Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Filmový svet zasiahla smutná správa: Zomrel slávny herec z Dannyho jedenástky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Vo veku 98 rokov zomrel americký herec, režisér a scenárista Carl Reiner. Agentúre Reuters to potvrdila jeho asistentka, podľa ktorej zomrel prirodzenou smrťou vo svojom domove v kalifornskom Beverly Hills. Reiner sa preslávil predovšetkým ako autor klasického sitcomu zo 60. rokov minulého storočia "The Dick Van Dyke Show", v poslednej dobe sa objavil napríklad v trilógii Dannyho jedenástky.

Reiner sa narodil v newyorskej štvrti Bronx.K šoubiznisu sa prvýkrát dostal počasdruhej svetovej vojny, kedy sa stal súčasťou súboru, ktorýhral predstaveniapre vojakov. Po vojne sa stal členom scenáristického tímu priekopníka americkej televíznej zábavy Sida Caesara, kde sa stretol napríklad s legendárnym scenáristom Melom Brooksom, s ktorým ho potom spájalo celoživotné priateľstvo.

Carl Reiner vo filme Dannyho trinástka
Zobraziť galériu (3)
Carl Reiner vo filme Dannyho trinástka  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Slávu Reinerovi zabezpečil jeho sitcom The Dick Van Dyke Show, za ktorý dostal niekoľko televíznych cien Emmy.V roku 1967 režíroval a produkoval svoj prvý celovečerný film Enter Laughing a v ďalších rokoch nakrútil napríklad sériu snímok s komikom Stevom Martinom ako Mŕtvi muži nenosia škótsku sukňu či Muž s dvoma mozgami.

V roku 2001 sa znovu objavil na plátnach kín ako Saul Bloom vo filmeDannyho jedenástka, účinkoval potom aj v dvoch pokračovaniach snímky.Bol aktívny aj napriek svojmu vysokémuveku, zohral napríklad menšie úlohy v sitcomoch Dva a pol chlapa alebo Núdzové pristátie.

Holland Taylor a Carl Reiner v sitcome Dva a pol chlapa (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System)
Zobraziť galériu (3)
Holland Taylor a Carl Reiner v sitcome Dva a pol chlapa (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System)  (Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System)

Reiner napísal štyri zväzky pamätí a niekoľko kníh pre deti.Zanecháva po sebe tri deti, jeden z jeho synov Rob je úspešným režisérom, ktorý stojí napríklad za snímkou ​​Keď Harry stretol Sally z roku 1989.

Viac o téme: Carl Reiner
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu