Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Film Vykúpenie z väznice Shawshank milujeme: FOTO Hlavní herci po 26 rokoch, spoznali by ste ich?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures)

Film Vykúpenie z väznice Shawshank patrí bezpochyby k najlepším filmom všetkých čias. Svedčí o tom nielen pozitívna odozva kritikov, ale aj obľúbenosť divákov po celom svete. V súčasnosti od premiéry filmu ubehlo už takmer 26 rokov. Pozrite sa, ako sa za tie roky zmenili hlavní hrdinovia tohto trháku.

Strhujúci príbeh o priateľstve, nádeji a múdrosti. Americký filmový trhák Vykúpenie z väznice Shawshank uzrel svetlo sveta v roku 1994, na Slovensku mal však premiéru skoro až o rokneskôr. Režíroval hoFrankDarabonta vznikol na motívy novelyúspešného amerického spisovateľa Stephena Kinga.

Hlavné úlohy stvárnili Tim Robbins ako Andy Dufresne, ktorého na doživotie nespravodlivo odsúdiliza dvojnásobnú vraždu svojej ženy a jej milenca, aMorgan Freeman v roleEllisa „Reda“ Reddinga, s ktorým sa Andy vo väzení Shawshank spratelí. Spoločne sa snažia prežiť v neľudskom prostredí väzenského systému.Odmietajú upadnúť do rezignácie a dodávajú nádej sebe aj spoluväzňom.

(Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures)
Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures)  (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures)

Film získal mnoho ocenení filmovej kritiky a vďaka svojmu hlboko humánnemu posolstvu, skvelým hereckým výkonom a pôsobivému spracovaniu, bol 7-krátnominovaný naOscara, a toza najlepší film, herca v hlavnej úlohe (Morgan Freeman), najlepší scenár, kameru, hudbu, strih a zvuk. Poďte sa s nami pozrieť, ako sa za 26 rokov od premiéry filmu zmenili jeho hrdinovia.

Tim Robbins -Andy Dufresne

Herec, ktorému pasujú skôr záporné úlohy alebo smutno-kladné. Práve tým druhým typom zabodoval vo filme Vykúpenie z väznice Shawsank ako 34-ročný herec Tim Robbins. Od roku 1994, kedy vznikol tento kultový film, nenakrútil nič, čo by až natoľko divákov utkvelo v spomienkach, napriek tomu sa do sŕdc ľudí zapísal nezmazateľným spôsobom.

Priazeň kritikov a cenu za najlepšieho herca naFilmovom festivale v Cannesmu priniesla úloha Roberta Altmana vo filmeHráč (1991). Hral vo filmoch ako napríklad Misia na Mars (2000), Elita (2001), Vojna svetov (2005) či Nepoučiteľní (2013). Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal za filmTajomná rieka.Napísal, produkoval a režíroval niekoľko filmov so silným sociálnym obsahom, ako napríklad kladne hodnotený filmMŕtvy muž prichádza, kde stvárnili hlavné postavySusan SarandonováaSean Penn. Za tento film získal nomináciu na Oscara ako najlepší režisér.

Tim Robbins v roku 1994 a v súčasnosti. Svoj šmrnc nestratil (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (5)
Tim Robbins v roku 1994 a v súčasnosti. Svoj šmrnc nestratil (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Čo sa týka osobného života, s herečkouSusan Sarandonovoužil od roku 1988 do2009 a spolu majúdvoch synov. Robbins je vášnivý fanúšik baseballu a hokeja. V súčasnosti má 61 rokov.

Morgan Freeman -Ellis„Red“ Redding

Morgan Freeman je herec, ktorého nie je ani potrebné bližšie predstavovať, keďže patrí v súčasnosti medzi herecké veličiny. Na konte ma desiatky filmov, pričom knajúspešnejšímpatria Šofér slečny Daisy (1989), Sedem (1995), Zberateľ bozkov (1997) či RED (2010).

Čo sa týka samotného filmu Vykúpenie z väznice Shawshank, podľaMorgana Freemanabolo natáčanie plné "extrémneho napätia," kvoli rozdielnym pohľadom medzihercami, producentoma režiséromFrankom Darabontom.

Morgan Freeman v roku 1994 a 2020 (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (5)
Morgan Freeman v roku 1994 a 2020 (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Morgan Freeman boldvakrát ženatý a má štyri deti - dvoch synov a dve dcéry (jednu z nich adoptovanú). Dnes má tento herecký velikán už 83 rokov, ktoré by sme mu len ťažko tipovali.Vo veku 65 rokov získal Freemanpreukaz súkromného pilota.Po tom, čo saFreemanzačal zaoberaťúpadkom včiel medonosných, sa rozhodol sa v júli 2014 zmeniť jeho 124-akrový ranč na útočisko pre26 včelých úľov.

Bob Gunton -Samuel Norton

Bob Gunton stvárnil vo filme riaditeľa Shawsankskej väznice Samuela Nortona, ktorý uznával len dve veci, a to Bibliu a disciplínu. V reálnom živote sa v rokoch 1969-1971 dostal do americkejarmády a bojoval voVietname. Zahral si desiatkach filmov, napríkladAce Ventura 2: Volanie divočiny (1995), Zlovestné ticho (2007) , čiOkamih zlomu (2007).

Bob Gunton má v súčanosti už 74 rokov (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, Repro foto YouTube/BRProud News - NBC Local 33 / Fox44)
Zobraziť galériu (5)
Bob Gunton má v súčanosti už 74 rokov (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, Repro foto YouTube/BRProud News - NBC Local 33 / Fox44)  (Zdroj: Photo © 1994 Columbia Pictures, Repro foto YouTube/BRProud News - NBC Local 33 / Fox44)

Bob Gunton bol dvakrát ženatý. S prvou manželkouAnnie McGreevey bol od roku 1990 do 2006. Ešte v tom istom roku, ako sa rozviedol, si vzalCarey Pitts, s ktorou je doteraz. Má jedno dieťa. V novembri oslávi 75 rokov.

Ak ste zvedaví, ako sa zmenili aj ostatní herci, ktorí zahviezdili vo filme Vykúpenie z väznice Shawshank, nájdete ich v priloženom videu.

Viac o téme: Morgan FreemanTim RobbinsVykúpenie z väznice Shawshank
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu