemu sa od svojho románového spracovania Arthurom Millerom z 50. rokov 20. storočia dočkalo viacerých adaptácií či už divadelných alebo filmových. Asi najznámejšia filmová verzia, dvakrát nominovaná na Oscara, pochádza z roku 1996. Teraz však máme možnosť vidieť tento horor s reálnymi základmi v dokumentárnejšej a zároveň surovejšej verzii.

Najnovší dokumentárny dramatický seriál Čarodejnice zo Salemu (The Witches of Salem) sa chystá aj na naše obrazovky. Prerozpráva príbeh puritánskej komunity európskych prisťahovalcov vUSA zkonca 17. storočia, kde niekoľko diečat vykazuje zvláštne znaky chovania, identifikované neskôr „odborníkmi“ ako posadnutosť démonmi.

Pod tlakom dospelých potom tieto dievčatá identifikujú zdroje svojho urieknutia, na základe ktorých sa začína skutočný hon na čarodejnice. Ten si vsalemskej komunite nakoniec vyžiadal 19 obetí, zktorých väčšina bola obesená. Prakticky bez súdu a bez možnosti akejkoľvek obhajoby.

Celkovo bolo bez dôkazov uväznených okolo 200 miestnych obyvateľov aatmosféra strachu spôsobila, že sa oživot musel báť každý. V Amerike pritom išlo (na rozdeľ od vtedajšieho územia Európy vrátane slovenského územia) o ojedinelý prípad, ktorému musel dať koniec až zásah zvonku.

Za uväznené sa postavil guvernér štátu Massachusetts William Phipps aj Najvyšší súd, ktorý zmätočné ajednostranné rozsudky salemského súdu zrušil. Séria Witches of Salem stavia svoj príbeh aj jednotlivé dialógy na dobre zdokumentovaných súdnych procesoch, zktorých len málokto vyšiel živý. Svojrázny výklad práva totiž umožňoval použitie rozumu arozsudky boli založené skôr na emóciách atlaku vystrašených členov komunity afanatických prenasledovateľov čarodejníc.

VIDEO Skutočný a mrazivý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Viasat History)

Veľkou mierou sa na tom podieľal tzv. Výbor pre neamerickú činnosť senátora Josepha McCarthyho, ktorý fungoval v Spojených štátoch v50. rokoch, a ktorý v každom, kto sa názorovo odlišoval, videl komunistu a nepriateľa štátu. Jedným z cieľov Výboru bol práve samotný Arthur Miller, ktorého pôvodné dielo bolo kritikou vtedajšej situácie.

Dielo je úžasným dokumentom v tom zmysle, že varuje pred rýchlymi aemotívne zafarbenými úsudkami ahodí sa tak aj na dnešnú dobu. Práve zdôrazňovanie historických skúseností by nás ako spoločnosť malo varovať pred opakovaním chýb zminulosti.

VIDEO Skutočný a mrazivý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Viasat History)

Na dokumentárny seriál Čarodejnice zo Salemu, natočený americkým režisérom Stephenom Kempom, sa môžete pozrieť na televíznej stanici Viasat History každý večer od 25.5. o22:00.

Viac o téme: Čarodejnice zo SalemuViasat History
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu