Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovské protesty v USA! Herci vyšli do ulíc: FOTO Máme toho dosť, rasizmus tu nemá miesto

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA, Twitter, Instagram)

V USA momentálne prebiehajú obrovské protesty a nepokoje. Dôvodom je smrť Georgea Floyda, ktorý zomrel po policajnom zásahu. Jeden z policajtov mu totiž kľačal na krku celých osem minút a 46 sekúnd. Pitva odhalila, že práve tento zásah bol príčinou. K protestom sa pripojili aj herci a herečky, a to nie len prostredníctvom sociálnych sietí, ale aj svojou fyzickou prítomnosťou.

Už ôsmu noc prebiehajú protesty v takmer všetkých amerických štátoch, pridali sa ľudia aj z Británie či Nemecka a tichý protest sa konal aj pred americkým veľvyslanectvom v Bratislave. Už ôsmu noc platí zákaz nočného vychádzania, ktorí ľudia porušujú a vychádzajú do ulíc. Guvernéri i prezident povolali národné gardy. Cez deň sú protesty pokojnejšie, v noci dochádza k násiliu, rabovaniu a obrovskej frustrácii.

Nejde o prvé nepokoje v USA

Nie je to prvý protest, ktorý sa koná po násilnom policajnom zásahu, následkom ktorého bola smrť Afroameričana. Tentokrát sú však hlasy tisícok Američanov počuť do celého sveta. Heslá ako „Nemôžem dýchať“či „Prestaňte nás zabíjať“ sú na stovkách transparentov v rukách tisícok demonštrujúcich.

Obrovské protesty v USA!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Alyssa Stone/The Enterprise)

Nápisom dominuje heslo„Na čiernych životoch záleží“ (Black Lives Matter), ktoré je zároveň aj medzinárodným aktivistickým hnutím. Vzniklo v USA v roku 2013, po tom, čo zastrelili 17-ročného neozbrojeného mladíka na Floride. Hnutieupozorňuje na prípady zvýšeného policajného násilia, rasovej nerovnosti a systematického rasizmu voči černochom.

Herci upozorňujú na neprávosť

Situácia nie je ukradnutá ani hercom, ktorý využívajú svoj hlas a poukazujú na nespravodlivosť v krajine. Nerobia tak len prostredníctvom sociálnych sietí, protestov sa zúčastňujú aj osobne. Nick Cannon, americký herec, raper, komik a producent sa zúčastnil protestov v Chicagu.

Foto: SITA/AP/Brian Peterson/Star Tribune
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Brian Peterson/Star Tribune  (Zdroj: SITA/AP/Brian Peterson/Star Tribune)

Na svojom Instagrame zverejnil aj časť piesne, ktorú zložil v reakcii na incident. „Spravodlivosť pre Floyda,“ napísal k fotografii, ktoré obletela všetky médiá. V ďalších príspevkoch citoval slová zo svojej piesne.

I Can’t Breathe... Again! Gaht Damn!! I can’t breathe! Our voices have been quarantined Covid 19-60s to 1619. Jamestown choked me, sold me, shackles hold me tightly, by my neck and I can’t breathe... Again. 2020 ain’t no fucking vision , on your Tell-Lie-Vision, of why I’m living as a prejudged Villain! CNN , FOX news commentating and debating, while I can’t fucking breathe... Again!!! How many times I gotta say this! I’m Taking the gloves off Beacuse Racism is the main deadliness that’s contagious! I just got diagnosed and received a degree in criminology but fuck your education. I don’t want to learn shit from a nation that’s racist. Definition of Policing. Overseeing property, I can’t understand how the white man never understood how to handle the Hue man properly. The honorable Elijah Muhammad and the Noble Drew Ali spoke Constantly, consciously and cautiously about this ungodly prophecy and you still worried about your profits see! ..... #SpokenSundays #ICANTBREATHE #AGAIN #GEORGEFLOYD #JUSTICEFORFLOYD #NCREDIBLE #THEICANTBREATHEACT

Príspevok, ktorý zdieľa NICK CANNON (@nickcannon),

Vyfotil sa aj pred policajtami a armádou, ktorí monitorujú situáciu v mestách po celej Amerike. Mnohí herci si dali na znak solidarity na profily čiernu fotografiu s popisom „Blackout“.

Stop Killing Us! #Frontline

Príspevok, ktorý zdieľa NICK CANNON (@nickcannon),

Už toho bolo dosť!

Ďalší z hercov Kevin Hart takisto komentoval situáciu v niekoľkých príspevkoch. „Toto je SILA... Už toho bolo dosť! Je čas na zmenu,“ napísal k jednému z nich. Zároveň venoval odkaz aj médiám. „Buďte súčasťou riešenia, nie problému. Zatlačte na správny príbeh. Toto je dôvod, prečo sa to všetko deje. Neignorujte tento dôvod ani sa od neho neodkláňajte sa od neho,“ uviedol.

Pretože mám čierne dieťa, pretože mám kórejské dieťa

Na situáciu reagovala aj herečka Katherine Heigl. Kvôli predchádzajúcim problémom s otehotnením si adoptovala dve dievčatká - Afroameričanku a Juhokórejčanku. Táto téma sa jej preto dotkla ešte viac. V zatiaľ dvoch dlhých príspevkoch poukázala na hlúpe zmýšľanie rasistov, vieru v spravodlivý a tvrdý trest pre dôstojníka a na strach, ktorý prežíva množstvo matiek. Priznala, že veci, ktoré sa týkajú fungovania štátu, nezvykne komentovať na sociálnych sieťach, no teraz nemôže ani správať.

Obrovské protesty v USA!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Katherine Heigl)

„Moja biela bublina, ktorá so mnou bola vždy, teraz začína krvácať. Pretože mám čiernu dcéru. Pretože mám kórejskú dcéru. Pretože mám kórejskú sestru a synovcova neter. Trvalo mi to príliš dlho, kým som skutočne prijala realitu odpornej, zlej, opovrhnutiahodnej pravdy rasizmu. Moja „belosť“ to odo mňa držala na míle ďaleko,“ napísala otvorene herečka.

V druhom príspevku odsúdila konanie policajta Dereka Chauvina a žiada spravodlivosť rovnako ako tísíce ďalších. „Nie som si istá, ako si väčšina myslí, že spravodlivosť vyzerá, ale podľa mňa to vyzerá ako tvrdý a škaredý život pre dôstojníka Chauvina a pre všetkých, ktorí tam boli,“ uviedla. „Chcem, aby zaplatili a aby zaplatili tvrdo.Chcem, aby to malobolestivé, neodvolateľné následky pre ich zlé činy a správanie a aby následky vystrašilivšetkých ostatných rasistov, ktorí sa stále držia svojej malej hlúpej nenávisti,“ dodala.

Robíme to pre všetky naše deti

Protestov v New Yorku sa zúčastnil aj obľúbený herec z Priateľov David Schwimmer. V dave sa objavil aj so svojou bývalou manželkou, s ktorou má deväťročnú dcéru. „Už viac netvoríme pár, ale sme rodičmi deväťročného dieťaťa a spoluobhajcovia pre sociálnu spravodlivosť a reformy. Pochodovali sme na počesť nespočetne veľa čiernych životov, ktoré sme stratili kvôli rasovému násiliu,“ napísal na sociálnej sieti.

„Postavili sme sa proti inštitucionálnemu rasizmu a systematickému zaujatiu voči marginalizovaným komunitám. Chceme ukázať našu lásku a solidaritu s našimi rodinnými príslušníkmi, kolegami a priateľmi inej farby pleti, pretože sme naštvaní a zdesení šokujúcou ľahostajnosťou nášho prezidenta a požadujeme lepšiu budúcnosť pre naše deti. VŠETKY naše deti,“uviedol. „Žiadna spravodlivosť, žiadny mier,“ pridala sa Zoe Buckman, Schwimmerova bývalá žena. „Toto sú naše ulice. Neprestaňme to ukazovať. Na čiernych životoch záleží,“ dodala.

Do ulíc vyšiel aj Affleck či Jamie Foxx, Cusack sa dostal do potýčky s policajtmi

K protestujúcim v uliciach sa pridal aj herec Jamie Foxx,Ben Affleck, Ellen Page či John Cusack.

„Chcel som len povedať, že sa nebojíme tomu postaviť. Nebojíme sa tohto okamihu,“ uviedol Chcel som len povedať, že sa nebojíme stáť ... nebojíme sa okamihu,“ povedal. Foxx sa pridal aj k ľuďom, ktorí pokľakli, čo bolo jednou z výziev, ku ktorej sa pripojili aj desiatky policajtov, ktorí prehovorili o neprávostiach.

Herec John Cusack sa dokonca dostal do potýčky z policajtmi, ktorí na neho začali agresívne kričať a napadli ho. Nepáčilo sa im, že si situáciu natáča.

V uliciach zachytili aj protestujúceho Bena Afflecka. Na protestoch bol so svojou kubánskou priateľkou Anou de Armas, s ktorou sa stretol pri nakrúcaní filmu Deep Water na jeseň minulého roka.

Koľko ešte?

Pre Jennifer Aniston bol týždeň protestov srdcervúcim z mnohých dôvodov. „Musíme si priznať, že rasizmus a brutalita sú v tejto krajine veľmi dlho a NIKDY to nebolo okej. Ako spojenci, ktorí chcú rovno a mier, je naša zodpovednosť kričať, požadovať spravodlivosť, vzdelávať sa v týchto veciach a viac ako čokoľvek iné - šíriť lásku.Koľko času sme ochotní nechať prejsť bez zmeny? Koľko ešte?“ napísala herečka.

Niektorí policajti vyjadrili s protestujúcimi solidaritu. Kľakli si s nimi, podali im ruky alebo ich utešovali. (FOTO: SITA/AP/Wong Maye-E)
Zobraziť galériu (9)
Niektorí policajti vyjadrili s protestujúcimi solidaritu. Kľakli si s nimi, podali im ruky alebo ich utešovali. (FOTO: SITA/AP/Wong Maye-E)  (Zdroj: SITA/AP/Wong Maye-E)

Bojujeme spolu

Úmrtie Floyda si pripomenul aj herec a komik Chris Rock. „Pripomíname si Georgea Floyda a pripomíname si každý ďalší černoššký život, o ktorý sme prišli kvôli policajnej brutalite, rasovej nespravodlivosti a bielej nadvláde. Spolu bojujeme za spravodlivosťa hovoríme ich mená,“ napísal a pridal emotívne video.

Môžete ma umlčať, ale aj tak budem spievať pieseň mieru

„Stojím pre vami so srdcom naplneným láskou, pretože to mi moji ľudia dávali od prvého momentu, čo som sa nadýchla. Povstávam ako fénix z popola, pretože to je to, čo ma moji ľudia naučili. Môžete sedieť na mojom krku a umlčať môj hlas a aj tak budem stále spievať pieseň mieru, pretože to je to, čo mi moji ľudia hovoria každý deň,“ napísala herečka známa z marvelovky Guardians of Galaxy Zoe Saldana. „Teraz som viac ako kedykoľvek hrdá na to, že som čierna! Som hrdá, že moji synovia sú čierni. Som hrdá na každú osobu, ktorá stojí, povstáva a spieva so mnou,“ dodala.

Obrovské protesty v USA!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

Musíme začať od seba

Hnutie „Na čiernych životoch záleží“ podporil aj here z Hry o tróny Kit Harrington. „Musia vypočuť všetky naše hlasy. Darovaním, protestovaním a podpisovaním petícií robíte niečo. Toto nesmie pokračovať!“ Pripojila sa aj Nina Dobrev. „Rozumiem, že tomu nikdy nebudem rozumieť, ale stojím pri vás,“ napísala. Svoj názor vyjadrili aj manželia a herci Nikki Reed a Ian Somerhalder. „Tým, že poviem, že som smutná, naštvaná, zúrivá a znechutená, nenaruším povrch. Keď poviem, že tí dôstojníci, ak ich tak vôbec môžeme volať, si zaslúžia byť obvinení z vraždy, to nestačí,“ napísala na Instagrame.

Obrovské protesty v USA!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

„Musíme sa začať vzdelávať, vzdelávať naše deti, naše komunity a seba navzájom o nespravodlivosti, ktorá je všade.“ Dodala, že človek musí začať u seba. „Bez sociálnej spravodlivosti tu nebude mier. Mier, láska a súciť musia tvarovať našu budúcnosť,“ pridal sa jej manžel Somerhalder. „Počujeme vás, vidíme vás, podporujeme vás a milujeme vás,“ dodal.

„Blackout“

Niektoré rozhlasové stanice a televízie v USA a Británii rázne zmenili program v súvislosti so smrťou Floyda, informovalabritská BBC. Stanica Radio 1Xtra spoločnosti BBC, zameraná na súčasnú hudbu, doprogramu mimoriadne zaradila debaty a diskusie venované černošskej komunite. Vyberané sú tiež pesničky, ktoré súvisia s černošskou identitou. Americké hudobné televízie MTV a VH1, vlastnené spoločnosťou ViacomCBS, sa už v pondelok na osem minút a 46 sekúnd odmlčali. Ide o dobu, po ktorú policajt Floyd pri zatýkaní kľačal na krku.

Obrovské protesty v USA!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Instagram)

Na internetových stránkach ViacomCBS je nápis, že „naše podnikanie bolo pre dnešok (utorok, 2. júna, pozn. red.)prerušené v mene solidarity s našimi černošskými kolegami, tvorcovia, partnermi a divákmia odsudzujeme všetky prejavy rasizmu, diskriminácie a nenávisti“. „Blackout“, teda výpadok, si v snahe upozorniť na rasizmus, ktorému čelia príslušníci menšín, na sociálnych sieťach nastavili tiež mnohé známe osobnosti z hereckej či hudobnej brandže pod heslom #TheShowMustBePaused (Show sa musí prerušiť, pozn. red.). Heslo sa objavilo minulý piatok s výzvou, aby sa dnešok stal dňom, keď „sa na deň odtrhneme od práce a prepojíme sa s našou komunitoua kedy podnikneme naliehavý krok vedúci k zodpovednosti a zmene“.

Viac o téme: Chris RockBen Affleck Katherine HeiglZoe SaldanaUSAKit HarringtonProtesty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu